Recensie: Harbinger Down (Alec Gillis, 2015)

Harbinger Down: Twee studenten gaan samen met hun professor mee met de vissersboot de ‘Harbinger’ de Beringzee op, om op zoek te gaan naar blauwe vinvissen en onderzoek te doen naar de gevolgen van de opwarming van de aarde. Wanneer ze, samen met de bemanning van het schip, een oud wrak van een ruimteschip van de Sovjet opvissen, beginnen er doden te vallen. Het lijkt erop dat de Russen in jaren tachtig hebben geëxperimenteerd met tardigrades, kleine wezens die bestand zijn tegen de grootste ruimte straling. De wezentjes hebben zich, in de ruim drie decennia die zij onder het ijs hebben doorgebracht, weten te muteren tot ware monsters die de warmte van het menselijke gezelschap niet zomaar op willen geven…

Harbinger Down (trailer)

Vaste bezoeker ‘Sjors’ zei het al: “Trailer en omschrijving doen me denken aan The Thing.” En ja, je zit het in de hele film. Het is zelfs zo dat de creature designer van Harbinger Down hetzelfde werk deed bij The Thing uit 2011. Ook roept de film referenties op vanuit The Alien-filmreeks, waar regisseur Alic Gillis werkte aan de creature effects. En op het gebied van practical effects is de man een veteraan, zo won hij bijvoorbeeld samen met Tom Woodruff Jr. een oscar voor de effecten in Death Becomes Her. In de gehele film zie je deze liefde voor special effects terug en dan zo min mogelijk digitaal. Hierdoor wordt ook de cameravoering wat klassieker en spannender.

harbinger downHelaas put Alic Gillis voor het verhaal van zijn Kickstarter-funded film vooral uit John Carpenter’s The Thing. Hoewel dat geen slechte basis is, zul je daarvoor de film ook niet hoeven kijken. Het acteerwerk is verder ook nog eens gemiddeld, niet slecht en niet uitmuntend. Harbinger Down is een aardige creature feature voor tussendoor.

Nu te koop op Blu-ray en DVD.

Sterren: 2.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Recensie: Harbinger Down (Alec Gillis, 2015)”

  1. Haha, wat een inzicht heb ik toch! 😉

    Ik ben als fan van The Thing (vooral die van Carpenter, maar ik vind ook The Thing From Another World en de The Thing van Matthijs van Heijningen Jr. cool) toch wel benieuwd naar deze film, al is het maar om de creature effects.

    Beantwoorden

Plaats een reactie