Horrorgenre krijgt eigen curriculum: ´Eli Roth´s History of Horror´

Het duurt nog een dikke anderhalve maand voordat iedereen elkaar tijdens Halloween de stuipen op het lijf kan jagen. AMC besloot haar kijkers extra vroeg te trakteren, en maakte deze week bekend te werken aan een serie over het horrorgenre. De serie zal uit zeven delen bestaan, en gepresenteerd worden door regisseur, acteur en producer Eli Roth. De uitzending van de eerste aflevering staat gepland op 14 oktober 2018, onder de titel Eli Roth´s History of Horror.

Zoals dat ieder succesvol – en relatief groot – genre betaamt, hoort daar een eigen oeuvre bij. Zo ook bij het horrorgenre. En geef Roth eens ongelijk. Immers, hoe is de horror geëvolueerd van Hitchcock´s The Birds, tot James Wan´s The Conjuring? Leeft het nalatenschap van Wes Craven en Tobe Hooper nog door in de huidige cinematografische mengelmoes van jump scares? Zijn de mogelijkheden daadwerkelijk onbegrensd?

Als het aan Roth ligt wel. In een interview met IGN gaf hij aan te hopen dat dit project het begin vormt voor vele vervolgen. ´Het mooie aan horror is dat er altijd een ander subgenre, schatkist, regisseur of tijdperiode te ontdekken is. Het moet een soort levende documentatie worden; daarmee bedoel ik ook dat het jaarlijks aangevuld wordt met nieuwe hoofdstukken.´ Roth zal proberen zekere momenten te catalogiseren, op zowel een persoonlijk als historisch vlak.

Voor de persoonlijke kant van het verhaal heeft Roth verschillende prominenten uit het veld uitgenodigd. Stephen King, Quentin Tarantino, Jason Blum, Rob Zombie, Jordan Peele en Linda Blair zullen allemaal aan het woord komen. Met het samenbrengen van deze masters of horror, hoopt Roth de inspiraties en problemen op te vissen die schuilen achter het witte doek. Een soort Behind The Scenes: the director´s cut.

Eli Roth

De film is een must voor iedere horrorliefhebber. Maar het is ook een poging om de niet-horrorliefhebber achter de bank weg te krijgen. Om een inzicht te verschaffen in een rap groeiend veld (voorbeeld: het uitdijende Conjuring-universum) dat steeds meer kanten uit lijkt te schieten. Het is overigens niet de eerste keer dat AMC een gelijksoortige documentaire heeft gemaakt. Afgelopen april lanceerde ze nog de docuserie James Cameron´s Story of Science Fiction, binnen hetzelfde formatidee.

 

Interessant artikel?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
If checked, an MD5 hash of your email address will be shared with Gravatar.com. However, that hash will not be made public.
2 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Stefan
Stefan
5 jaren geleden

Helaas weer niet in Nederland….

Robbert
Robbert
5 jaren geleden

Puik idee. Jammer dat het Eli Roth is.

2
0
Wat vind jij hiervan? Laat het weten in de reacties!x