Welke horrorgames kunnen we verwachten in 2022?

The Callisto Project
The Callisto Project

Het einde van het jaar nadert met rasse schreden. Het was op horrorgame-gebied een goed jaar met spellen zoals Resident Evil 8, The Medium, Forewarned en de remake van Fatal Frame: Maiden of Black Water. Uiteraard vergeet ik zeker nog heel wat spellen (mijn backlog beaamt dat), maar het einde van het jaar betekent ook vooruitkijken. Dat gaan mede-Nachtvlinder Nick en ik dan ook graag voor je doen in dit artikel. Naast wat er aan komt, geven wij je ook onze top 3 (of 5 als we niet kunnen kiezen) met waar wij het meest naar uitkijken.

Wat kunnen we allemaal verwachten?

Evil Dead (februari)

Evil Dead: The Game - Gameplay Reveal Trailer | Summer Game Fest 2021

Stap in de schoenen van Ash Williams of zijn vrienden uit de iconische Evil Dead-franchise en werk samen in een game boordevol spectaculaire coöp- en PVP-multiplayer-actie. Speel in een team van vier overlevers en verken, plunder, wees je angst de baas en vind belangrijke voorwerpen om de scheur tussen werelden te dichten in deze game die geïnspireerd is door de drie originele Evil Dead-films en de originele tv-serie Ash vs Evil Dead van Starz.
De game komt uit op PlayStation 4, Microsoft Windows, Nintendo Switch, PlayStation 5 en Xbox One.

Dying Light 2 (4 februari)

Dying Light 2 Stay Human Cinematic Trailer

Ruim twintig jaar geleden vochten we in Harran tegen het virus. We verloren. Nu verliezen we opnieuw. De Stad, een van de laatste nederzettingen van de mens, wordt verscheurd door conflicten. De beschaving bevindt zich weer in de Middeleeuwen. En toch is er nog hoop. Je bent een buitenstaander met de kracht om het lot van de Stad te veranderen. Maar er staat een hoge prijs op je uitzonderlijke vaardigheden. Je wordt geplaagd door herinneringen die je niet kunt ontcijferen en bent vastberaden om de waarheid te achterhalen… tot je in een oorlogsgebied terechtkomt. Verbeter je vaardigheden, aangezien je zowel vuisten als hersens nodig hebt om vijanden te verslaan en bondgenoten te vinden. Ontrafel de duistere geheimen achter de machthebbers, kies je kant en bepaal je eigen lot. Waar je daden ook toe leiden, je kunt één ding niet vergeten — blijf menselijk.
De game komt uit op Microsoft Windows, Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series X/S

Ghostwire Tokyo (februari)

Ghostwire Tokyo - Official Gameplay & Story Trailer | PlayStation Showcase 2021

Vecht tegen het onbekende, ontdek de waarheid en red de stad. Een gevaarlijke occultist veroorzaakt dodelijke, bovennatuurlijke krachten in Tokio, waardoor de bevolking van het ene op het andere moment verdwijnt. Ga samen met een krachtige, spookachtige entiteit op jacht naar wraak. Gebruik een krachtig arsenaal aan vaardigheden om de duistere waarheid achter de verdwijningen te onthullen en vecht tegen het onbekende in Ghostwire: Tokyo.
De game komt uit op Microsoft Windows en tijdelijk exclusief op Playstation 5.

Dead Space (2022)

Dead Space Remake - Official Reveal Trailer | EA Play Live

Veel is er nog niet bekend over deze remake van het origineel, behalve dat het (grotendeels) het zelfde verhaal zal volgen. Clarke die zijn vriendin en een ruimteschip moet redden van een zooitje aliens met scherpe klauwen. Dit alles wordt fantastisch weergegeven in de Frostbite engine. De ontwikkelaars zijn ondertussen druk bezig aan de game en verwachten ergens in 2022 met nieuwe beelden te komen.
De game komt (waarschijnlijk) uit op Microsoft Windows en next-gen consoles.

The Callisto Protocol (2022)

The Callisto Protocol - Official Red Band Cinematic Trailer

The Callisto Protocol is een scifigame die zich afspeelt op een maan van Jupiter in het jaar 2320. Spelers moeten de Black Iron Prison zien te ontsnappen en ontdekken daarbij ‘angstaanjagende geheimen’. De game bevat horror, actie en verhaal. Volgens Glen Schofield moet de game een nieuwe standaard zetten in het genre en zal het spel doen denken aan zijn eerdere Dead Space-games.
De game komt uit op Microsoft Windows, Xbox series X|S en Playstation 5.

