Die keer dat ‘Ghost Hunters International’ naar Nederland kwam

Dit jaar is het tien jaar geleden dat het Amerikaanse programma Ghost Hunters International naar ons koude kikkerlandje kwam om wat spoken op camera vast te leggen. GHI, zoals ze zich zelf graag noemde, was een spin off show van Ghost Hunters, toentertijd een van de meest populaire shows op het Syfy channel. De show stond bekend om hun ‘wetenschappelijke’ aanpak tot spoken jagen en coole beelden die op verschillende plekken door de US hebben vastgelegd. Was Ghost Hunters International echter net zo succesvol in hun missie toen ze naar Nederland kwamen?

De aflevering genaamd Amsterdamned: Netherlands (heel origineel hoor, Syfy) werd op 26 januari 2011 voor de eerste keer uitgezonden in de Verenigde Staten. Het team van spook jagers onderzocht onder leiding van Barry Fitzgerald het welbekende spookhuis van Johan Vlemmix ‘Binnenveld’. Het huis werd op de show aangekondigd als “The most haunted house in the Netherlands”. Ook bracht het team een bezoek aan het Fort van IJmuiden. Ondanks de naam van de aflevering dus geen gespook in Amsterdam.

Landhuis Binnenveld staat bij velen bekend als hét echte spookhuis van Nederland

Buiten wat vreemde geluiden, een naar eigen zeggen “disembodied conversation” in de kelder en een mogelijk schim gezien door een van de onderzoekers had het team weinig succes in het beruchte huis van Vlemmix. Ze konden niks vastleggen en daardoor konden ze niet definitief de conclusie leggen dat het in het huis spookt. Een teleurstelling voor Vlemmix, die in de show aangeeft dat het huis en de gebeurtenissen eromheen zijn leven letterlijk verpest hebben.

Het herkenbare gangenstelsel van Fort IJmuiden leent erg zich goed voor enge verhalen

In het in 1876 gebouwde Fort IJmuiden was het team wat succesvoller. Rondom het fort zijn er in de loop der jaren een hoop creepy verhalen ontstaan zoals het janken van een onzichtbare hond, deuren die vanzelf dichtslaan en verschijningen van soldaten in het museum. Team GHI ervaarde op meerdere momenten onbekende stemmen, vreemde geluiden en Barry zag zelfs een onbekende hand op een deur rusten. Er werden drie audioclips opgenomen, waaronder één die overduidelijk “Help” zegt. Het team beoordeelde het fort als “haunted” en vertrok met een bundel aan coole verhalen uit Nederland op weg naar hun volgende klus.

Destijds hebben we bij de Nachtvlinders een interview kunnen doen met GHI Tech manager Paul Bradford. Tevens is het ook heel tof dat de volledige aflevering nu hieronder via Youtube te vinden is. Zeker kijken, al is het alleen al om dat het leuk is om te zien hoe teamleider Barry in gebroken Duits een Nederlands spook probeert te paaien. De aflevering was misschien niet super succesvol qua spookachtig bewijs, maar het is erg cool dat ons landje een hele aflevering in het zonnetje heeft gestaan, vinden jullie ook niet?

Interessant artikel?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
If checked, an MD5 hash of your email address will be shared with Gravatar.com. However, that hash will not be made public.
4 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rob
Rob
2 jaren geleden

Ik keek toentertijd op SyFy graag naar deze series. Ik heb deze aflevering toen ook gezien. Maar ik had gelijk moeite met het SpookHuissen verhaal, alleen al vanwege Vlemmix. Ik bedoel, die man kan je toch niet serieus nemen? Dat huis was volgens mij van Emile “Tjakka” Ratelband voor hij het kocht. Die combinatie maakte dat ik hier vooral om moest lachen. Toch knap dat hij die aandacht toen voor elkaar heeft gekregen.
Dat fort bij IJmuiden heeft veel meer geschiedenis. Als er ergens “iets” zou zijn, dan zou ik het daar verwachten. Maar ook dat viel wat tegen. Wat opviel bij die series is dat als er wat aan de hand zou zijn, opeens de accu’s van apparatuur leeg waren en er niets was vastgelegd. Daar moest ik altijd wel om lachen.

Ook nu kijk ik nog graag naar Ghost Adventures op Spike. Maar ik zie het meer als entertainment dan dat ik het serieus kan nemen.

Rob
Rob
2 jaren geleden
Antwoord aan  Nick Vossen

Op Wikipedia staat dit “In de schuur achter het huis zijn zorgappartementen gebouwd. In 2019 is het Huis Binnenveld gerestaureerd en zijn in het huis zijn appartementen ingericht.”. Het lijkt dus wel weer bewoond te zijn. Verder geen nieuws over geesten of spoken.

Ik heb in de loop der jaren de nodige locaties bezocht waar ghost hunters zijn geweest. Want ze zijn ook op veel plekken geweest waar ook toeristen komen. Vaak zag ik dan later dat zij er ook geweest waren. En soms ook word er ter plekke mee geadverteerd, bijvoorbeeld in Deadwood (South Dakota). Maar nergens heb ik zelf iets gevoeld of meegemaakt dat op paranormale activiteit zou duiden.

Richard Seesing
Richard Seesing
9 maanden geleden

Ik ben destijds door hen benaderd om het bezoek van ghi in Nederland te loodsen. Heb maandenlang met de productie maatschappij samen gewerkt en bijna elke draaidag met het team meegelopen en begeleid. Mooie tijd.

4
0
Wat vind jij hiervan? Laat het weten in de reacties!x