Lekker griezelen met de Halloween-Griezel-Express

Treinliefhebbers kunnen op het traject Apeldoorn-Dieren hun hart ophalen, want op dit spoor rijdt nog een ouderwetse stoomtrein. Naast de reguliere ritten kent deze trein ook verschillende themaritten, waaronder de pepernotentrein. Natuurlijk mag Halloween hierin niet ontbreken en in één van de laatste zaterdagen in oktober, rijdt er een heuse Halloween-Griezel-Express. Dit vond de rit plaats op 22 oktober 2016.

halloweenexpress1‘Bij de treinreis van de Halloween-Griezel-Express is niets zoals het lijkt. Met het invallen van de schemer komt Herr Hoff – de vloek van de VSM – samen met andere duistere figuren tot leven. De weerloze reizigers van de vorige editie van de Griezel-Express hebben meerdere trauma’s opgelopen, wat er precies is gebeurd is nog altijd een raadsel. Tijdens deze editie reist u mee in één van onze zitrijtuigen om te genieten van deze bloedstollende reis.

Plotseling komt de stoomtrein tot stilstand op het verlaten station van Loenen. Loenen is omgetoverd tot een spookstation, gaat het u lukken om na afloop van de route door dit spookstation en omliggende weilanden weer in de trein te stappen om terug te keren naar uw beginstation?’

De Griezel-Express kent verschillende opstapperrons. De grootste groep stapt op in Apeldoorn en daarna volgt de rest vanaf station Beekbergen. De trein is versierd met een grote variatie aan Halloweenslingers. Ook lopen er verschillende enge figuren rond die de bezoekers graag aan het schrikken maken. Zo loopt er een bloederige dokter, verschillende monsters en een eng duivels meisje rond die je lang en eng blijft aanstaren. En vergeet vooral niet Bonnie en Clyde die uit de dood zijn teruggekeerd en op jacht zijn naar je geld.

halloweenexpress2Buiten het Halloweensfeertje is de stoomtrein op zichzelf al een belevenis. De wagonnetjes zijn oud en bevatten geen deuren. Daardoor waait de (koude) wind er gewoon doorheen. Ook kan de trein uit zichzelf niet draaien, waardoor de locomotief eraf moet worden gekoppeld en naar de andere kant gereden wordt. Ook reageren de spoorwegovergangen niet op de stoomtrein. Hierdoor moet er bij elke overgang gestopt worden om de spoorbomen handmatig omlaag te oen.

Natuurlijk moet er even gewacht worden totdat het donker is, voordat we naar onze uiteindelijke bestemming gaan, namelijk spookstation Loenen. (Voor sommigen van ons wellicht onze eindbestemming). Van hieruit start de spooktocht, maar je kunt er ook voor kiezen om je te warmen bij een vuurkorf (met marshmallows) of je de toekomst te laten voorspellen door een waarzegger. En anders is de bloederige dokter zeer bereid om je de stuipen op het lijf te jagen. Jammer hierbij is wel dat een enkeling een beetje uit zijn rol viel.

halloweenexpress3Het mooie van het gekozen gebied is dat er weinig lichtvervuiling is. Dit betekent dat tijdens de spooktocht ontzettend donker is. De tocht start langs het spoor, waarbij je langs de locomotief loopt. Op dat moment komt er stoom uit, wat de omgeving een heel spookachtig effect geeft. Daarna leidt de tocht langs een verlaten spoor, waarbij de ogen af en toe schichtig de struiken inkijken. Ligt daar geen monster op de loer? Het spoor op zichzelf geeft al een ongemakkelijk gevoel, omdat het eigenlijk gevaarlijk is om erlangs te lopen…

Uiteindelijk ga je het bos in, waar de paden op plekken nat en modderig zijn. Ook is een zaklamp geen overbodige luxe, omdat je anders over boomstronken struikelt. Wel wordt je de weg heel duidelijk gewezen door lichtgevende witte pijlen die hier en daar op de route opduiken. Hier en daar wordt je opgeschikt door zombies, boosaardige superhelden en demonachtige wezens. De meeste griezels centreren zich aan het eind van de route, waar ze opduiken vanachter een boom, verschijnen in een dikke mist of zitten op indrukwekkende stellages. Sommige kostuums zijn indrukwekkend en er wordt hierbij handig gebruik gemaakt van de verlagen wagons die er staan.

Op enkele opmerkingen na is de Halloween-Griezel-Express een unieke ervaring door de combinatie van een rit met een stoomtrein en de wandeltocht langs een verlaten spoor en in een heel donker bos. Een ervaring die we niet zo snel zullen vergeten!

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie