Recensie: Fear the Walking Dead seizoen 1

Al eerder was de spin-off van ‘The Walking Dead’ in het nieuws. Zender AMC organiseerde een wereldpremière voor de eerste aflevering  van ‘Fear the Walking Dead’, overal ter wereld werd deze serie tegelijk uitgezonden – behalve in Nederland en België. Dit gebeurde eerder ook met ‘The Walking Dead’ maar deze serie is later opgepakt door de zender Fox. Wat wel weer een schrale troost is dat de dvd/blu-ray een week na de Amerikaanse verschijning ook in Nederland/België in de winkels ligt.

Fear The Walking Dead Nederland/Belgie

Het verhaal

‘Fear the Walking Dead’ is de epische serie die zich afspeelt in het universum van de The Walking Dead. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een gescheiden familie die op zoek is naar de oorzaak van de zombie-apocalyps, in een stad waar men heen gaat om te ontsnappen aan de werkelijkheid, het verleden te vergeten en geheimen te bewaren. De alledaagse druk waar de familie mee kampt, gaat op een lager pitje als blijkt dat de samenleving aan de rand van de afgrond bungelt. De familie wordt hierdoor gedwongen haar duistere verleden te vergeten of deze juist te omarmen. Ondertussen dreigt de mysterieuze uitbraak in een middelbare school het kleine beetje veiligheid te verstoren dat decaan Madison Clark (Kim Dickens) en docent Engels Travis Manawa (Cliff Curtis) hebben weten te creëren. Een noodgedwongen overlevingstocht gaat van start…’

Achtergrond

Elke liefhebber van ‘The Walking Dead’ herinnert zich wel de eerste aflevering van de serie. Politieagent Rick Grimes ontwaakt na een ongeluk uit zijn coma in een wereld waar geen levende ziel meer te bekennen is. Een zombieuitbraak heeft plaatsgevonden, waardoor de Verenigde Staten, maar ook andere landen overspoeld worden door deze ‘Walkers’. Dit is gelijk al een belangrijk verschil met ‘Fear the Walking Dead’. Deze serie speelt zich voornamelijk af vanaf het begin van de verspreiding van het virus, waar de menshed langzamerhand verandert in halfdoden. Hierdoor wordt er in de serie aandacht besteedt aan de uitbraak van het virus, de ongeloof van de mensen en wat men doet, wanneer ze met iets onbekends te maken.

Personages

fear the walking dead 4‘Fear the Walking Dead’ draait om twee families. Madison Clark en haar vriend Travis Manawa en Madisons kinderen Alicia (Alycia Debnam-Carey) en Nick (Frank Dillane).  En Travis ex-vrouw Liza Ortiz (Elizabeth Rodriguez) en hun zoon Chris (Lorenzo James Henrie). De gezinnen wonen in de buitenwijken van Los Angeles en hebben elk hun eigen problemen. Ze moeten hierbij hard werken om rond te komen. Zowel Madison als Travis werken beiden op een school en zo komt Madison in contact met een schoolleerling Tobias (Lincoln A. Castellanos) die de virus uitbraak al aan zag komen. In de serie worden de problemen van de gezinnen, zoals de verslaving van Chris, mooi verweven in de problematiek die zich buitenshuis afspeelt. Elk gezinslid moet kiezen hoe hij of zij om wil gaan met alles wat er om hen heen gebeurd. Opvallend hierbij is dat bijvoorbeeld zowel Madison als Travis heel lang blijven vasthouden aan het idee dat de zombies nog een menselijk aspect in zich hebben.

