5 horrorfilms waarbij je na het kijken meteen in therapie kunt

De ultieme lijst voor gepokte en gemazelde horrorfreaks! Vorige week deelden we 5 horrorfilms voor gevorderden. Zijn die nog steeds niet gruwelijk genoeg voor jou? Check dan deze 5 horrorfilms mét trailer, waarbij je na het kijken meteen in therapie kunt. Let op: kijken op eigen risico. Behoefte aan je teddybeer, depressie of PTSD liggen op de loer…

5. Eden Lake

eden lake: een horrorfilm waarbij je na het kijken meteen in herapie kunt

Ha fijn, een romantische vakantie naar het idyllische platteland van Engeland. Even samen ontspannen aan een rustig meer, denken Jenny (Kelly Reilly) en Steve (Michael Fassbender). Dat loopt anders wanneer ze een stel jongeren aanspreken op hun asociale gedrag: de situatie wordt al snel dreigend en escaleert razendsnel. Geweld en dood volgen elkaar op, terwijl Jenny wanhopig probeert met Steve te ontkomen aan de moorddadige Brett en zijn puberbende. Ontdek het in de trailer:

Eden Lake is meer dan een simpelweg shockerende horror/thriller. Het kaart de gevaren van slecht opgevoede generaties, groepsdruk en angst voor elkaar in de Britse samenleving aan. En jep: na Eden Lake gekeken te hebben voel je je rot. De tastbare angst, de wreedheid, de hopeloosheid wrijft nog dagenlang op je af. Begin er dus niet aan als je slecht in je vel zit!

4. Kill List

kill list: een horrorfilm waarbij je na het kijken meteen in herapie kunt

Of je nu suppoost bent in een museum, politieagent in een grote stad, of accountant bij een groot bedrijf : over elk beroep is wel een film te vinden. Kill List belicht een wel heel bijzonder beroep: dat van de professionele hitman. In deze film volg je de perikelen van huurmoordenaar Jay, die na een lange tijd weer eens een opdracht aanneemt. Zijn taak? Een lijst met 3 namen afwerken om een flinke beloning te ontvangen. Maar wanneer blijkt dat er veel meer achter deze namenlijst schuilt en een cult-achtige plot zich ontvouwt, is zelfs het leven van deze doorgewinterde moordenaar niet meer zeker.

Kill List is heftig. Je volgt een huurmoordenaar die in de duistere wereld van de misdaad werkt en daarin best wel nare situaties tegenkomt. Geen film om vrolijk van te worden. Tip: met dat zware Britse accent is het aan te raden de ondertiteling aan te zetten.

3. Green Room

green room: een horrorfilm waarbij je na het kijken meteen in herapie kunt

Ooit op een feestje beland waar je dacht: “Wat doe ik hier?” De bandleden uit Green Room kunnen erover meepraten! We volgen een groep jonge punkrockers die elke gig aannemen die op hun pad komt. Hun meest recente klus? Een optreden in een ruige, extreemrechts georiënteerde bar ergens ver van de bewoonde wereld. Het plan is simpel: set spelen en dan wegwezen. Maar alles verandert wanneer één van hen zijn telefoon vergeet in de green room en bij terugkomst een net gepleegde moord ontdekt. Wat volgt is een zenuwslopende tijd waarin ze vastzitten in de green room, met buiten een groep niet al te vriendelijke mannen die willen voorkomen dat ze vertellen wat ze gezien hebben.

Patrick Stewart, die we kennen als Captain Picard uit Star Trek en Xavier uit X-Men, speelt hier de eigenaar van de bar. Meestal zien we hem in sympathieke rollen, maar in Green Room is hij allesbehalve dat. Een waarschuwing: kijk deze film alleen als je in de juiste stemming bent!

2. Martyrs

martyrs: een horrorfilm waarbij je na het kijken meteen in herapie kunt

Martyrs (2008) is een Franse martelfilm die dieper graaft dan je wellicht zou verwachten van dit genre, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Hostel. De film volgt twee jonge vrouwen, Lucie en Anna, in hun zoektocht naar wraak vanwege Lucie’s traumatische verleden. Als ze een bepaald huis betreden op zoek naar antwoorden, stuiten ze op duistere geheimen die ze misschien liever niet hadden willen ontdekken. Martyrs combineert gruwelijkheden met nagelbijtende psychologische horror.

Er is ook een Engelstalige verfilming met dezelfde naam. Maar hou het alsjeblieft bij de originele Franse Martyrs. Neem het van ons aan, als je een écht nare horror wilt zien!

1. Antichrist

antichrist: een horrorfilm waarbij je na het kijken meteen in herapie kunt

Antichrist is een verschrikking. Een openingsscéne waarbij een kleuter uit een raam valt, heftige emoties, extreem geweld, boshorror en bodyhorror: het zit er allemaal in. In de film volg je een anoniem stel, dat probeert te dealen met de dood van hun kind. De vrouw (Charlotte Gainborough) gaat er helemaal kapot aan, en de man (Willem Dafoe), die psychotherapeut is, besluit haar in een afgelegen huisje in een woud te behandelen. De bosrijke omgeving blijkt echter niet rustgevend maar sinister. En de vrouw wordt steeds geobsedeerder door haar overtuiging dat vrouwen en de natuur kwaadaardig zijn. Met grote gevolgen, die expliciet maar filmisch in beeld worden gebracht. Check de trailer voor een voorproefje van wat je te wachten staat:

Regisseur Lars Von Trier heeft een reputatie als vrouwenhater en schreef Antichrist terwijl hij in een diepe depressie zat – en het is te zien. Wil je zo’n onnavolgbare Von Trier-horrorfilm zien, maar iets minder getraumatiseerd worden? Probeer dan The House That Jack Built. Evengoed ultraviolence waarbij vrouwen aan het kortste eind trekken, maar wel met zwarte humor en dus iets toegankelijker. Iéts.

Wil je het liefst jammerend onder een dekentje met je teddybeer wegkruipen na het zien van deze films? Behoefte aan milde exposure-therapie om het genre weer aan te kunnen? Steek je duim in je mond en ga terug naar deze 5 horrorfilms voor beginners. Happy Halloween!

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

8 gedachten over “5 horrorfilms waarbij je na het kijken meteen in therapie kunt”

 1. Ah, Eden Lake, daar hebben we het onder de andere top 5 over gehad. Eén van de meest akelige films die ik ooit heb gezien. Martyrs (de Franse) hoort zeker ook in dit lijstje thuis, ook zo’n film die onder je huid gaat zitten.
  .
  De andere drie films ken ik niet, moet ik bekennen.

  Een andere film die ook in dit rijtje pas, is A Serbian Film. Ook een hele nare film.

  Beantwoorden
 2. Allemaal gezien…nog geen behoefte aan therapie gehad. 😉
  Eden Lake en Green Room zijn mijns inziens de beste uit de lijst.
  Een film die ook mooi in dit rijtje zou passen is Der Goldene Handshuhe (ook wel The Golden Glove) van Fatih Akin. Het verhaal is gebaseerd op het leven van de Duitse seriemoordenaar Fritz Honka. Vreselijk om te beseffen dat waar je naar kijkt ook (min of meer op die manier) echt gebeurd is! Zeker aan te bevelen als je “genoten” hebt van de andere films in deze lijst. Gegarandeerd wil je na het kijken even douchen om die smerigheid weg te spoelen…

  Beantwoorden
 3. Martyrs had ik meteen in gedachten toen ik bij de andere top 5 las dat er nog een top 5 zou komen met films die een stap verder gaan. Eden Lake en Antichrist zijn inderdaad ook films die je bijblijven van de narigheid, maar het zijn wel alle drie goede films. In tegenstelling tot inderdaad een voorbeeld als A Serbian Film, die extreem naar is, maar ook gewoon pure shockhorror is. Geen aanrader overigens, wat mij betreft. Martyrs en Eden Lake heb ik meer dan één keer gezien en Antichrist zou ik ook nog best eens opnieuw willen kijken, maar A Serbian Film hoef ik nooit meer te zien.
  Green Room vind ik ook best goed en die is zeker niet voor tere zieltjes, maar ik vind het geen echte horror. Meer een extreme thriller of zo, maar goed waar die grens precies ligt, weet ik ook niet 😛

  Kill List heb ik niet gezien. Klinkt wel interessant, maar niet interessant genoeg om te kopen en hij staat helaas niet op een streaming dienst die ik heb.

  Een film die volgens mij ook wel in dit lijstje past is The Divide. Je kunt merken dat ze geen gigantisch budget hadden, maar ik vind hem toch wel geslaagd.

  Beantwoorden

Plaats een reactie