The Outlast Trials (2022)

The Outlast Trials - Official Teaser Trailer

De game, die dienst doet als prequel op de eerder verschenen games binnen de franchise, speelt zich af tijdens de Koude Oorlog. In deze barre tijden word je gebruikt als proefpersoon en dat heeft angstaanjagende gevolgen.
De game komt vooralsnog alleen uit op Microsoft Windows.

Hollow Knight: Silksong (gerucht:februari 2022)

Hollow Knight: Silksong - Announcement Trailer - Nintendo Switch

Ontdek een uitgestrekt, beangstigend koninkrijk in Hollow Knight: Silksong, het vervolg op het bekroonde actie-avontuur. Verken, vecht en overleef in een land dat wordt geteisterd door gevaarlijke insecten. Kruip in de huid van Hornet, de prinses en beschermer van Hallownest en beleef een avontuur in een gloednieuw koninkrijk. Hornet is gevangengenomen en komt terecht in deze onbekende wereld. Vecht tegen allerlei soorten vijanden en los mysteries op tijdens een dodelijke tocht naar de top van het koninkrijk.
De game komt uit op Nintendo Switch, macOS, Microsoft Windows en Linux.

Daymare 1994: Sandcastle (2022)

Daymare 1994: Sandcastle Trailer 4K (New Survival Horror Game 2022)

Daymare: 1994 Sandcastle is een derdepersoons survival horror en een prequel op Daymare 1998. Speel als speciaal agent Dalila Reyes, die vroeger als spion voor de overheid werkte, maar nu in dienst voor H.A.D.E.S.(Hexacore Advanced Division for Extraction and Search) is. Maak je klaar voor het meest experimentele onderzoek dat je mee zal maken in hartje Amerika. Maar pas op, in de donkere krochten van het militaire labyrint huist wat duisters en creepy en het komt jouw kant op!
De game komt uit op Xbox Series X|S, PlayStation 5, Microsoft Windows, PlayStation 4 en Xbox One.

Resident Evil RE:Verse (2022)

Resident Evil Re:Verse - Teaser Trailer

Re:Verse is een PvP deathmatch waar zes spelers het tegen elkaar opnemen. Elke speler neemt de rol van een bekend Resident Evil-personage aan en vechten in bekende locaties tegen elkaar. Het spel had eigenlijk gelijktijdig met Resident Evil Village moeten uitkomen, maar het team vond het nodig het uit te stellen om zo iedereen de ‘meest soepele ervaring voor te schotelen’.
De game komt uit op Microsoft Windows, Playstation 4 en Xbox One (de PS5 en XB Series X|S spelen respectievelijk de PS4 en XBOne versies)

Scorn (oktober 2022)

Scorn - Release Date Trailer | ID@Xbox

Scorn speelt zich af in een nachtmerrieachtig universum van vreemde vormen en sombere achtergronden. Het is ontworpen rond het idee van ‘in de wereld te zijn gegooid’. Geïsoleerd en verloren in deze droomachtige wereld, verken je verschillende onderling verbonden regio’s op een niet-lineaire manier. Elke locatie heeft zijn eigen thema, puzzels en personages die een integraal onderdeel zijn om een samenhangende wereld te maken.
De game komt uit op Microsoft Windows, Xbox Series X|S en is een dag 1 release op Game Pass.

Bioshock 4 (2022)

Bioshock 4: Isolation - New Leaks | Setting, Time Period, Release Date, And More!

Er is nog weinig bekend over Bioshock 4. Cloud Chamber is bezig met deze game, maar voor de rest weten we nog niets over de inhoud. Oplettende fans hebben al wel ontdekt dat het een open-world game gaat zijn, gemaakt met Unreal Engine 5. Voor de rest is er nog niet zo veel bekend.
De game zal waarschijnlijk uitkomen op Microsoft Windows, Xbox Series X|S en Playstation 5

The Dark Pictures Anthology: The Devil in Me (2022)

The Dark Pictures Anthology: The Devil in Me - Announcement Trailer | PS5, PS4

Dit vierde deel betekent de finale van het eerste seizoen in de reeks horrorgames en gaat op dezelfde voet verder als de voorgaande drie delen. In The Devil In Me zullen spelers wederom aan de slag gaan in een filmische setting met op keuzes gebaseerde gameplay, terwijl je zo nu en dan de stuipen op het lijf wordt gejaagd. The Devil In Me volgt een groep filmmakers die op uitnodiging een replica van het huis van H. H. Holmes, de eerste seriemoordenaar van Amerika, bezoeken.
De game komt waarschijnlijk uit op PlayStation 4 en 5, Windows PC, Xbox One en Xbox Series X|S.

Oxenfree II: Lost Signals (2022)

OXENFREE II: Lost Signals - Announcement Trailer - Nintendo Switch

Vijf jaar na de gebeurtenissen in Oxenfree keert Riley terug naar haar geboorteplaats Camena om mysterieuze radiosignalen te onderzoeken. Uiteraard vindt ze meer dan ze hoopte.
De game komt uit op PlayStation 4, Microsoft Windows, Nintendo Switch, Mac OS en PlayStation 5.

