Imagine 2021 duikt in Indonesische mythen en kunstmatige intelligentie

Eerder deze maand werd al bekent dat het Imagine Film Festival 2021 van 7 tot 17 april plaats vindt. Nu zijn er meer details over de twee themaprogramma’s; Geesten en Demonen in de Indonesische genrefilm en Things to come: De menselijke maat van KI.

Geesten en Demonen in de Indonesische genrefilm

In dit programma wordt gekeken naar de manier waarop mythen, demonen en geesten uit de Indonesische folklore een rol spelen in de fantastische filmcultuur. Daarbij wordt specifiek gekeken naar de horrorproductie sinds 2005, waarin deze elementen onderdeel zijn van een nieuwe nationale bewustwording Als onderdeel hiervan wordt in horror ook afgerekend met het koloniale verleden. Naast een uitgebreid filmprogramma plaatst Imagine deze horrorbeweging in een veelzijdige talkshow in een breder cultureel perspectief. Muziek en twee tentoonstellingen maken het programma compleet.

Things to come: De menselijke maat van KI

In het jaarlijkse wetenschapsprogramma Things to Come worden ditmaal de toekomstvisioenen van sciencefiction over kunstmatige intelligentie (KI) naast de ontwikkelingen van vandaag gelegd. Het gaat daarbij niet zozeer om de machine, als wel over hoe wij invulling geven aan onze relatie en verbondenheid met het systeem. In een themamiddag gaat onder andere filosoof en KI-expert Aleksandra Przegalinska (AI: Inhuman, Archuman) in op een mogelijke nieuwe horizon voor KI en het idee van een collaborative society. In het programma Uncanny Intimacy wordt gesproken met professionals en filmmakers over de in toenemende mate verontrustend intieme relatie tussen mens en systeem. In samenwerking met Spui 25 organiseert Imagine Bits of Bias, waarin kritisch wordt gekeken naar de manier waarop ook vooroordelen aan KI worden gevoed.

Het Imagine Film Festival vindt niet alleen fysiek in Amsterdam plaats, maar zal ook online vorm krijgen.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie