Cinema Egzotik wordt vervangen door De Keuze van Koolhoven

Na tien jaar aandacht voor film buiten de perken nemen Martin Koolhoven en Eye-programmeur Ronald Simons afscheid van Cinema Egzotik. Vrijdag 18 januari 2019 is de laatste voorstelling, in het bijzijn van niemand minder dan Enzo G. Castellari. Voor de fans is er Het Grote Cinema Egzotik Koffietafelboek, met essays, affiches, herinneringen en een overzicht van alle voorstellingen, in kakelbont full colour.

Laatste Cinema Egzotik op 18 januari: Enzo Castellari Night

Met een double bill van Castellari’s Inglorious Bastards (1978) en Street Law (1974) opende Cinema Egzotik januari 2009 de deuren in OT301, het oude Filmacademie-gebouw in Amsterdam. Aanvankelijk gebeurde dat nog onder de naam De Keuze van Koolhoven, maar dat veranderde in Cinema Egzotik toen het programma naar De Balie verhuisde. In 2012 volgde de overstap naar Eye Filmmuseum.

Bij die pioniersarbeid stonden de spotlights vaak op Enzo G. Castellari – met Walter Hill, Dario Argento, Sergio Corbucci en John Carpenter, een van de Egzotik-favorieten. De inmiddels tachtigjarige genreregisseur, man van spaghettiwesterns en snoeiharde Italiaanse misdaadfilms, is 18 januari aanstaande aanwezig in Eye om Egzotik ten grave te dragen. Als eerbetoon aan Castellari worden twee titels van zijn hand vertoond, de politiethriller La polizia incrimina la legge assolve (High Crime, 1973) en een verrassingsfilm.

Het Grote Cinema Egzotik Koffietafelboek

Tien jaar Cinema Egzotik is tien jaar lang kijken naar slecht gehumeurde zombies, bloedarme vampieren en spaghetti-shoot-outs in de ongetemde Spaanse zon, met felgekleurde gialli, fantasy en dystopische sciencefiction on the side.

Om de herinnering aan de onvergetelijke programmering vast te houden, verschijnt in 2019 Het Grote Cinema Egzotik Koffietafelboek. Filmjournalist Gawie Keyser schrijft over de betekenis van cult- en genrecinema, Koolhoven & Simons blikken terug in interviews en voor de fans is een overzicht opgenomen van alle double bills, met de affiches.

De Keuze van Koolhoven vanaf maart


Vanaf maart gaat Martin Koolhoven bij Eye verder met een gloednieuw programma: De Keuze van Koolhoven. Op zijn eigen onnavolgbare wijze geeft de regisseur van Brimstone en presentator van het VPRO-programma De kijk van Koolhoven een kijkje in zijn brein en geeft zijn visie op de films en/of filmmakers; soms aan de hand van scènes, soms aangevuld door trailers. Hiervoor zal hij in de ruime collectie van Eye op zoek gaan naar bijzonder en verrassend filmmateriaal. De eerste aflevering vindt plaats op 21 maart 2019.

PS: Afgelopen vrijdag is de Jan Švankmajer – The Alchemical Wedding begonnen in het Eye.
PS2: Komende woensdag vindt de op één-na-laatste Cinema Egzotik plaats: Cemetery Night, een 35mm doublebill The Return of the Living Dead (1985) en Dellamorte dellamore (1994)

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie