Hier is HBO’s ‘Lovecraft Country: Official Trailer’

HBO heeft de eerste volledige trailer van hun nieuwe serie Lovecraft Country uitgebracht op Youtube. De serie is niet direct gebaseerd op de vele korte horrorverhalen van Amerikaanse schrijver H.P. Lovecraft, maar op het gelijknamige boek van Matt Ruff. Het boek gebruikt daarentegen wel veel van Lovecraft’s creaties en hersenspinsels.

De serie volgt het personage Atticus Black, gespeeld door Jonathan Majors, die samen met zijn oom en jeugdvriendin door de Verenigde Staten naar New England reist om op zoek te gaan naar zijn vermiste vader en achter een duister familiegeheim te komen. Gaandeweg krijgen ze een hoop tegenslag, van zowel natuurlijke als bovennatuurlijke aard. Van dat laatste krijgen we in de trailer dan ook een heel klein tipje van de sluier. Een kort shot laat een monster zien dat trekjes heeft van de zogeheten Star Spawn; een kleinere, maar vast niet minder dodelijke variant, van de welbekende Lovecraft creatie Cthulhu. Cool!

Waar het boek en de serie verschillen ten opzichte van traditioneel Lovecraft-materiaal is de kritiek op racisme en xenofobie. Het tijdperk waarin het verhaal zich afspeelt (de jaren 50) leent zich hier zeker voor, maar is het vast en zeker ook een commentaar op de uitspattingen die de schrijver, die in 1937 overleed, zelf had. Een interessante invalshoek is het zeker. Het transporteert de kosmische horror van Lovecraft naar een 21ste eeuwse gedachtegang, terwijl het wel alle gruwelijke en enge invalshoeken behoudt.

Je kunt de trailer van Lovecraft Country hieronder bekijken. De serie is vanaf 16 augustus te zien op HBO via Ziggo.

Wat zijn jouw favoriete ‘Lovecraftian’ boeken, films of misschien zelfs games?

Interessant artikel?

6 gedachten over “Hier is HBO’s ‘Lovecraft Country: Official Trailer’”

 1. “Waar het boek en de serie verschillen ten opzichte van traditioneel Lovecraft-materiaal is de kritiek op racisme en xenofobie.”.
  Dank voor de waarschuwing. Reden voor mij om dit over te slaan. Ik wacht wel tot er een échte Lovecraft serie komt en geen SJW/BLM versie van een boek dat Lovecraft geïnspireerd is.

  Beantwoorden
  • Het is overigens wel een boek uit 2016, denk niet dat je het te veel in het licht moet stellen van de huidige BLM-protesten. Natuurlijk gaat het wel over racisme, maar dan in 1954. Zie ook website van de schrijver: http://www.bymattruff.com/lovecraft-country/

   A novel of Jim Crow America that melds historical fiction, pulp noir, and Lovecraftian horror and fantasy.

   Chicago, 1954. When his father goes missing, twenty-two-year-old Army veteran Atticus Turner embarks on a road trip to New England to find him, accompanied by his uncle George—publisher of The Safe Negro Travel Guide—and his childhood friend Letitia. On their journey to the manor of Samuel Braithwhite—heir to the estate that owned one of Atticus’s ancestors—they encounter both the mundane terrors of white America and malevolent spirits that seem straight out of the weird tales George devours.

   Atticus discovers his father in chains, held prisoner by a secret cabal, the Order of the Ancient Dawn—led by Braithwhite and his son Caleb—which has gathered to perform a ritual that shockingly centers on Atticus. And his one hope of salvation may be the seed of his—and the whole Turner clan’s—destruction.

   A chimerical blend of magic, power, hope, and freedom that stretches across time, touching diverse members of two black families, Lovecraft Country is a devastating kaleidoscopic portrait of racism—the terrifying specter that still haunts us today.

   Qua serie wacht ik even af, producent Peele nam het onderwerp al vaker mee natuurlijk, maar ik ben eigenlijk best benieuwd naar het boek.

   Beantwoorden
   • Het boek staat, samen met The Ballad of Black Tom van Victor LaValle, een beetje op de voorgrond van de zogenaamde ‘counter-lovecraft’ stroom binnen literatuur. Dit betekent natuurlijk helemaal niet dat deze schrijvers zich willen afzetten tégen Lovecraft, echter zijn de werken een poging om deze cosmic horror tropes als het ware op een ludieke manier om te vormen tot iets nieuws!

    Beantwoorden

Plaats een reactie