Spanning

De toon wordt gelijk gezet aan het begin van de eerste aflevering. Zoon Nick (Frank Dillane) wordt geconfronteerd met een vriendin die voor zijn ogen mensen afslacht. Omdat hij een heroïneverslaafde is, doet zijn omgeving het af als een hallucinatie. Deze scene waarin Nick wakker wordt en naar buiten strompelt, is heel mooi in elkaar gezet. De serie zet hier een beeld neer van een representatief gezin, die geconfronteerd wordt met een zombieuitbraak. Voor hun ogen zien ze buren, collega’s en andere bekenden veranderen in een vleesetend monster. Er worden ook verschillende schrikeffecten ingebouwd, wat uiteindelijk een ‘false alarm’ blijkt te zijn.

De manier van filmen, het creëren van een soort ongemakkelijke sfeer en het constante gevoel dat er iets ontzettend mis is, gaat op een gegeven moment onder de huid van de kijker zitten. Wel komt de serie langzamer op gang wanneer je dit vergelijkt met ‘The Walking Dead’. De vermoedelijke oorzaak is, dat de makers van serie in ‘Fear the Walking Dead’; echt een beeld willen creëren van hoe de zombieuitbraak ontstaan is. De serie heeft hierbij spannend en open einde, wat een aanzet geeft tot het tweede seizoen.

fear the walking dead 5

Mens versus monster

Waar ‘the Walking Dead’ bekend om staat en wat in deze serie ook weer naar voren komt: de vraag of de mens eigenlijk niet gruwelijker is dan het monster. Wanneer  het virus uitbreekt, krijgen de mensen hulp van het leger. Maar naarmate de tijd vordert, vragen de bewoners zich steeds meer af met welke reden het leger gekomen is. Wanneer geliefden en familieleden opgepakt en meegenomen worden, dringt steeds meer het besef door dat er toch iets niet helemaal klopt. En wie kun je dan nog vertrouwen? Zelfs de naaste omgeving zoals Daniel Salazar (Rubén Blades) gaat wel erg ver om te krijgen wat hij wil.

De makers van de serie geven aan dat het voor kijkers leuk is, om bij het kijken naar ‘Fear the Walking dead’ al de voorkennis van ‘The Walking Dead’ te hebben. Maar soms kan deze ‘voorkennis’ ook irritatie of ongeduld opwekken. Wanneer één van de hoofdpersonages oog in oog komt te staan met een geïnfecteerde buur, dan ben je bijna geneigd om te schreeuwen ‘Het is een zombie, zie je dat dan niet!’.

Extra’s

fear the walking dead 6De serie bestaat uit zes afleveringen en daarnaast zijn twee korte filmpjes als bonusmateriaal toegevoegd:

  • A look at the series
  • Inside the characters

Deze korte fragmenten geven een informatieve blik in  de gedachtegang achter het ontstaan van de serie en gaat dieper in op de verschillende hoofdpersonages. Jammer hierbij is dat het bonusmateriaal niet uitgebreider is. Juist bij deze serie is het interessant om achtergrond informatie te krijgen zoals een kijk achter de schermen, interviews met de cast of de gedachten achter het ontstaan van de serie.

Conclusie

Van de makers van ‘The Walking Dead’ kun je alleen maar kwaliteit verwachten en dit krijgt de kijker met ‘Fear the Walking dead’ ook. Toegankelijke personages, drama en een flinke dosis spanning en gore. Wel komt de serie wat trager op gang en dit zal voor de meeste ‘The Walking Dead’ fans wennen zijn. Een gemiste kans daarbij is, dat de dvd/blu ray weinig bonusmateriaal bevat. Meer achtergrondinformatie of een kijk achter de schermen was juist van toegevoegde waarde geweest.

‘Fear the walking dead’ is vanaf vandaag verkrijgbaar in de betere media(webwinkel). Seizoen twee van de serie staat gepland voor het voorjaar van 2016.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Recensie: Fear the Walking Dead seizoen 1”

  1. Zeker het bekijken en de aanschaf waardig ! Het “verwijt” dat het traag op gang komt, is ook het pijnpunt van seizoen 1 van The Walking Dead, vind ik. Maar wie euh doorbijt, wordt daarvoor beloond. Ik ben in elk geval superfan van beide reeksen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie