Lijstje: 5 horrorfilms voor gevorderden

Het is spooktober! De steeds vroegere donkere avonden zijn perfect voor horrorfilms. Vorige week hebben we je enkele instap-horrorfilms getipt. Maar wat als die films jouw bloed, of dat van je kijkpartner, niet ver genoeg lieten bevriezen? Dan hebben we hier 5 tips voor de echte waaghalzen. Films voor de tough ones. Durf jij het aan? Een slapeloze nacht is zeker niet uitgesloten!

5. The Descent

Ben je claustrofobisch aangelegd? Dan gaat deze film je naar de keel grijpen en zit je er anderhalf uur lang benauwd bij! Een groep vriendinnen gaat op grottentocht midden in de wildernis. Hoewel de onderneming goedgemutst begint en alles professioneel verloopt, stuiten de besties al snel op problemen. Zo diep onder de grond blijkt het toch lastig om hulp te krijgen, en moeten er vervelende beslissingen genomen worden. Wanneer dan ook nog blijkt dat ze wellicht niet de enigen zijn op grottentocht, wordt de sfeer pas echt slecht. Een echt puntje-van-je-stoel-avontuur!

Na afloop van The Descent blijf je achter met een beklemmend gevoel dat nog lang in je gedachten blijft hangen. De bekwaamheid waarmee de film de psychologische en fysieke terreur van de krappe diepten weergeeft, is vrij uniek. Voor liefhebbers van spanning en avontuur, en zij die graag hun grenzen testen, is deze film een absolute aanrader. Maar pas op, je denkt misschien voortaan twee keer na voordat je de grotten van Han gaat bezoeken in de Ardennen!

4. The Mist

Stephen King is al jaar en dag een naam die bijna iedereen kent. Uit zijn omvangrijke oeuvre zijn al vele films voortgekomen, helaas soms met wisselende kwaliteit. Een van de geslaagde films is The Mist, gebaseerd op een kort verhaal van King. Een klein dorpje in Maine wordt overspoeld door een dikke laag mist, terwijl een groep mensen schuilt in een geïsoleerde supermarkt. Waar deze mist vandaan komt, is een groot mysterie, maar wat wel duidelijk is, is dat er gevaarlijke monsters in de mist rondlopen. Maar uiteindelijk rijst de vraag: zijn de monsters binnen in de supermarkt niet gevaarlijker dan die erbuiten?

Het schijnt trouwens dat het filmbudget flink omlaag is bijgesteld omdat de maker het einde van de film niet wilde aanpassen voor een “breder publiek”. Je bent gewaarschuwd!

3. Hereditary

Met Hereditary van regisseur Ari Aster werden veel redacteuren van De Nachtvlinders direct fan van zijn werk. Hereditary is een gelaagde film waarin je bij meerdere kijksessies steeds meer kunt ontdekken. De symboliek, de onderlinge interacties en de framing van de shots geven allemaal een diep gevoel van onbehagen tijdens het kijken.

Maar waar gaat de film dan over? Het woord ‘hereditary’ is Engels voor ‘erfelijkheid’ en de film gaat over het doorgeven van een familietraditie in het occulte. In deze familie blijkt dus meer doorgegeven te worden dan alleen maar erfstukken. Het is zonde om al te veel te weten over deze film voordat je gaat kijken, dus we houden het hier expres een beetje vaag om je kijkplezier niet te bederven. Waag je aan deze vrij unieke debuutfilm van Ari Aster en wellicht ben je ook direct een fan!

2. The Conjuring

The Conjuring diende als het openingssalvo voor wat inmiddels een uitgebreid filmuniversum is geworden met al 8 films. Hoewel dit soort filmseries vaak meerdere delen heeft, blijft de eerste meestal de beste. De film is losjes gebaseerd op een zaak uit de carrière van Ed en Lorraine Warren, die zichzelf beschouwden als paranormale onderzoekers. Het verhaal volgt een gezin dat in hun pas gekochte huis te maken krijgt met een hardnekkige en kwaadaardige entiteit. De spanning wordt op sfeervolle wijze geleidelijk opgebouwd naar een heftige confrontatie.

Een toegankelijke film, maar stalen zenuwen zijn wel vereist! Wil je verder duiken in dit universum, dan kun je doorgaan met de sequels, of de Annabelle en The Nun spin-offs!

1. It Follows

Een SOA blijft je een leven lang achtervolgen, zeggen ze weleens. Nou, in deze film dus letterlijk! In It Follows leidt het hebben van seks tot een vervloeking. Een voor anderen onzichtbare kwade kracht blijft je op loopsnelheid achtervolgen, waar je ook heen vlucht. Met genoeg afstand heb je dus even de tijd om bij te komen, maar vroeg of laat zul je worden ingehaald. De enige manier om hiervan af te komen? Doorgeven aan de volgende. Maar als degene aan wie je het doorgeeft aan zijn of haar einde komt, kaatst de vloek weer terug naar jou. Een groot dilemma dat in deze beklemmende en spannende film voor heel wat nare situaties zorgt!

