Danse Macabre: dans mee in de nieuwe attractie

De Efteling is druk bezig met het opbouwen van de nieuwste attractie: Danse Macabre. Ze hebben een hele leuke blog waar ze de voortgang in vastleggen. Durf je mee te kijken met de eerste drie afleveringen?

Voor wie het heeft gemist: Het Spookslot in De Efteling is niet meer. De reden: de spookachtige attractie was lang niet meer zo populair onder de vele bezoekers. Van alle attracties was Het Spookslot zelfs het slechtst gewaardeerd. Desondanks waren veel fans toch met gemengde gevoelens; het kasteel heeft toch een bepaalde sentimentele waarde en diepe, nostalgische gevoelens bij de wat Oudere Eftelingbezoeker. Toch besloot De Efteling dat het ‘niet meer van deze tijd was‘.

Tijd voor wat nieuws

Dat wil niet zeggen dat ze nu een lege plek hebben waar Het Spookslot eerst stond. Al voor de sloop waren er al plannen voor een nieuwe griezelattractie. Niet zomaar een nieuw, statisch griezelplekje zoals het kasteel was, maar een meer interactieve rit, meer van deze tijd, zeg maar. Inclusief themagebied! De ontwerpers waren zich bewust van de nostalgische waarde van Het Spookslot en hebben dat meegenomen in de titel van de nieuwe attractie. Die hebben ze vernoemd naar het muziekstuk wat draaide tijdens de lugubere voorstelling: Danse Macabre was geboren.

De nieuwe attractie Danse Macabre
De nieuwe attractie Danse Macabre

De making of.. Aflevering 1

De bouw begon een jaar geleden. Tegelijkertijd zijn de medewerkers van De Efteling dit gaan opnemen en hebben ze dat verwerkt in een making of, 10 afleveringen waarin ze alles rondom de bouw én het verhaal stukje bij beetje uit de doeken doen. De eerste drie afleveringen staan online en laten je al heel wat zien. Ze staan er al een tijdje, maar ik neem je graag nog even mee terug voor een overzicht.

In de eerste aflevering maakten ze het attractietype bekend en maakten we kennis met de familie Charlatan. Die trekt al generaties lang de wereld rond met hun bijzondere draaiorgel. Na vele omzwervingen zijn Professor Doctor Virginie Charlatan en haar man Otto neergestreken in een gebied hier niet ver vandaan. Ze verkennen het gebied, en iets lijkt niet helemaal pluis. Wat is toch die duistere kracht?

Aflevering 1 – The Making-of: Danse Macabre – Efteling

We krijgen ook een sneak peak te zien van het eerste idee van de attractie en dat ziet er wat mij betreft heel tof uit. Je zit in een bank op een grote draaischijf. De bank zelf draait ook en je tolt rond in een kapel. Ik denk dat dan er om je heen genoeg engs gebeurt.

Aflevering 2

In de tweede aflevering neemt de Efteling-ontwerper Jeroen Verheij ons mee in het Huyverwoud. Dit is het nieuwe themagebied rondom Danse Macabre. Hoe zien de wachtrijen eruit? Kun je er ook wat te eten en te drinken, misschien zelfs een bloederige souvenir, kopen? Ook gaat het verhaal van de Charlatans verder en krijgen we meer antwoorden, maar helaas ook meer onzekerheden.

Ik vind het heel gaaf dat er een heel themagebied omheen zit! Volgens hun is het een gebied waar iedereen vanaf 8 jaar -met een gezonde dosis moed- rustig op avontuur kan gaan. In de tweede aflevering zie je dat het gebied al behoorlijk vorm begint te krijgen. In de Swarte Kat is een afgebrand kruidenierswinkeltje waar je wat kunt eten en drinken. Uiteraard zal je daar niet standaard voedsel kunnen kopen. Maar daarover meer in aflevering 3.

Aflevering 3

In de derde making of-aflevering ontdek je alles over In den Swarte Kat, de sfeervolle kruidenierswinkel van de familie Charlatan. In den Swarte kat en toiletvoorziening De Laetste Hoop hebben op 1 juli officieel de deuren geopent. Pas op, het kan er af en toe spoken!

Aflevering 3 – The Making-of: Danse Macabre – Efteling

Het is ontzettend tof om te zien hoe ze druk aan het bouwen zijn (met Baron 1898 op de achtergrond) en alles langzaam vorm begint te krijgen. Niels van der Schans is de verantwoordelijke over de kruidenierswinkel In den Swarte Kat en spook-wc De Laetste Hoop. Hij kan haast niet wachten tot de eerste gasten komen. Niels: ‘Zo’n nieuwe locatie in de Efteling is altijd spannend. Zeker nu we hier ook een ander horecaformule lanceren, waarbij de gast zelf de gewenste producten kan uitzoeken en afrekenen. Onze gasten kunnen hier een uitgebreid assortiment aan verse en verpakte producten kopen. Speciaal voor het nieuwe themagebied is de Ketelkoek bedacht. Door de bereiding met stoom is dit taartje een stuk ‘sappiger’ dan bijvoorbeeld een muffin of cakeje.’

Niels vervolgt ‘Ook in de horecalocatie spookt het bij vlagen, dat is nou eenmaal het effect van Danse Macabre. Het toiletgebouw De Laetste Hoop is iets anders van opzet dan dat je gewend bent in de Efteling’. Je kunt al een goede impressie krijgen door middel van een filmpje van een fan.

Dit is Danse Macabre, een spookspektakel vol duistere wendingen! - Efteling

Dat wordt afknijpen dus, haha. Maar zonder dollen, De Efteling heeft er echt wel weer wat moois van gemaakt. Zelf ben ik er nog niet geweest, maar ik denk dat ik nog even wacht tot alles, inclusief de attractie Danse Macabre, helemaal af en operatief is. Dit duurt misschien niet heel lang meer. Als alles volgens planning verloopt, is het de bedoeling dat het in 2024 al in gebruik genomen gaat worden.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie