Horror Tabletop RPGs: Dungeons & Dragons, maar toch nét iets anders

“Jullie merken de doodse stilte pas vlak voor de deur van het laatste appartement van het complex. De witte TL verlichting knippert zo nu en dan. Plots horen jullie aan de andere kant van de muur het geluid van sompige voetstappen en iets wat klinkt als het geschraap van iets scherps dat over de betonnen vloer krast. De deur klikt open op een kier, wat doen jullie?”

Toen ik Utrecht studeerde zat was er niets leukers dan samen met mijn studiegenoten filmklassiekers kijken, hangen op de bank met een biertje en Dungeons & Dragons spelen. Er ging echter een wereld voor me open toen ik de lokale spellenzaak in liep om voor Halloween dat jaar iets tofs te vinden. Iets engs, iets sfeervols,  iets voor de donkere tijd van het jaar. Mijn ogen vielen in het rek met role-playing game boeken op een blauw boek genaamd The World of Darkness. Ik kocht het boek op de gok en een paar weken later met Halloween speelde ik met mijn vrienden de eerste sessie. We waren verkocht.  

We spoelen door naar 2020. We hebben allemaal de smaak goed te pakken nu dat D&D populairder is dan ooit. We hebben net allemaal onze online campaigns afgerond, nieuwe groepen en vrienden gemaakt en we hunkeren misschien naar iets nét wat anders. Iets dat we in de herfst straks allemaal in real life rond de tafel kunnen spelen. Goede timing dacht ik, om even wat coole RPGs op een rij te zetten waarin het horrorgenre centraal staat of temminste een groot thema is.

Laten we dan met The World of Darkness beginnen. Ook wel bekend als de New WoD en later Chronicles of Darkness. Dit is hét boek dat de setting van een massa aan bovennatuurlijke RPGs omvat, zoals bijvoorbeeld Vampire en Werewolf. De opzet van de WoD is heel vanzelfsprekend. De wereld is precies zoals de onze. Alleen is het op alle vlakken donkerder, gewelddadiger en gewoonweg zwaarder te verteren. Bovennatuurlijke verschijnselen bestaan, en bewegen zich onzichtbaar om ons heen. De setting is heel open en biedt eigenlijk de mogelijk om elk soort horror sub genre uit te kunnen beelden. Van true crime slashers tot apocalypse scenarios. De spelers zijn in deze game ‘gewone’ mensen die zich een weg hier doorheen moeten banen.

Vanuit het perspectief van de gewone mens gaan we een stapje verder. In Vampire the Masquerade ( of de iets minder bekende spin-off Vampire the Requiem) speel je, je raadt het al, een vampier. Deze RPG is onderdeel van het World of Darkness universum maar concentreert zich meer op de lugubere zaken en snode politieke streken van eeuwenoude vampier clans. Ook hier is het mogelijk om het zo duister of zo luchtig te maken als gewenst. Het verschil? Nu ben je zelf de bovennatuurlijke verschrikking op zoek naar bloed in het midden van de nacht. Hoe je dat doet bepaal je zelf. Smaakt dit naar meer en ben je ook fervent gamer? Hou dan ook Vampire: the Masquerade – Bloodlines 2 in de gaten!

Op naar de kosmische horror! In Call of Cthulhu, gebaseerd op de werken van H.P. Lovecraft, speel je in principe een protagonist uit een Lovecraft-verhaal. Meestal is er sprake van een gruwelijk geheim, té waanzinnig voor de tere hersentjes van de mensheid, en meestal loopt het heel, héél slecht af. In CoC kunnen zogeheten investigators de mysteries van de ‘Cthulhu Mythos’ in een hoop verschillende tijdperken ontrafelen. Het coolste aan deze RPG is misschien wel de Sanity mechanic. Aanvaringen met bovennatuurlijke krachten kunnen in dit spel niet alleen fysiek kwaad doen, maar ook mentaal. Wat zou jouw personage eerder gebeuren? Mentaal doordraaien of gewoon doodgaan? In Call of Cthulhu is het niet de vraag óf, maar wanneer. Het onvermijdelijke is toch al gebeurd.

Dat zijn een drietal zeer bekende horror RPGs. ‘Die ken ik al lang,’ denk je misschien. Daar heb ik al over nagedacht. Als extraatje heb ik namelijk ook nog wat hidden gems ontaard.

In Broken Rooms speel je iemand met de zeldzame gave om van onze Aarde naar een van twaalf alternatieve Aardes te reizen. Op ieder van deze Aardes is er iets goed mis. Zo is er bijvoorbeeld een versie die vast zit in een constante meteorieten regen, of een Aarde die al jaren in oorlog is met vijandige buitenaardsen. Broken Rooms heeft een zeer ongemakkelijke en beklemmende sfeer. Het is Dystopische horror met een unieke science fiction hook.

We blijven nog even in de alternatieve universums en science fiction sferen met Tales from the Loop en vervolg Things from The Flood. De setting belooft een role-playing ervaring in “the ‘80s that never was”; een alternatief jaren 80 vol robots, retro-futuristische machines en een uncanny sfeertje. Spelers nemen de rol aan van kinderen die in deze gave setting mysteries moeten oplossing. Krijg je Stranger Things en Stand by Me vibes? Hartstikke met opzet. Tales from the Loop is gebaseerd op de werken van kunstenaar Simon Stålenhag. Er is tevens een Amazon Prime Video-serie van.

Ten slotte is er Lamentations of the Flame Princess. Dit is waarschijnlijk een van de meest unieke RPGs die ik ooit gespeeld heb. De basisregels zijn redelijk gewoontjes en heel D&D. Echter het zijn de mogelijkheden die LotFP biedt om vage, gekke, enge, waanzinnige en onheilspellende pulp scenarios te creëren die het echt fantastisch maken. Zie het als Grindhouse (2007) in een dark fantasy setting (fantasy tag optioneel!). Dansen rond een vulkaan en een menselijk offer maken aan diens god om vervolgens s’nachts van je slaapplek weggejaagd te worden door een killer clown? Het kan gewoon. Sterker nog, rare dingen zoals dit worden zeer hard aangemoedigd.

Bovenstaande games zijn slechts een paar voorbeelden van een grote selectie aan toffe horror tabletop RPGs die op de markt zijn. Het zijn er zoveel dat ik gemakkelijk nog uren door kan schrijven. En zeg nou zelf, dat is alleen maar mooi voor (horror) RPG fans toch?

Via de volgende links zijn gratis quickstart regels te verkrijgen voor Vampire the Masquerade en Call of Cthulhu. Tevens kun je op DrivethruRPG ook de volledige core rules van Lamentations of the Flame Princess gratis bemachtigen.

Welke toffe (horror) RPGs heb jij al gespeeld? Of met welk systeem kun je niet wachten om mee aan de slag te gaan? Laat het ons weten in de comments!

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

7 gedachten over “Horror Tabletop RPGs: Dungeons & Dragons, maar toch nét iets anders”

 1. Super tof overzicht. Speel op dit moment ook redelijk veel DnD, via Roll20 online ivm corona.
  Wil ook eens verdiepen in Vampire. De rest ken ik niet, maar eens in die quickstart guides snuffelen 🤗

  Beantwoorden
  • Leuk! Wij hebben veel gespeeld met Tabletop Simulator de afgelopen paar maanden. Over het algemeen zijn de regels van de games die ik heb aangehaald redelijk makkelijk te beheersen. Veel plezier 😀

   Beantwoorden
 2. Ik ben midden jaren 90 begonnen met Vampire the Masquerade en later ook Werewolf the Apocalypse. Ondertussen is al weer de 5e editie van Vampire uit en het gaat nog steeds niet vervelen. Er komen in de nabije toekomst een aantal erg gave computer- en bordspellen uit over de World of Darkness, zoals het genoemde Bloodlines 2, Werewolf Earthblood, en Shadows of New York. In 2017 is er een documentaire gemaakt over The World of Darkness, die ook zeker de moeite waard is: https://www.youtube.com/watch?v=1UMf8SgSH5A

  Beantwoorden
  • Tof dat je je al zo lang in de World of Darkness begeeft, Michiel! Ik kijk inderdaad uit naar alle coole games die eraan zitten te komen. Tevens staat die documentaire ook al lang op mijn lijstje, binnenkort toch eens werk van maken 🙂

   Beantwoorden
  • Hoi mede rpg veteraan. Vampire the Masquerade was voor mij de eerste rpg die ik ooit heb gespeeld(tabletop of online). Helaas is er lokaal niet veel interesse voor de 5th edition, is het wat?

   Beantwoorden
 3. Gaaf overzicht! Als fervent gamer heb ik altijd wel interesse gehad in de betere bordspellen, maar helaas opgegroeid in een omgeving waar dat niet zo in zwang was. Toch maar eens kijken of ik dat in online omgevingen op kan pakken. Dat roll20 en TTS zien er leuk uit.

  Beantwoorden

Plaats een reactie