A Plague Tale: Requiem (2022)

A Plague Tale: Requiem - Official Reveal Trailer | E3 2021

Amicia and Hugo, de twee hoofdrolspelers uit het origineel, zijn weer terug in het vervolg op het ijzersterke eerste deel. Nadat ze hebben kunnen ontsnappen aan hun verwoeste thuisland, reizen ze ver naar het zuiden om nieuwe regio’s en levendige steden te bezoeken, in de hoop een nieuw leven op te bouwen. Hugo’s vloek zorgt echter weer voor problemen. De broer en zus proberen te vluchten naar een eiland waar wellicht de sleutel is om Hugo te redden. 
De game komt uit op Microsoft Windows, Nintendo Switch en PlayStation 5

Have A Nice Death (2022)

Have A Nice Death Trailer Reveal | Game Awards 2021

Het leven van Magere Hein was al niet bepaald rooskleurig, maar nu zijn de werknemers ook nog eens compleet op hol geslagen. Tijd om de trouwe zeis uit de kast te pakken en alles op orde te brengen. De zeis is niet het enige wapen dat je bezit, want er zijn nog dertig andere wapens die je kunt gebruiken. Have a Nice Death is een 2D action roguelite waarin je de afdelingen van Death Incorporated controleert. Magere Hein kan natuurlijk niet sterven, maar falen is nog steeds een optie.
De game komt uit op Microsoft Windows.

Dolmen (2022)

Dolmen - Gameplay Trailer | PS5, PS4

Dolmen-kristallen zijn een onbetaalbaar materiaal, dat in de toekomst essentieel is voor ruimte-exploratie en communicatie tussen verschillende dimensies. In die toekomst is de mensheid een interplanetair kolonisatiepad ingeslagen, met private bedrijven die andere werelden exploiteren voor militaire en technologische doeleinden. Zoan, een van die corporaties, stuurt genetisch gemanipuleerde mensen die ‘Drillers’ worden, erop uit op de planeet Revion Prime om de Dolmen-kristallen uit de korst van die wereld te graven. Alleen gaat er plotseling iets mis en beginnen vreemde, vraatzuchtige wezens uit de tochtgaten van de planeet te kruipen. Aan de speler om de boel te onderzoeken en vooral de Dolmens veilig te stellen.
De game komt uit op Microsoft Windows, XBox Series X|S en PlayStation 4 en 5.

Martha is Dead (24 februari)

Martha is Dead - Official Trailer | Summer of Gaming 2021

Martha Is Dead is een duistere en psychologische thriller die zich afspeelt in Italië in 1944. Terwijl het conflict tussen Duitse en geallieerde troepen heviger wordt, wordt het ontheiligde lichaam van een verdronken vrouw teruggevonden… Martha! Martha is dood en haar tweelingzus Giulia, de jonge dochter van een Duitse soldaat, moet alleen omgaan met het acute trauma van het verlies en de gevolgen van haar moord. De jacht op de waarheid is gehuld in mysterieuze folklore en de extreme gruwel van de oorlog die steeds dichterbij komt. De game vervaagt de scheidingslijnen tussen realiteit, bijgeloof en de tragedie van oorlog.
De game komt uit op PlayStation 4 en 5, Microsoft Windows en Xbox One.

Mis geen recensie: Volg De Nachtvlinders op Steam

Waar zitten wij op te wachten?

wachten kan lang duren
wachten kan lang duren

Zo, da’s nogal een lijst, waarin ik ongetwijfeld nog wel iets ben vergeten. Mis jij iets in de lijst, dan hoor ik het graag in de comments hieronder of in onze Discord. Uiteraard hebben wij ook een wensenlijstje, die kan je hieronder lezen:

Nick zijn top 3:

1. Oxenfree II: Lost Signals
Een korte indietitel als meest geanticipeerde horrorgame van 2022? Gaat het wel goed, Nick? Het gaat fantastisch. Ik liet me al een paar keer eerder uit op de website hoe erg Oxenfree voor mij de perfecte mix was van zo veel verschillende elementen waar ik van hou. Meer van dat? Ja graag! Ik kan echt niet wachten om terug te keren naar deze unieke setting en me onder te dompelen in een vervolg op dat eerste geweldige en angstaanjagende avontuur.

2. A Plague Tale: Requiem
Ik speelde onlangs nog de opgevoerde PS5 van A Plague Tale: Innocence en genoot er weer net zo hard van als toen ik hem voor het eerst speelde. Deze fantastische stealth/adventure game die zich in de super grimmige middeleeuwen afspeelt krijgt komend jaar welverdiend een vervolg. Deze gaat echt weer heel tof worden.

3. Bioshock 4
Eerlijk is eerlijk, eigenlijk stond hier eerst de nieuwe Hollow Knight. Echter toen nieuws brak dat er mogelijk al in 2022 een nieuwe Bioshock zou komen schoot die natuurlijk meteen bovenaan de lijst. Vanaf de eerste System Shock geniet ik al van deze unieke verhalende shooters en iedere keer weer zijn ze een genot om te spelen.

Nick’s wishful thinking:
Naast titels waar we al het een en ander van weten zijn er natuurlijk ook die games waar we stiekem van hopen dat ze er toch aankomen, of misschien toch echt in ontwikkeling zijn. Zo vraag ik me af of we in 2022 eindelijk weer nieuws krijgen over Vampire: the Masquerade – Bloodlines 2 of dat deze, zoals vele fans vrezen, toch stilletjes is gecancelled. Tevens, nu we het hierboven over System Shock hebben gehad, de heuse remake van de eerste game wordt al een hele tijd verwacht maar we horen enkel vage dingen. Night Dive studios geeft aan dat ze eraan zitten te werken, maar meer info dan dat laten ze niet los. Tenslotte is er dan nog mijn ultieme wensgame: Een Bloodborne Remaster/Remake voor PS5 of zelfs een Bloodborne II! Misschien niet om in 2022 uit te komen, maar wellicht wel om wat info (goed of slecht) over te krijgen. Laten we eerst maar eens op Elden Ring wachten, maar daarna zet ik mijn zinnen om terug te keren naar Yarnham. In het ergste geval installeer ik de originele game nog maar weer eens voor de twintigste keer.

Sander zijn top 3:

De games waar ik het meest naar uitkijk, zijn toch zeker wel:

 1. Evil Dead
  Deze asymmetrische game lijkt mij supergaaf. Spellen zoals Dead by Daylight waarin je met 4 overlevers het moet opnemen tegen een moordenaar, hebben zijn succes ondertussen al goed bewezen. En met het universum van Evil Dead moet dit wel een knaller van een game zijn.
 2. The Outlast trials
  Outlast zijn voor mij super enge spellen. Zelfs op het kleine scherm van de Nintendo Switch zit ik behoorlijk met mijn billen te knijpen. Niet gek dat deze in mijn lijst staat. Spellen die voor mij veel te eng zijn hebben nou eenmaal een behoorlijke aantrekkingskracht (ja, ik kijk naar jou, Phasmophobia).
 3. The Dark Pictures Anthology The Devil In Me
  De eerste twee delen heb ik met heel veel plezier gespeeld. (ik weet het, er is een derde deel, maar die ga ik zeer binnenkort ook spelen, haha) Vooral het mulitplayer gedeelte vind ik briljant. Met Nachtvlinder Janita heb ik heel wat discussies gehad tijdens het spelen over hoe de vork nou precies in de steel zat. Omdat je allebei heel subtiel andere dingen ziet tijdens je speelsessie, creëert dat een hele toffe en gekmakende ervaring.
 4. Hollow Knight Silksong
  Stiekem een vierde game in mijn top 3 lijst. Met de eerste Hollow Knight heb ik mij ontzettend goed vermaakt. Het is niet echt eng, maar behoorlijk duister (en als je claustrofobisch bent en een hekel aan ongedierte, kan deze behoorlijk op je zenuwen werken) en goed in elkaar gezet. Je gaat vaak dood (ik althans, haha) en elke keer ontdek je meer van de immens grote map. Metroidvania heet deze spelvariant, en ik hou daarvan.

Sander’s wishful thinking:
Ik hoop stiekem nog steeds op de remake van House of the Dead op de Switch. Dat systeem leent zich bij uitstek perfect voor schietspellen van dit kaliber. Gooi er een plastic geweer of pistool tegenaan waar een Joycon ingeklikt kan worden en je hebt denk ik zomaar een gouden idee. Shut up and take my money! Verder vermaak ik mij nog steeds prima met Phasmophobia, de devs luisteren supergoed naar de kritiek van de fans dus hier verwacht ik nog grootse dingen van.


Zo, tot dusver een roundup van de meest in het oog springende horrorgames van 2022. Zou Dying Light 2 dan toch eindelijk het daglicht zien en is die game nu niet teveel overhyped? Veel vervolgen van spellen die behoorlijk in de schaduw staan van hun briljante voorganger(s), zou het wel goed komen? Vragen die ongetwijfeld beantwoord gaan worden. We gaan nog fantastische dingen meemaken in ieder geval, daar zijn wij niet bang voor. Het is een mooie tijd om te leven.

Iedereen alvast een supergoed nieuw(game)jaar gewenst!

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie