Imagine AFFF: Die Tür

Met Der Letzte Angestellte nog vers in het geheugen, had ik mij voor de Duitse film Die Tür op een nieuw portie depressiviteit ingesteld. Het eerste deel van het plot beloofde al veel goeds: man gaat vreemd met buurvrouw en laat dochter alleen, dochter verdrinkt, man’s leven stort in. Maar daar waar regisseur Anno Saul dit gegeven tot in den treure uit had kunnen werken, wordt het beknopt en zakelijk weergegeven, en dat is maar goed ook, want wat er vervolgens komt, is veel interessanter.

De man, David (gespeeld door de Deense acteur Mads Mikkelsen), vindt namelijk een deur om terug te gaan naar het verleden en krijgt zodoende de kans om zijn daden recht te zetten. Teruggaan naar het verleden heeft echter zo zijn consequenties, want ineens is David met zijn tweeën. Daarbij verandert hij niet alleen zijn eigen toekomst, maar ook dat van anderen. Die Tür verzandt zeker niet in de psychologische aspecten van deze situatie, maar trakteert de kijker ook op de nodige actie. Er zijn een paar interessante plotwendingen en de film weet zeker te verrassen.

Die Tür is gebaseerd op Die Damalstür van de Turks-Duitse schrijver Akif Pirinçci die ook faam verwierf met de kattenkrimi Felidae. Het verhaal, dat voor de film werd bewerkt door Jan Berger, is erg goed en biedt genoeg afwisseling. Er wordt in Die Tür uitstekend geacteerd door Mads Mikkelsen, Jessica Schwarz (die zijn vrouw Maja speelt) en Valeria Eisenbart (als Davids dochter Leonie) waarbij een speciale vermelding voor Ingo Hülsmann niet mag ontbreken, aangezien hij Mikkelsen perfect nasynchroniseert.

Regisseur Anno Saul leverde eerder de komedies Kebab Connection (2004) en Wo Ist Fred (2006) af, maar ik hoop dat hij met Die Tür een nieuwe weg inslaat, en dat de genrefans nog veel van hem mogen zien.

Bloody Mary proefnotitie: Een beetje vreemd, maar wel lekker.

Die Tür is tijdens Imagine AFFF nog te zien op:
21/04/2011 – 18:00 Kriterion 3

Sterren: 3.5 / 5

Interessant artikel?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
If checked, an MD5 hash of your email address will be shared with Gravatar.com. However, that hash will not be made public.
2 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frank Mulder
12 jaren geleden

Toevallig of niet, maar Mads Mikkelsen speelde dus in Adam’s Apples, van dezelfde schrijver als van At World’s End 🙂 Over het algemeen best een goede acteur.

VeryBloodyMary
VeryBloodyMary
12 jaren geleden

Het is zo’n goede acteur, in Adam’s Apples speelt hij een compleet ander type. Hij speelde trouwens ook Le Chiffre in Quantum of Solace en Stravinsky in Coco Chanel & Igor Stravinsky. Over veelzijdig gesproken!

2
0
Wat vind jij hiervan? Laat het weten in de reacties!x