Zijn deze tips voor je aan de matige kant qua heftigheid? Dan is het weer tijd voor de volgende stap! Volgende week krijg je 5 horrorfilms voor die-hards waarna je meteen een afspraak kan gaan maken bij de therapeut. Stay tuned!

Zijn deze horrorfilms voor gevorderden toch te heftig? Dan kun je hier een stapje terug doen naar onze beginner tips.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

12 gedachten over “Lijstje: 5 horrorfilms voor gevorderden”

 1. Mooi lijstje, maar ben het er niet helemaal mee eens 😉 The Descent ben ik gaan kijken omdat ik zag dat-ie op IMDb een hoog cijfer heeft voor een horrorfilm (7,2 nu, weet niet hoe dat toen was) en die viel me best wel tegen. Voor mij persoonlijk niet “één van de betere” horrorfilms. As Above, So Below kreeg ik zelf meer de claustrofobische kriebels van.

  The Conjuring heb ik toevallig gisteren voor het eerst gezien. Er zitten veel jumpscares in (en momenten dat je in spanning op een jumpscare wacht en dat-ie dan niet komt) en in die zin past het denk ik wel op dit lijstje, maar zelf vond ik Paranormal Activity dan een betere/meer boeiende uitvoering. Ik snap niet in ieder geval niet zo goed waarom die film en de franchise zo populair zijn. Ik vond The Conjuring behoorlijk dertien in een dozijn en ik vond Annabelle echt heel matig. (Disclaimer: ik ben over het algemeen geen fan van geestenfilms, dus eigenlijk ook gewoon niet de doelgroep 😉 )

  Hereditary vind ik wel echt een hele goede film. Wat mij betreft een moderne klassieker. Een film die niet steunt op jumpscares, maar op een echt onbehagelijk gevoel, dat blijft hangen als de film is afgelopen. En The Mist zorgt daar natuurlijk ook voor. Beide al meerdere keren gezien.
  Leuk dat It Follows erbij staat! Die film verraste mij en ik heb ‘m later nog eens met plezier gekeken. Wat mij betreft een ondergewaardeerde film.

  Zelf zou ik denk ik REC en Train to Busan in dit lijstje zetten. REC vanwege de geweldige opbouw naar een grande finale die impact maakt. Bovendien in mijn optiek een originele toepassing van het found footage concept dat jaren geleden zo populair was. Bij Train to Busan gaat het me vooral om het gevoel waar je mee achterblijft. Zelfs na een keer of vier kijken, kan ik dat einde niet met droge ogen zien. Maar ik kan er ook wel mee leven als Train to Busan bij de films voor beginners hoort 😉

  Ik ben benieuwd naar het volgende lijstje! Ik heb er zelf al wel een in gedachten (los van films die alleen maar zijn gemaakt om te shockeren).

  Beantwoorden
 2. Leuke lijst! Dank daarvoor 🙂

  The Mist, ik ben blij dat ze het einde niet aangepast hebben. Want dat maakt voor mij de hele film. Man, wat een schok.

  Hereditary is voor mij de zwaarst overgewaardeerde film aller tijden. Ik vond het een draak. Heb hem wel uitgezeten in de bioscoop, maar ik hoef hem nooit meer te zien.

  Wat The Descent betreft ben ik het wel met Sjors eens. Leuk maar niet super en ook ik vond As Above, So Below een stuk beklemmender.

  It Follows is inderdaad een verrassende keuze. Leuk en ook aardig gevonden, maar ik vind hem niet direct top 5 materiaal.

  Films die ik hierop zou zetten zijn bijvoorbeeld Eden Lake. Zelden heb ik een film gezien met zo’n beklemmende sfeer.
  Ook ben ik vreselijk fan van John Carpenter’s Prince of Darkness. Het begint als een wetenschappelijk onderzoek in een kerk. Maar dan… Leuke rol ook van Alice Cooper.

  Maar er is niets persoonlijker dan smaak en daarover valt niet te twisten. Dus nogmaals dank en ik kijk uit naar de volgende top 5.

  Beantwoorden
 3. Het duurde even voordat ik het door had (lezen is ook een vak, haha), maar ik kan me wel in dit lijstje vinden. It Follows is erg ondergewaardeerd en behoorlijk beklemmend. Ik ben het met Rob eens over Eden Lake. Als je daarop kauwt, hou je lang een vieze nasmaak over.
  Ik vind de eerste Conjuring de beste, waarin de nieuwe bangmaak-trucjes worden geïntroduceerd en dus nog ‘nieuw’ zijn. Hierna is het helaas bergafwaarts.

  Welke ik ook fantastisch vind, is Incident In A Ghostland. Zelden zo’n toffe plottwist gezien.

  Beantwoorden
 4. It follows…
  echt een goede film
  die raad ik altijd aan als bijzonder originele horrorfilm

  ik zeg het vaker
  midsommar heeft mijn voorkeur boven heditary
  naar mijn mening de beste van Ari aster

  Beantwoorden

Plaats een reactie