Imagine ’19 – Let’s Talk About Sects Programma

Van 10 t/m 20 april kunnen we weer gaan genieten van genrefilms in allerlei soorten en maten tijdens het Imagine Film Festival in EYE te Amsterdam. Buiten het reguliere aanbod van nieuwe horror, sci-fi, fantasy (en allerhande mixvormen) heeft Imagine ook altijd een aantal interessante subprogramma’s.

Dit jaar heeft regisseur/connaisseur Martin Koolhoven met zijn ‘De Keuze van Koolhoven’ een programma samengesteld dat films over sektes onder de loep zal nemen onder de titel ‘Let’s Talk About Sects’. Met vier filmische voorbeelden zal worden gezocht naar de aantrekkingskracht van goeroes, de psychologie van sekteleiders en hun -leden en hoe wij als buitenstaanders kijken naar sekten en hun soms bizarre leefstijlen.

De vier films, waar voor het begin van het festival ook recensies van op deze site zullen verschijnen, zijn:

Gunga Din – George Stevens (VS, 1939)

Drie Britse militairen in het India van 1890 dromen van manieren om uit het leger te ontsnappen. Maar de opstand van een moordlustige sekte, de Thuggies, doorkruist die plannen en lokt het leger in de val. Hun enige bondgenoot is de nederige waterdrager Gunga Din.

Gunga Din Theatrical Trailer

The Manson Family – Jim van Bebber (VS, 1997)

De krankzinnige sekteleider Charles Manson (1934-2017) is dit jaar het onderwerp van meerdere speelfilms, waaronder een van Quentin Tarantino. Jim van Bebber was ze in 1997 ver voor. Een groep hippies viert onder het toeziend oog van goeroe Charles Manson hun summer of love gevuld met seks, drugs & rock ’n’ roll, totdat Manson hen aanzet tot een van de beruchtste moordpartijen uit de Amerikaanse geschiedenis. Dit rauwe, ongepolijste passieproject van undergroundfilmer Van Bebber (hij deed er 15 jaar over om de film te maken!) dompelt de kijker onder in de waanzin en weet als geen ander de gekte te verbeelden die seksorgies in een geweldsorgie deed uitmonden.

The Manson Family (2003)

Faults – Riley Stearns (Verenigde Staten 2014)

Na het opbouwen én weer kwijtraken van zijn reputatie als expert op het gebied van hersenspoeling en bezetenheid in sektes, verkeert Ansel op een dieptepunt. Dan wordt hij ingehuurd door de ouders van Claire, die zich aangesloten heeft bij een sekte. Een sterk geacteerde thriller die blijft zigzaggen op weg naar een sinistere finale.

Faults Official Trailer 1 (2015) - Mary Elizabeth Winstead Movie HD

Sound of My Voice – Zal Batmanglij (Verenigde Staten 2011)

Documentairemakers Peter en Lorna infiltreren een Californische sekte met als doel de leidster ervan, Maggie, te ontmaskeren. Maggie beweert uit het jaar 2054 te zijn gekomen om de mensheid voor te bereiden op een alles vernietigende burgeroorlog. Is ze een charlatan of spreekt ze de waarheid? Intens en razendknap geacteerd psychologisch drama brengt niet alleen de personages maar ook de kijker in verwarring.

Sound of my Voice - Official Trailer #1 (2012) HD Movie

Lezing van Manson-specialist Ian Cooper

Op 15 april zal ‘The Manson Family’ ingeleid worden door een lezing van schrijver en Manson-specialist Ian Cooper die uitleg zal geven waarom vijftig jaar na Helter Skelter de daden van Charles Manson en zijn gevolg nog steeds de fantasie blijven prikkelen.

Op de site van Eventbrite is voor €27,50 een interessante combi-ticket te verkrijgen die toegang geeft tot de lezing, een diner in het Eye restaurant met een daarop volgende vertoning van ‘The Manson Family’.

Dus drink die Kool-Aid en laat je hersenspoelen door Goeroe Koolhoven en zijn trouwe filmfans!

Interessant artikel?

Plaats een reactie