Verslag Dutch Comic Con 2016 + er komt een najaarseditie!

Afgelopen weekend stond voor veel mensen niet geheel in het teken van Pasen, maar de Dutch Comic Con 2016 in de Jaarbeurs te Utrecht. Deze tweede editie trok met zo’n 30.000 bezoekers meer mensen dan in 2015.

Op zaterdagochtend staat er een behoorlijke rij voor de ingang van de Jaarbeurs. Dit is niet alleen omdat de online tickets uitverkocht waren en er zijn nog wat losse tickets te koop waren bij de kassa, wegens de aanslagen in Brussel gold er een strengere tassencontrole bij de ingang. Wie iets later op de dag, of zondag kwam kon vrijwel direct naar binnen.
https://www.instagram.com/p/BDbBzuCrCAI/

In de entreehal staan de grote partners; Inside Gamer, American Book Center, Sylvester Strips/Dark Dragon Books, Large, en FOX met promotie voor Outcast.

Cosplay

Eén van de belangrijkste dingen op de Comic Con ‘zien en gezien worden’, een groot gedeelte van het publiek heeft zich gekleed als een van hun idolen. In sommige gevallen niet van echt te onderscheiden. Ik heb gezocht naar horror-cosplayers, hieronder een paar indrukwekkende verschijningen.

In de entreehal staan de grote cosplaygroepen, naast de 501ste Legion – Dutch Garrison Star Wars groep staan de Nederlandse Ghostbusters. Deze Ghostbusters Dutch Division kregen wel hele bijzondere monsters op bezoek: Angry Birds!

Zorgt de Umbrella Corporation uit Resident Evil voor een veilige Dutch Comic Con?

Het lijkt een beetje op de Paashaas, maar dit is toch zeker Frank, het konijn uit Donnie Darko!

Hoewel deze Scarecrow uit de Batman-reeks komt, heeft hij genoeg horror-uitstraling om in dit overzicht mee te doen:

Zo’n dag maakt natuurlijk hongerig, maar op dit moment durfde niemand de foodcorner in voor een lekkere versnapering. Een cosplayer stond daar als Pennywise uit het boek IT van Stephen King.

Deze Silent Hill-cosplayer trok, zeer terecht, veel aandacht als Pyramid Head:

Nederlandse special effects artiesten

Een mooie stap van cosplay naar Nederlandse special effects artiesten is Rogier Samuels van Unreal Special Effects.hier te zien in Hammerhead uit Frankenstein’s Army – het originele kostuum uit de film!
https://www.instagram.com/p/BDayePqrCIA/

In zijn stand was Rolf te Booij bezig met sculpting voor een nieuw masker. Van een blok klei tot één van deze gave maskers is zeker twee à drie week werk. Zes jaar geleden is hij er als hobby tijdens een vakantie mee begonnen, inmiddels vliegt hij voor zijn bedrijf RFX Propmaking de hele wereld over.

Daarnaast werkt Lawrence Kelatow aan een indrukwekkende ork.

Geek-shop-walhalla

Een groot gedeelte van de beursvloer is ingericht voor de verkopers. Vorig jaar was dat gedeelte nog te krap opgezet en was het lastig om je uberhaubt voort te bewegen. Dit jaar is de opzet stukken ruimen, de gangpaden zijn bijna drie keer zo groot. Deze foto is van zondag na 15 uur, we snel de beurs over wil heeft nu de ideale tijd!

En verder

Joe Hill dutch comic con 2016
Eén van de hoofdgasten was Joe Hill: hij gaf diverse Q&As op het podium, zat in panels bij de American Book Center en wij spraken een half uur met hem. Dit interview zal begin april hier te lezen zijn. Ook volgt nog een recensie van de voorvertoning van de eerste aflevering van de tv-serie Outcast.

Wellicht het grootste nieuws:

Dutch Comic Con krijgt een najaarseditie!

De Nachtvlinders vernam dat we niet hoeven te wachten tot 2017, nog dit jaar keert de Dutch Comic Con terug. Easyfairs, de organisatie die de Dutch Comic Con en FACTS sinds kort in haar portfolio heeft zitten, wil twee edities per jaar organiseren. Dit komt overeen met FACTS Spring (over 4 dagen!) & Fall editions. Wanneer exact de volgende Dutch Comic Con plaatsvindt is nog niet bekend, de organisatie gaat zich nu eerst focussen op de Horror- & Halloween Convention Bats, Bones & Dice 29 en 30 oktober 2016 te Utrecht, met Tom Savini als gast!

Heb jij je goed vermaakt op deze Dutch Comic Con? Naar welk volgend evenement kijk je uit?

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Verslag Dutch Comic Con 2016 + er komt een najaarseditie!”

  1. Ik ben zaterdag geweest 🙂 Omdat ik niet de hele dag aanwezig kon zijn, heb ik helaas niet veel van de activiteiten op het podium meegekregen en kon ik ook niet naar Rock at the Con. Wellicht is het ook daarom dat ik het dit jaar wat minder gaaf vond dan vorig jaar. Overigens heb ik me alsnog wel prima vermaakt, maar als ik weer ga, kan ik hopelijk weer de hele dag.

    Beantwoorden
  2. Leuke recensie. Ik kon jammer genoeg niet ivm werk. Ga wel naar de Amsterdam Comic Con, en als het eind van het jaar weer kom ga ik zeker ook naar Utrecht 🙂

    Beantwoorden

Plaats een reactie