Recensie: Bong Of The Dead (Thomas Newman, 2011)

Hoe met slechts 5000 dollar een horrorfilm te maken? Thomas Newman laat het zien met zijn no-budget productie Bong Of The Dead. Helaas betekende het ontbreken van budget ook het ontbreken van een professioneel script. Daar gaat deze horrorkomedie nogal mank.

Op papier is de premisse van de film heel erg aardig. Een ‘stoner komedie’ die cannabis en kannibalisme aan elkaar koppelt. Zoals het de betere zombiefilms betaamt trekt de maker (in dit geval doe-het-zelver Thomas Newman) parallellen tussen zombies en het gewone leven. Hier zou je kunnen stellen dat de vraag wordt gesteld wat nu eigenlijk het verschil is tussen een slome zombie die suf door zijn ondode leven schuifelt en ‘pot heads’ die de hele dag knetterstoned zichzelf stuf door het leven werken. Tsja, veel moet je er verder niet achter zoeken, want Bong Of The Dead verzandt al heel snel in een opeenstapeling van grappig bedoelde situaties, die echter vaker niet dan wel goed uitpakken als hoofdpersonen Tommy (Jy Harris) en Edwin (Mark Wynn) er achter komen dat je met zombiehersenen de meest geniale kunstmest kan maken om supersterke wiet op te telen. Waarna de jacht op zombies begint, niet uit zelfverdediging, maar uit puur eigenbelang, want het duo rookt meer dan je op een zombiehoofd kan kweken. ‘Oh verdorie’, zo lijkt filmmaker Newman nog te hebben bedacht. ‘We hebben ook nog een lekker wijf met schiettuig nodig’. Zodoende wordt ook het karakter Leah (Simone Bailly) de film in gewerkt.

Dat klinkt terloops, zo kijkt het ook weg. Zo zijn er meer dingen die verhaaltechnisch nogal aan het slingeren slaan. Veel herhalingen van zetten, veel (te) flauwe grappen die tot de laatste druppel worden uitgemolken, rommelig verloop van het verhaal… En dat is jammer, want juist het gebrek aan richting doet Bong Of The Dead de das om, terwijl het ook een glorieuze overwinning op de grote studio’s had kunnen zijn. Thomas Newman is een durfal, zo zien we ook op de ‘behind the scenes’ extra’s van deze dvd. Want hij moest en zou een film maken, ook al had hij geen budget. Met een bijeen geschraapte cheque van 5000 dollar, een aantal acteurs uit de eigen kennissenkring, één camera en een hoop bravoure ging hij aan de slag. Dat hij vervolgens een ruim anderhalf uur durende film vol speciale effecten heeft weten te maken, mag een wonder heten. Maar het is wel gelukt. En goed, je ziet aan alles dat er vrijwel geen budget was. Newman was de camerman, scriptschrijver, editor, producer, speciale effecten verzorger en nog veel meer. Zo’n twee jaar heeft Newman de film nabewerkt voor ‘ie daadwerkelijk af was. In feite gewoon een erg aardig stukje huisvlijt dus, dit Bong Of The Dead. De speciale effecten en de gore in de film zijn zeker niet van de meest hoge kwaliteit, maar doen her en der zeker niet onder voor sommige films die meer te besteden hebben. Ook gaat hij hele creatief om met zijn ene camera, wat door die beperking regelmatig voor opvallend leuke cinematografische vondsten leidt. Het grote mankement zit ‘m – als gezegd – echter in het script dat gewoon niet goed, niet leuk en over de hele linie niet consistent genoeg is. Dat maakt dat de film echt maar met moeite tot het eind uit te zitten zal zijn voor het gros van de kijkers. Wellicht volgende keer (Newman heeft de smaak namelijk te pakken en werkt aan zijn volgende project) toch goed om een deel van het budget opzij te zetten voor een professioneel scenarioschrijver of tenminste een scriptdokter.

De dvd van deze no-budget horror is erg aardig aangekleed. Naast een ‘making of’ die laat zien hoe veel je kan doen met veel vrije tijd en weinig budget ook diverse trailers, een zombie dia show en nog wat korte featurettes. Maar met een hoofdprogramma dat ondanks het sympathieke uitgangspunt een behoorlijk lange zit is, is het nog maar de vraag of veel mensen aan die extra’s toe zullen komen.

(Film: 2 sterren | DVD: 3 sterren)

Sterren: 2.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Recensie: Bong Of The Dead (Thomas Newman, 2011)”

Plaats een reactie