Haunted Castle 2014, Kasteel Keukenhof te Lisse

Het is mistig en het begint te schemeren. De bomen, die niet meer zijn dan wazige skeletten, werpen lange schaduwen op de zanderige paden. De kou dwaalt rond en nestelt zich langzaam in je botten. Vanuit de verte komen een stel figuren op je af. Het lijken net mensen, maar niets is minder waar. Het geluid van een zaag klinkt en de schepsels komen met een valse grijns op je af. Want hier, ben je nergens veilig….

hauntedcastlehorrorcarnivaleIn Nederland worden er steeds meer evenementen georganiseerd rondom Halloween. Voornamelijk verschillende feesten, waaronder die in Amsterdam van Fox toch de meest bekende is. Maar ook spookhuizen zie je steeds vaker door geheel het land verschijnen. Waar de op zichzelf staande spookhuizen vaak prijzig zijn, krijg je bij ‘Haunted Castle’ meerdere spookhuizen voor minder geld. En eigenlijk is de locatie daarbuiten ook één groot spookhuis. Want regelmatig word je achtervolgt door zwarte ruiters, verdwaalde poppen en de man met de zaag. Nou ja, man…

Er zijn verschillende spookhuizen te bezoeken, waaronder ‘Horror Carnivale’ en ‘Dollhouse’. Degenen die al eerder naar ‘Haunted Castle’ zijn geweest, zullen deze spookhuizen herkennen. Maar wanneer je denkt dat het hetzelfde spookhuis is als het voorgaande jaar, dan heb je het mis. Natuurlijk bezitten de spookhuizen ieder hun eigen thema. ‘Horror Carnivale’ is het driedimensionale spookhuis, waar je achtervolgd en aan het schrikken gemaakt wordt door clowns. Er wordt veel gebruik gemaakt van felle kleuren en door je driedimensionale bril, lijkt alles op je af te komen. Ondode en sinistere poppen en zombies vindt je in het ‘Dollhouse’. Smalle gangetjes, kapotte televisies en enge figuren, die je in een stil en donker hoekje staan op te wachten. …          Naast de bekende elementen zijn er ook een aantal nieuwe dingen terug te vinden in de spookhuizen. Zo proberen ze optimaal gebruik te maken van alle zintuigen die de mens bezit. De gangetjes zijn smaller, waardoor je veel meer een claustrofobisch gevoel krijgt. In één van de huizen wordt hierbij zelfs gebruik gemaakt van een soort luchtkussen die tegen elkaar gedrukt wordt. Je moet je als het ware hier doorheen persen om verder het spookhuis in te komen.

Haunted Castle Spookhuizen Trailer

Naast de spookhuizen kun je er ook voor kiezen om te lopen door een aantal spookgebieden, namelijk de ‘Scarezone’ en ‘Trail of Terror’. Ook ‘Scare Zone’ was vorig jaar al in ‘Haunted Castle’ te vinden en heeft dit jaar wat kleine aanpassingen ondergaan. Een voorbeeld hiervan is dat deze zone zich net op een ander gebied bevindt. Daarbij moet je om hekken heen lopen, zonder dat je weet wat er zich achter die hekken bevindt. Je wordt daarbij half geblindeerd door knipperlichten, waardoor je als een blindemannetje (of vrouwtje) recht in de armen van een monster loopt…..


hauntedcastle2Trail of Terror’
is nieuw in ‘Haunted Castle’ en zeker de moeite waard. In groepjes van drie á vier mensen loop je met een lantaarntje door een donker bos. Je loopt in het pikkedonker wat inhoudt dat je geen idee hebt waar je je voeten neer moet zetten. Met als risico dat je hier en daar over een verdwaalde boomstam struikelt. Je lantaarn verandert iedere keer van kleur en onderweg loop je natuurlijk een groot risico om enge figuren tegen te komen. Deze verschillende elementen bundelen zich tot een constant gevoel van spanning en onheil. En juist voor dat gevoel, dat je absoluut niet weet wat je kunt verwachten, ga je een spookhuis/gebied in. ‘Trail of Terror’ is een waardevolle toevoeging aan ‘Haunted Castle’!

Houdt je meer van shows met een vleugje humor? Dan kun je terecht bij ‘Theater Gothika’ of ‘Igor’s Googelsjo’. Beide shows combineren nieuwe elementen met de aspecten die vorig jaar al te zien waren. Wel mag bijvoorbeeld ‘Theater Gothika’ wat langer duren of vaker een show houden. Ben je meer voor vreemde figuren of rariteiten? Er is een Freakshow van Papa Giacomo en het huis der ongewenste personen. Ten slotte zijn er ook films te zien in het ‘Panic Picture House’.

hauntedcastle5Eveneens is er ook weer een horrormarkt aanwezig, maar deze lijkt minder groot te zijn dan vorig jaar. Er is een overdekte markt, waar je voornamelijk kleding en gevechtsattributen kunt vinden. Eén van de leukste kraampjes is het kraampje met de cupcakes en taarten. Deze baksels zijn namelijk in de vorm van spookjes, monsters, skeletten, afgezaagde lichaamsdelen en bloederige organen. Lekker en vooral zonde om op te eten. In de buitenlucht zijn onder andere kraampjes met lekkernijen gemaakt van kruiden, griezelmaskers en sieraden. Helaas missen er kraampjes met bijvoorbeeld enge knuffels en beeldjes, zoals Furry Bones.

Ook is er een schrijversmarkt, waar je voornamelijk auteurs van uitgeverij Zilverspoor vindt. Toepasselijk is, dat twee van deze schrijvers, namelijk Anthonie Holslag en Tom Thys, net een horror verhalenbundel hebben uitgebracht. Nadelig is wel dat je flink moest zoeken om de schrijversmarkt te vinden en daarnaast de boeken van bijvoorbeeld Anthonie Holslag op vrijdagavond niet te koop waren.

Een groot nadeel is de bereikbaarheid van het evenement. Waar vorig jaar handige pendelbusjes werden ingezet, moesten de bezoekers het dit jaar zelf uitzoeken wat betreft vervoer. Als je in het bezit bent van een auto, is dit niet zo’n probleem. Maar wanneer je overgeleverd bent aan trein en bus, moest je goed uitzoeken hoe je moest reizen en bij welke bushalte je het beste uit kon stappen. Er werd door de organisatie wel geadviseerd om via Leiden Centraal te reizen, maar vaak was je hierdoor langer onderweg. En dit kan mensen belemmeren om de moeite te doen naar het evenement te komen, omdat het op een Halloween evenement het toch het leukst is om juist ’s avonds te komen.

Al met al is Haunted Castle voor een leuke prijs zeer de moeite waard om te bezoeken. Vooral als je ervan houdt om constant opgeschrikt te worden door een eng figuur en het erg leuk vindt verschillende spookhuizen te bezoeken. Daarbij is het leuk om op je weg naar het spookhuis goed om je heen te kijken. Behalve de diverse grafkisten en andere enge attributen, zijn diverse bezoekers uitgedost in de meest indrukwekkende angstaanjagende kostuums.

‘Haunted Castle’ is een Halloweenevenement dat jaarlijks plaatsvindt in Kasteel Keukenhof te Lisse. In 2015 zal het evenement gehouden worden op 30 en 31 oktober.

 

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie