Game preview: ZombiU – Hoe lang blijf jij in leven?

ZombiUOp 30 november komt Nintendo met een nieuwe gameconsole: de Wii U. Eén van de eerste beschikbare games is de survival horror first person shooter ZombiU. Afgelopen vrijdag, 23 november, bezocht ik Ubisoft om de game voor het eerst te spelen. Met de jaloezieën dicht, lichten uit en geluid hard aan, kon de pret beginnen..kom maar op met die zombies!

Het verhaal
Voor de tweede keer is Londen getroffen door de pest en is de stad gehuld in een mist van akeligheid. De Big Ben luidt de noodklok en honderden, duizenden onvoorbereiden vonden de dood of raakten geïnfecteerd. Jij speelt een willekeurige overlevende die aan de zombies moet ontsnappen. Hoe lang hou jij het vol in een labyrint van straten en ondergrondse, onbewoonde gangenstelsels waar geen mens is, enkel zombies? De angstaanjagende overblijfselen van deze vieze ziekte zwerven over straat, en wachten op een kans om de jacht te openen op jouw vlees.

Net wanneer je dreigt te worden opgegeten door een horde zombies, spreekt een onbekende, mysterieuze man je aan via een intercom. Hij introduceert zichzelf als ‘The Prepper’. Hij helpt je opweg naar een veilige locatie (safehouse) waar je in contact komt met een ondergrondse beweging die probeert te overleven. Vervolgens word je door de ‘The Prepper op verschillende missies gestuurd. In je safehouse kun je even opladen voor een volgend gevecht. Overdag en ‘s nachts heb je een andere tactiek van overleven. Overdag bereid jezelf voor om de nacht te overleven; je verzamelt wapens, munitie en hulpmiddelen. ‘s Nachts sluit je op in je safehouse en verdedigt jezelf gedurende de nacht, wanneer zombies vrij rondlopen en de straten van Londen onveilig maken.

Net zoals in alle survival horror games zijn in ZombiU hulpmiddelen schaars en zijn er veelste veel vijanden. Zodra je karakter sterft door een zombieaanval word je wakker als een volledig ander persoon die in dezelfde situatie verkeert. Je krijgt dan de kans om je rugtas (je ‘Bug Out Bag’) met hulpmiddelen terug te krijgen. Hiervoor moet je op zoek naar je vorige ik. Echter is dit personage nu een zombie..

Elke keer als je opnieuw wakker wordt ben je een ander personage, met een andere naam en draag je steeds andere kleding (van het beroep dat je uitoefende voordat de hel lost brak). Tijdens het spelen kom je niet meer over je karakter te weten. De game wordt nergens emotioneel of persoonlijk, nee, ZombiU draait om overleven, wie je was in een vorig leven doet er niet toe, zorg nu maar dat je ontsnapt aan de zombies.

Tweede scherm zorgt voor een vernieuwende gameplay
De gameplay is anders dan dat we gewend zijn. Je speelt de game met twee schermen: je televisiescherm en je Wii U gamepad. Op je gamepad zitten de knoppen waarmee je jouw personage bestuurt. Dit is even wennen om mee te spelen, maar na een half uurtje heb je ze allemaal onder controle. Behalve als je een Playstation gamer bent..Bij de PS zit de ‘X’ onderaan, en jawel, bij de Wii U zit hij bovenaan. Met het touchscreen op je gamepad kun je zoeken in je rugzak, items hieruit gebruiken, je hebt een plattegrond waarbij je kunt scannen op zombies en nieuwe items, ook heb je het scherm nodig om gebarricadeerde deuren te openen. Op je televisie gaat de game ondertussen gewoon door. Terwijl jij aan het rommelen bent in je rugzak op het kleine scherm, kan je op de tv worden aangevallen door een zombie. Met je gamepad gyroscope kun je rondkijken in een ruimte (roteer en kantel je gamepad) Zo kun je de ruimte doorscannen voor interessante items. Ook leuk, je kunt je gamepad ook gebruiken als wapen (sniper of turret) om zombies neer te schieten.

Multiplayer: Overlevers vs. Zombies
In de multiplayer modus heb je twee verschillende rollen. Eén speler neemt de rol van ‘zombie master’ (top-down view) op zich. Deze speler roept vijanden op en plaatst vallen met een simpele aanraking op de nieuwe Wii U controller. De tweede speler (first person shooter view) vecht om te overleven met de classic controller. Hierin heb je drie verschillende stijlen om te spelen: ‘capture-the-flag’, overleef zo lang mogelijk en dood zoveel mogelijk zombies. Helaas heb ik de multiplayer modussen niet kunnen spelen, deze zal uiteraard wel beschikbaar zijn zodra de game uitkomt.

Het is lastig om ZombiU te vergelijken met andere zombie survival games. De storytelling is niet vernieuwend en de graphics konden zeker beter, echter is de gameplay totaal anders. Het tweede scherm zorgt ervoor dat je veel meer in de game zit dan bij andere survival horror games.

Ik heb de game maar een paar uur kunnen spelen, maar het smaakt zeker naar meer! Goed te zien dat met een titel als deze Nintendo zich ook meer op de hardcoregamers gaat richten.

Koop ZombiU via Bol.com

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie