Minder risico’s op aandelenmarkt na het kijken van horror

Het concept van angst hoeven we niet aan de gemiddelde Nachtvlinder uit te leggen. Je kijkt geen horror omdat het zoetsappige romantische komedies zijn. En hoewel een horrorfilm kijken onschuldig lijkt, je wordt vermaakt en schrikt hier en daar wat (de een meer dan de ander), maar het zou wel eens zo kunnen zijn dat je onbewust meer beïnvloed wordt dan je lief is.

Dat angst een rol speelt binnen de aandelenmarkt, dat weten we op zich wel. Kijk maar wat er gebeurde toen Amerika haar AAA status kwijtraakte. Aandeelhouders werden bang en de beurs kreeg de maandag daarop behoorlijk op z’n donder. Wat echter nog niet bekend was, is of je beïnvloed kan worden bij het nemen van financiële beslissingen. In een recent onderzoek zijn een aantal interessante conclusies naar boven gekomen, de belangrijkste: Het kijken van horrorfilms zorgt ervoor dat je minder risico’s neemt op de aandelenmarkt.

the ringIn het onderzoek werd aan twee groepen proefpersonen gevraagd een film te kijken. De controlegroep kreeg stukjes te zien uit documentaires over “Benjamin Franklin” en “Vincent van Gogh”. De angstgroep kreeg stukjes te zien uit de “Sixth Sense” en “The Ring”. Nadat de proefpersonen de videofragmenten bekeken hadden, moesten ze een financieel spelletje spelen.

Elke proefpersoon begon het spel met de $10,00 (hun aandeel) die ze zouden krijgen voor het meedoen aan het experiment. In elke ronde (25 in totaal) konden ze ervoor kiezen uit het spel te stappen en hun resterende geld dus mee te krijgen, of ze konden in het spel blijven. Aan het begin van de ronde steeg het aandeel in waarde (met een bedrag tussen de 0.5 en 3 dollar), tenzij in de ronde daarvoor iemand was uitgestapt.

Uit de resultaten bleek dat de proefpersonen in de angstgroep eerder uit het spel stapten dan de proefpersonen uit de controlegroep. Blijkbaar kun je dus in een bepaalde gemoedstoestand gebracht worden die jouw beslissingsproces beïnvloedt.

Als je dus wel eens wat hard verdiende centen investeert, hou dan dit onderzoek in je achterhoofd: Kijk geen horror van tevoren!

Interessant artikel?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
If checked, an MD5 hash of your email address will be shared with Gravatar.com. However, that hash will not be made public.
5 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frank Mulder
11 jaren geleden

Of kijk juist wel horror van te voren, neem je in iedergeval minder risico. Eerst Insidious of Paranormal Activity kijken en daarna pas naar de Hypotheker =)

Tommy
Tommy
11 jaren geleden

Hehe, toevallig gisteren Insidious gezien… een deel toch… vandaag herkansing… mét gezelschap ; )

Sjors
Sjors
11 jaren geleden

Grappig onderzoek. Op zich lijkt het me ook wel logisch dat het kijken van een film die dusdanig veel impact op je heeft dat je echt schrikt/griezelt, je enige tijd daarna ook nog wel beïnvloed, maar leuk dat ze het onderzocht hebben. Als je geld over hebt kun je dus beter geen horror kijken, maar anders is het wellicht een goed idee om eerst een flink enge film te kijken 😛

jeroenymus
jeroenymus
11 jaren geleden

Ja dus juist wel Horror kijken en ook eisen dat je bank, verzekeringen en al die zogenaamde financiële adviseurs horror kijken. Je spelen tenslotte een flipperkast spelletje van jou zuur verdiende centen. Risicoloos beleggen heet dat. Als er winsten zijn wordt er gedeeld, als er verlies is, is het volledig voor jou.
Om die perverse prikkels te verwijderen en hen wat voorzichtiger te laten omgaan met jouw geld moeten zij dus voorzichtiger worden. Dus verplicht HORROR kijken.

Frank Mulder
11 jaren geleden

Hoe populair is horror eigenlijk in Griekenland, Spanje en Italië?

5
0
Wat vind jij hiervan? Laat het weten in de reacties!x