Welke duistere boeken verschijnen er begin 2022?

Gisteren schreven we over alle horrorgames die we verwachten in 2022. Vandaag besteden we aandacht aan al het duistere leesvoer dat in het Nederlands verschijnt. Dit blijkt altijd een lastige opgave. Het is op basis van de achterflap (de beschrijving) soms moeilijk in te schatten in hoeverre een boek voldoende horrorelementen bevat.

Heb jij nog aanvullingen of opmerkingen, dan horen we die graag in de reacties!

De Angstverzameleaar (Jasper deWitt)

In een serie blogposts vertelt psychiater Parker over zijn werkzaamheden bij een psychiatrisch ziekenhuis in Amerika. Op de eerste dag van zijn dienstverband wordt hem verteld dat er in het ziekenhuis een patiënt in isolatie zit opgesloten die zo gevaarlijk is dat niemand hem nog mag behandelen. Hij is nooit gediagnosticeerd en zijn symptomen lijken voortdurend te veranderen. Bovendien hebben alle artsen die met hem gewerkt hebben hun verstand verloren of zelfmoord gepleegd… De directie is ervan overtuigd dat de patiënt onbehandelbaar is en nooit meer vrij zal komen. De jonge Parker blaakt echter van zelfvertrouwen, en besluit om de patiënt te behandelen. Vanaf hun eerste ontmoeting lopen de dingen anders dan hij gedacht had, en al snel loopt de situatie uit de hand. Geconfronteerd met een mogelijkheid die hij nooit voor mogelijk had gehouden moet Parker alles op alles zetten om zijn dierbaren te beschermen.

De Angstverzamelaar verschijnt via uitgeverij Luitingh-Sijthoff op 13 januari, reserveer via Bol.

Gallant (V.E. Schab)

Er zijn een paar dingen die de tienjarige Olivia zeker weet: ze heeft geen familie, geen stem en één groot geheim. Als ze kon praten, zou ze het vooral willen hebben over de ouders die ze nooit heeft gehad, en hoe ‘anders’ ze zich voelt dan de andere meisjes in het weeshuis. Maar zelfs mét een stem zou Olivia zwijgen over de schimmen en wezens die alleen zij kan zien. Het enige wat haar leven draaglijk maakt, is het dagboek van haar verdwenen moeder, Grace. Ze brengt haar dagen door met het ontcijferen van haar moeders laatste boodschap, maar het lijken wel de woorden van een vrouw die haar grip op de werkelijkheid aan het verliezen is. De laatste zin luidt: ‘Alles komt goed, Olivia, zolang je maar wegblijft van Gallant.’

Dan ontvangt het weeshuis een brief van Olivia’s oom, die haar uitnodigt om zich te herenigen met de rest van haar familie op zijn immense landgoed. Het enige probleem? Het is precies de plek waar haar moeder haar tegen wilde beschermen: Gallant. Maar wat kan er nou zo erg zijn aan een huis? Natuurlijk zal Olivia gaan, vastbesloten om meer over haar verloren familie en haar moeder te weten te komen. Maar elke familie heeft een duistere kant; zo ook de bewoners van Gallant.

Gallant verschijnt via uitgeverij Boekerij in maart, reserveer via Bol.

Gestrand (Sarah Goodwin)

Gestrand van Sarah Goodwin is een beklemmende, razendspannende thriller die je ademloos achterlaat. Wat begint als het avontuur van hun leven eindigt in moord.
Nadat ze een jaar hebben overleefd op een onbewoond Schots eiland voor een realityprogramma, wachten acht mensen op een strand op de boot die hen eindelijk komt ophalen. De zon zakt al achter de horizon, maar er is nog geen boot te zien. Hebben ze de dagen verkeerd geteld? Een dag verstrijkt, en nog een, en nog steeds komt er niemand. De paniek slaat toe. Zijn ze bewust achtergelaten? De sfeer binnen de groep was al gespannen maar bereikt een nieuw dieptepunt en de groep valt uit elkaar. En voor Maddy, toch al het buitenbeentje, wordt het nog veel, veel erger…

Gestrand verschijnt via uitgeverij Ambo-Anthos in maart, reserveer via Bol.

Overleef de Nacht (Riley Sager)

Josh Baxter, de chauffeur, is een vreemde voor Charlie. Ze ontmoette hem bij het mededelingenbord op de campus, waar ze een briefje ophing omdat ze een lift wilde naar Ohio. Josh was op zoek naar een medepassagier met wie hij de benzinekosten kon delen. Beiden hebben goede redenen om snel te vertrekken. Charlie rouwt nog altijd om haar beste vriendin, die het derde slachtoffer werd van de zogenaamde Campus Killer. Josh zegt dat hij snel naar huis moet om voor zijn zieke vader te zorgen, maar is dat wel zo? Terwijl ze in het holst van de nacht over de lege snelwegen razen, bekruipt Charlie het gevoel dat Josh weleens de Campus Killer zou kunnen zijn. Is hij werkelijk een koelbloedige moordenaar? Of gaat Charlies levendige fantasie met haar aan de haal?

Overleef de Nacht verschijnt via uitgeverij Ambo-Anthos in maart, reserveer via Bol.

Een Lang Weekend (Laure van Rensburg)

Ellie is een bescheiden en zeer intelligente studente aan New York University. Steven is een knappe en gerespecteerde docent op een elitaire school in Manhattan. In zijn omgeving wordt met jaloezie naar de relatie met zijn jongere vriendin Ellie gekeken.
Wanneer het stel voor het eerst samen een weekend weg gaat, kunnen ze beiden niet wachten om elkaar beter te leren kennen. Maar als ze tijdens een sneeuwstorm vast komen te zitten in het afgelegen huis, slaat de sfeer om en wordt duidelijk dat zowel Ellie als Steven grote geheimen met zich meedraagt – en dat een van hen het weekend niet zal overleven…

Een Lang Weekend verschijnt via uitgeverij AW Bruna in maart, reserveer via Bol.

Het Eiland – Adrian McKinty

Je had niet naar het eiland moeten komen.
Je had niet zo hard moeten rijden.
Je had het lichaam niet moeten verbergen.
Je had je kinderen niet moeten vertellen dat ze veilig waren.
Nu kun je nooit meer weg.

Het Eiland verschijnt via uitgeverij Boekerij in april

Sterfdag (Laura Marshall)

Op 15 juni 1994 liep Travis Green door de straten van Hartstead en vermoordde elf van zijn buren. Het laatste slachtoffer was de vader van de vierjarige Cassie Colman.

De vijfentwintigste sterfdag nadert en Cassie zou het verleden liever vergeten, tot ze tussen de spullen van haar moeder iets vindt wat erop wijst dat ze is voorgelogen over de moorden.

Sterfdag verschijnt bij uitgeverij Luitingh-Sijthof in april.

De Erfenis (Bergmoser)

In De erfenis houdt een jonge vrouw zich schuil in een slaperig toeristenstadje in Noord-Queensland in een poging haar traumatische jeugd te ontvluchten. Maar wanneer ze op een gevaarlijk drugskartel stuit, kan ze zich niet langer gedeisd houden; waar anderen erover zouden zwijgen, ligt dat niet in Maggies aard.

Ze wordt gedwongen te vluchten en besluit naar Melbourne te vertrekken, waar ze hoopt antwoorden te vinden over haar moeder, haar verleden en de zonden van haar vader. Met een dubieuze agent als haar bondgenoot, de politie op haar hielen en een gevaarlijke motorbende achter zich aan, stapelen de problemen zich op.

De Erfenis verschijnt via uitgeverij Luitingh-Sijthof in april

Lees ook: Boekrecensie: Opgejaagd – Gabriel Bergmoser

Premium Pockets

In april brengt uitgeverij Luitingh-Sijthof een aantal oudere titels opnieuw uit als pocket

  • De Sirena – Val Mcdermid
  • Rode Draak – Thomas Harris
  • Verdraaid – Steve Cavanagh
  • Vogelman – Mo Hayde

De Detta Dossiers 4: Sirene (Winchester McFly)

Wanneer de gesloten, gelovige vissersgemeenschap van Urk wordt opgeschrikt door een gruwelijke massamoord in de haven, reizen rechercheur David Detta en zijn partner Tess de Winter erheen om de zaak op te lossen. Ze treffen een dorp in conflict aan waarbij iedereen in de gemeenschap naar de ander wijst. Maar wanneer er nog meer slachtoffers vallen begint Detta langzaam te vermoeden dat de écht dader niet aan land moet worden gezocht, maar in het woeste water dat het beroemde dorp omringt…

De Detta Dossiers 4: Sirene verschijnt via uitgever Luitingh-Sijthof in mei.
Tegelijkertijd verschijnt er een omnibus met deel 1 & 2 van De Detta Dossiers.

Herstart (Annemarie Snels)

De 35-jarige Maud probeert na de dood van haar man en haar twee kinderen een nieuw leven op te bouwen. Ze is daarom Bed & Breakfast Libje! begonnen, prachtig gelegen aan het water Keesjes Killeke in de Brabantse Biesbosch.
Maud verheugt zich op een gezellige week met nieuwe gasten. Maar direct na hun aankomst hangt er een gespannen sfeer in de B&B. De geheimen en problemen van de vijf gasten lijken een zorgeloze vakantie in de weg te staan. Als de 11-jarige Fleur, dochter van een van de gasten, verdwijnt, stijgt de spanning nog verder. Maud, de politie en de directe familie proberen te achterhalen wat er met Fleur is gebeurd. De andere B&B’ers doen hun best afleiding te vinden in de prachtige natuur rondom Libje!.
De sluimerende geheimen laten zich echter niet naar de achtergrond drukken. Ze komen steeds dichter naar de oppervlakte, klaar om de levens van Maud en haar gasten overhoop te gooien. Daardoor merkt niemand de schimmige figuur op die hen, verscholen tussen het riet, scherp in de gaten houdt…

Herstart verschijnt via uitgeverij Kabook in april

Wat ga jij lezen in 2022?

Heb jij nog een interessant boek gespot dat komend jaar verschijnt? Wat staat er sowieso op jouw leeslijst?

PS: We zoeken nog een redacteur/recensent spannende boeken.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie