The Exorcist vormt inspiratiebron voor 10-delige miniserie

tv-serie The ExorcistDe 40ste verjaardag van The Exorcist wordt op allerlei manieren gevierd. Het boek was vorig jaar 40 jaar oud en daarom kwam er een speciale verjaardagseditie uit. Schrijver William Peter Blatty haalde het originele manuscript nog eens boven en herschreef het boek. Destijds moest hij omwille van financiële moeilijkheden het boek snel afwerken en daarom was de versie nooit echt 100% wat hij voor ogen had. In de verjaardagseditie (helaas nog steeds niet vertaald in het Nederlands) herschreef hij de mindere hoofdstukken, schaafde hij de dialogen bij en voegde hij nieuwe delen en personages aan zijn boek toe.

Het boek werd kort na het verschijnen verfilmd door William Friedkin en staat nog steeds gekenmerkt als één van de beste en meest iconische horrorfilms ooit. Zo werd de film de afgelopen jaren ook enkele keren verkozen tot de meest angstaanjagende film aller tijden, o.a. door de lezers van Entertainment Weekly en de kijkers van AMC. Bovendien was de film ook de eerste horrorfilm die er in slaagde om genomineerd te geraken voor de Oscar voor beste film. De Oscar ging helaas naar The Sting, maar William Peter Blatty kreeg wel de Oscar voor beste verfilmde scenario en de film won ook de Oscar voor beste geluid.

Volgend jaar bestaat ook de film 40 jaar, maar er zal geen remake komen in de bioscoopzalen. Neen, in de plaats daarvan werkt scenarist-regisseur Sean Durkin aan een bewerking voor het TV-scherm. Hij zal zich namelijk laten leiden door het verhaal voor het maken van een 10-delige miniserie. Hierin wordt vooral ingezoomd op de gebeurtenissen voorafgaand aan het memorabele bezoek van Father Damien Karras. De reeks laat zien hoe het meisje Reagan langzaamaan door de duivel bezeten wordt en hoe haar karakterwijziging, die niet ongedaan kan worden via de klassieke medische en psychologische behandelingen, weegt op de gezinssituatie.

Voorlopig heeft het project nog geen zender. De makers willen het project grondig voorbereiden en zullen in de loop van de komende weken het project pitchen bij meerdere zenders. Daarbij mag gehoopt worden dat men vooral zijn toevlucht zoekt tot kabelzenders, die minder aan censuur onderhevig zijn.

Engels filmcriticus Mark Kermode liet via Twitter weten dat schrijver William Blatty niet op de hoogte was van het project en zijn goedkeuring hiervoor niet geeft. Volgens hem hebben de makers geen rechten op zijn verhaal en kunnen ze dus geen bewerking maken. Toch lijkt hij een verkeerde opvatting te hebben over de miniserie, want hij denkt dat het gaat over een serie waarin elke week een katholieke priester een duivel zal uitdrijven. Uit bovenstaande omschrijving blijkt dat Sean Durkin niet de intentie heeft om er een wekelijkse procedural van te maken. Ook regisseur William Friedkin kant zich tegen het project en liet via Twitter weten dat hij onder geen enkele omstandigheid de bewerking zou willen bekijken.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie