Recensie: Gunga Din (George Stevens, 1939)

Imagine Film Festival
Van 10 tot 20 april 2019 vindt het Imagine Film Festival plaats in het Eye Amsterdam. Michel Bonset van De Nachtvlinders blikt vooruit, zodat jij je optimale Imagine-horrorplanning kunt maken. Nu een film uit 1939 als onderdeel van het Let’s talk about Sects-programma: Gunga Din van George Stevens.


Drie Britse soldaten in de 19e eeuw uitgezonden naar de Britse kolonie India komen oog in oog te staan met en moorddadige Thuggee cultus en moeten deze ‘bloeddorstige barbaren’ invasie de kop indrukken met behulp van hun Indiase waterdrager Gunga Din en een flinke portie witte mannen heroïek.

Gunga Din is te zien in het ‘Let’s talk about Sects’ programma van het Imagine Festival tijdens ‘De keuze van Koolhoven’ en regisseur Martin Koolhoven zou zichzelf niet zijn als hij niet had gekozen voor een dwarse, frisse en, laten we eerlijk zijn, behoorlijk foute entree in het sektensubsegment.

Gunga Din stamt uit een tijd dat de blanke overheerser altijd gelijk had, overal recht op had en nooit, maar dan ook nooit een strijd mocht verliezen. Cary Grant, Victor McLaglan en Douglas Fairbanks Jr. zijn grote, witte jagers omringd door inboorlingen die er niet voor terugdeinzen kunstschatten te roven en de lokale bevolking als kanonnenvoer te gebruiken.

Het is het soort film dat ik vroeger op zaterdagmiddag op de BRT keek, een avonturenfilm zonder pretenties, meer gericht op het ‘oude jongens krentenbrood’ gevoel dan het bij de kijker creëren van enig historisch besef. En laten we wel wezen, als dit laatste het geval was geweest had mijn jonge zelve allang de t.v. uitgezet.

De gevechtsscenes zijn uitstekend, de muziek is opzwepend en de kans om een film als deze op groot scherm te zien uniek. De film had een geweldige double bill geweest met het al even foute The Deceivers waarin Pierce Brosnan undercover gaat bij de Thuggee sekte. Volgende keer.

Gunga Din is te zien tijdens het Imagine Festival in het programma ‘De Keuze van Koolhoven’ op 11 april om 20.00 in EYE te Amsterdam.

Gunga Din Theatrical Trailer
Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie