Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

 • Meer dan 70% laat Halloween niet onopgemerkt voorbijgaan
 • Ruime meerderheid van Halloweenvierders gaat verkleed
 • Klassieke Halloweenkostuums als heks, zombie of karakter uit horrorfilm favoriet
 • Halloween-events en feesten populair
Foto: Julia Raasch

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest. Het wordt gevierd met speciale decoratie in en rond het huis, het kijken naar horrorfilms of -series, drukbezochte speciale Halloweenevents of door zich te verkleden.

Hoe wordt Halloween gevierd?

Zoals gezegd laat bijna twee-derde van de Nederlanders Halloween niet onopgemerkt voorbijgaan. Ongeveer de helft kijkt bijvoorbeeld naar een horrorfilm of griezelige serie. Dat doen ze vaak in een versierd huis, want een ruime meerderheid kleedt het huis aan in Halloweensferen. Ook Halloweenfeesten of -events zijn populair. Iets minder dan de helft van de Halloweenvierders gaat naar een feest of event buiten de deur. Ongeveer 14% nodigt mensen thuis uit of organiseert een Halloweenevent voor de eigen straat of wijk. Daarbij wordt ook vaak aan Trick or Treat gedaan. Zo’n 16% gaat langs de deuren om snoep op te halen.

Foto: NeONBRAND

Verkleden

De meerderheid van de Halloweenvierders gaat verkleed. Zo’n 55% zegt speciaal voor deze gelegenheid een kostuum aan te trekken. De klassieke thema’s zijn daarbij het meest populair. Zo tovert een-derde zichzelf om tot typische Halloweenkarakters als skelet, mummie, spook of zombie. Ook fantasykarakters of figuren uit sprookjes en legendes als heks, trol, fee en weerwolf doen het goed. Ruim een kwart kiest voor die categorie. Vooral de vrouwen verkleden zich graag als deze categorie waarbij heks verreweg het meest populair is. Karakters uit horrorfilms of horrorseries zoals bijvoorbeeld Saw, Annabelle, Jason Voorhees uit Friday the 13th, Michael Myers uit Halloween, Freddy Krueger uit Nightmare on Elm Street of A Clockwork Orange staan met 20% op de derde plaats waarbij vooral mannen deze categorie kiezen. Categorieën als sciencefiction en games, of kostuums als sexy verpleegster, superheld of stipfiguren zijn minder populair.

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Halloweenstad

Voor het onderzoek werden in opdracht van Stadshart Zoetermeer en online horrormagazine De Nachtvlinders zo’n 850 mensen ondervraagd. Zoetermeer is dé Halloweenstad van Nederland. Het weekend van 25, 26 en 27 oktober verandert het Stadshart in een groot Halloweenspektakel met een Halloween Walk langs verschillende scare zones, een Haunted Park, Trick or Treats, diverse theatervoorstellingen en street acts en Halloween Circus el Fantasma met de zinderende show Casa de Locos. Het evenement trekt gemiddeld zo’n 120.000 Halloweenfans uit heel Nederland en zelfs van daarbuiten. Kijk voor meer informatie op de website.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland”

 1. Een boude uitspraak dat de meeste Nederlanders Halloween viert.
  Is dit onderzoek op meer plekken gedaan dan op de Nachtvlinders, een site die vooral wordt bezocht door mensen die al zeer geïnteresseerd zijn in het genre? Het is dan niet zo vreemd dat veel van die mensen iets aan Halloween doen.
  Persoonlijk ken ik maar bar weinig mensen die inderdaad iets met Halloween doen. Ook bij mij in de buurt zijn normaal gesproken nauwelijks uitingen bij huizen. En trick or treat zie je hier nauwelijks. Is het niet iets dat vooral in de Randstad speelt?

  Hoe representatief was dit onderzoek?
  Voldoende om echt te kunnen stellen dat het overgrote deel van alle mensen in dit land iets doet aan Halloween?

  Beantwoorden

Plaats een reactie