Coherence, Der Samurai en Cheap Thrills winnaars 30e Imagine Film Festival

Afgelopen 10 dagen vond het Imagine Film Festival plaats in het Eye Amsterdam. Films uit alle hoeken van het fantastische genre werden geserveerd aan een divers publiek, van horror tot samurai en van fantasy tot sciencefiction. Op vrijdagavond 18 april, de slotavond van Imagine Film Festival, werden de winnaars bekend gemaakt van de festivalprijzen voor de beste films

Black Tulip

De Black Tulip-jury, bestaande uit Bor Beekman (journalist), Wim Castermans (programmeur Offscreen) & Hedwig van Driel (journalist), kende de Black Tulip Award 2014 toe aan:

COHERENCE van James Ward Byrkit (VS, 2013)

Uit het juryrapport: ‘Films die je als ‘mindfuck’ kan omschrijven, verzanden vaak in zielloos puzzelwerk. ‘Coherence’ doet het echter feilloos, door het intrigerende concept van parallelle universums te behandelen maar het daarbij onvermijdelijke puzzelwerk eigenlijk bijkomstig te laten. Bijzonder is ook dat deze lowbudgetfilm genoeg heeft aan op de mumblecore-leest geschoeide gesprekken aan een eettafel, een kartonnen doos en een stel glowsticks, om het beeld van oneindig veel werelden op te roepen: een dubbele verdienste van regisseur James Ward Byrkit, want die stond ook in voor het spitse script.’

Regisseur James Ward Byrkit sprak middels een videoboodschap zijn dank uit. De prijs bestaat uit een ingelijst certificaat.

Méliès Awards

Het Imagine Film Festival maakt deel uit van de European Fantastic Film Festivals Federation (EFFFF), tezamen organiseren ze de competitie voor beste Europese Fantastische Film; de Gouden Méliès (Méliès d’Or). Elk filmfestival dient hiervoor als voorronde en deze reiken de Zilveren Méliès (Méliès d’Argent) uit. De filmprijzen zijn vernoemd naar de Franse pionier Georges Méliès (1861-1938).

Méliès d’Argent Imagine 2014

De Méliès-jury, bestaande uit Sacha Polak (filmmaakster), Iván López Núñez (filmmaker) en Camiel Schouwenaar (filmmaker) kende de Méliès d’Argent 2014 voor de Beste Europese Fantastische Film van Imagine toe aan:

DER SAMURAI van Till Kleinert (Duitsland, 2013)

Uit het juryrapport: ‘De winnaar van de Méliès 2014 is een persoonlijke film die op en verrassende wijze de binnenwereld van de hoofdpersoon verbeeldt.
Deze afstudeerfilm, gemaakt met weinig budget en medegefinancierd middels crowdfunding, voelt als een volwassen vertelling.Op een originele manier weet de maker de genres: thriller, horror, coming of age en zélfs Samuraifilm te combineren tot een persoonlijke film.
De regisseur weet dit spannende kat-en-muis-spel beheerst op te bouwen en vliegt nergens uit de bocht.
De dansscène aan het einde van de film vond de jury unaniem onvergetelijk.
Vol verwachting wordt er uitgekeken naar zijn nieuwe film.’

Regisseur Till Kleinert sprak middels een videoboodschap zijn dank uit. De prijs bestaat uit een ingelijst certificaat.

Een speciale vermelding van de Méliès jury voor:
DE POEL van Chris W. Mitchell (NL, 2014)

Winnaar Méliès d’Argent Imagine 2014: Korte Film

De jury van de Zilveren Méliès short bestaande uit Anton Damen en Barend de Voogd, kende de prijs toe aan:

RESET van Marcus Kryler and Fredrik Åkerström (Zweden, 2013)

Uit het juryrapport: ‘Wat begint als een soort kostuumdrama in een klein huisje tussen de velden, wordt met de minuut mysterieuzer. De fotografie is om je vingers bij af te likken. Het eenzame, maar kordate meisje in de hoofdrol is prachtig gecast. Je hoopt dat ze haar vader zal hervinden. Dat ze de sleutel ontdekt. De code kraakt. Ook al wordt het snel steeds enger en weet je niet meer wie je kunt vertrouwen.’

De regisseurs spraken middels een videoboodschap hun dank uit. De prijs bestaat ook uit een ingelijst certificaat.
http://vimeo.com/59892333

Imagine MovieZone Award

De MovieZone Jury bekijken een omvangrijke selectie festivalfilms; de film die hen het best bevalt krijgt de MovieZone Imagine Award uitgereikt. Deze prijs is bedoeld om de film onder een jonge doelgroep te promoten. De MovieZone Jury bestaande uit Axel Vreken, Anna-Elyse Witvoet, Maricha de Graaff en Melissa Lagerwaard, kende de MovieZone Imagine Award toe aan:

CHEAP THRILLS van E.L. Katz (VS, 2013)

Uit het juryrapport: “Deze heftige film maakte bij ons allemaal veel los. Vooral over de acteerkunsten van het hoofdpersonage waren we zeer onder de indruk. Door het handheld filmwerk lijkt het alsof we er echt bij zijn en voelen we de angst en machteloosheid van de hoofdpersoon echt. Door de art-direction en het koude kleurgebruik worden we volledig opgeslokt in de kille atmosfeer.’

Ook regisseur Evan Katz sprak middels een videoboodschap zijn dank uit. De prijs bestaat uit een ingelijst certificaat.

Speciale vermelding van de MovieZone jury voor:
COHERENCE van James Ward Byrkit (VS, 2013)

Time Capsule Award – Beste online festivaltrailer

Voor het vijfde jaar organiseerde Imagine een Time Capsule-wedstrijd, waarin bezoekers, fans en creatievelingen worden uitgenodigd om een festivaltrailer te produceren. De vorm en inhoud zijn vrij, maar de lengte – 30 seconden – en het thema Fantastic Science – waren een gegeven.

Uit alle inzendingen werden er drie gekozen om gedurende het festival als voorafje bij de hoofdfilm te dienen. Dat waren Cerebrum (Gerard Gunsing), Looking for Laika (TheVideoMatic) en Time Capsule Imagine Film Festival 2014 van PostApocalypticVideo.

Aan de jury, bestaande uit Anton Damen en Chris Oosterom, kende de prijs toe aan:

LOOKING FOR LAIKA van TheVideoMatic

Uit het juryrapport: “…een trailer, dat het Fantastic Science-thema op originele wijze verbeeldde en dat de kijker, helemaal in de sfeer van het festivalaffiche, naar een andere wereld transporteerde en waaruit blijkt dat Imagine een universele aantrekkingskracht geniet. De animatie is professioneel én eigenzinnig, en het uitgekiende sounddesign met prachtige piepjes en bliepjes maakt de boodschap helemaal af.”

De makers namen de prijs persoonlijk in ontvangst. De Time Capsule bestond dit jaar uit een ingelijst certificaat.

https://www.youtube.com/watch?v=oIRQHGR40EY

Syfy Silver Scream Award (publieksprijs)

De winnaar van de Syfy Silver Scream Award (publieksprijs) is JODOROWSKY’S DUNE van Frank Pavich (VS, 2013)

The Raid 2 (Gareth Evans, Indonesië, 2014)
Dead Snow 2: Red vs. Dead (Tommy Wirkola, Noorwegen/IJsland, 2014)

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie