Recensie: Debug (David Hewlett, 2014)

Dit computervirus is ook besmettelijk voor mensen
Dit computervirus is ook besmettelijk voor mensen

Debug is echt zo’n gevalletje “We watch it, so you don’t have to”. Het enige pluspunt van deze trage, voorspelbare en ongeïnspireerde sciencefiction-film is de immer prettig ogende Jason Momoa. Dat de film van de producent van Splice is, is met uitzondering van de vermelding op de DVD-hoes, op geen enkele wijze terug te zien.

Alleen Jason Momoa springt er echt uit
Alleen Jason Momoa springt er echt uit

Debug gaat over een groepje gedetineerde hackers dat als taakstraf de computers van ruimteschepen moet repareren. Dan krijgen ze ineens een ongeplande klus tussendoor, tot grote onvrede van sommigen. Als de 6 hackers en hun begeleider bij het schip, de Amphitrite, aankomen, blijkt het helemaal verlaten. Ze verspreiden zich over de 6 verdiepingen om hun werk te doen. De opdracht is simpel: netwerk opschonen, virussen verwijderen, opnieuw opstarten. Toch vinden enkele hackers dat niet even makkelijk, sommige softwareprogramma’s zijn zo op hol geslagen dat ze niet eens meer beseffen dat ze software zijn, het verwijderen van een dergelijk vermenselijkt programma staat bijna gelijk aan moord. Ook de beveiligingssoftware van de Amphitrite is helemaal dolgedraaid en doet er alles aan om zich van de ongenode gasten te ontdoen. Het gezelschap wordt geconfronteerd met hun ergste zonden en grootste angsten.

Jeananne Goossen is Kaida
Jeananne Goossen is Kaida

Misschien herken je in het bovenstaande plot al de nodige sciencefiction-films. Mij deed Debug sterk denken Event Horizon en 2001 A Space Odyssey, maar dan wel een ondermaatse variatie daarop. Op zich is het helemaal niet erg als een film niet zo origineel is, maar zorg dan dat de uitwerking goed is, en daar schort het bij Debug aan. Het verhaal is traag en bevat teveel stereotypen, de dialogen zijn ongeïnspireerd en goede special effects ontbreken. Vanwege de oppervlakkige dialogen en de minimaal uitgewerkte personages komen de acteurs slecht uit de verf. Aangezien schrijver en regisseur David Hewlett zelf een verdienstelijk acteur is (Cube, Stargate SG1, Stargate Atlantis, Splice) had ik daar eigenlijk meer van verwacht. Alleen Jason Momoa springt er echt uit, hij weet goed in de huid van zijn diabolische ‘personage’ (het op hol geslagen beveiligingsprotocol) te kruipen. De enige die een beetje in de buurt komt van Momoa is Jeananne Goossen (This Last Lonely Place, Acatraz, The Night Shift) die de rol van Kaida, zijn grootste tegenstander, speelt.

Ik adviseer David Hewlett weer voor de camera te gaan staan, want erachter bakt hij er niets van.
Debug is nu verkrijgbaar op DVD en Blu-ray, de Blu-ray bevat ook een ‘making of’, maar de beeldkwaliteit hiervan is slecht.

Bloody Mary proefnotitie: Jason Momoa is een lekker hapje, maar verder smaakt deze film nergens naar.

Debug Official Trailer 1 (2015) - Jason Momoa Horror Sci-fi HD
Sterren: 2.0 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Recensie: Debug (David Hewlett, 2014)”

  1. Echt zo’n scifi film voor de liefhebber, Debug met IMDB score 4,3. Even denkend aan andere minder bekende recente scifi films: Cargo (2009) – IMDB 6,2 / Pandorum (2009) – IMDB 6,8 (ook op TV geweest) / Infini (2015) – IMDB 5,4.

    Beantwoorden

Plaats een reactie