Insidious is doodeng! – recensie (James Wan, 2010)

James Wan, bekend als de regisseur van de succesvolle eerste SAW-film, regisseerde in 2007 de films Dead Silence en Death Sentence. Beide kwamen niet in de buurt van het succes van SAW en het leek er op dat de Australische James Wan zijn regiecarrière in de kast kon zetten. Niemand werd enthousiast toen James Wan samen met de producers van Paranormal Activity de film Insidious aankondigden.

Het script van Leigh Whannell blijkt de basis voor nu al de meest winstgevende film van 2011, met een productiebudget van $1,5 miljoen haalt Insidious tot vandaag $50 miljoen binnen. Andere films in de Box Office hebben een budget van $20 miljoen of meer, zoals Pirates $250 miljoen kostte en levert tot nu toe ‘slechts’ $635 miljoen op.

In het angstaanjagende Insidious vormen Josh (Patrick Wilson) en Renai (Rose Byrne) samen met hun drie kinderen een gelukkig gezin. Ze zijn dolblij met hun verhuizing naar een vrijstaande villa, maar dan slaat het noodlot toe. Het huis blijkt vol te zitten met geesten die het gemunt hebben op hun jongste zoon…

Insidious begint klassiek en activeert je kippevel met een indringend strijkorkest, wellicht als ode aan Psycho. Want hoewel Insidious zeer origineel overkomt, hebben James Wan en Leigh Whannell veel inspiratie gehaald uit klassiekers als The Excorcist, The Haunting en vooral Poltergeist. Dit is zeker geen minpunt gebleken, er wordt de tijd genomen de spanning op te bouwen en hoewel het op sommige moment toch voorspelbaar is, zal de hele bioscoopzaal schrikken.

Ravage in Insidious

Laat één ding duidelijk zijn: Insidious is doodeng! En dat meen ik serieus, ik ben vrijwel nergens bang voor en schrik me zelden het leplazarus. Dat is op zich al voldoende reden om hem als topfilm te bestempelen, maar niet de enige reden. Het succes van de kleine ruimtes met weinig daglicht (SAW) in combinatie met het onverklaarbare bovennatuurlijke (Paranormal Activity) is een recept dat veel indruk achterlaat.

 

De cast doet precies zijn werk, hun speelruimte is beperkt. Het mindere acteerwerk komt vooral van Ty Simpkins als het jongetje Dalton. De cameravoering, muziek en effecten zijn van topkwaliteit. En misschien is de tweede helft van de film niet zo goed als het eerste deel, Insidious verdient een staande ovatie voor de makers van SAW (James Wan en Leigh Whannell) en Paranormal Activity (James Blum, Oren Peli en Steven Schnieder).

Insidious wordt uitgebracht draait vanaf 2 juni in de bioscoop.

Sterren: 5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

24 gedachten over “Insidious is doodeng! – recensie (James Wan, 2010)”

 1. helemaal niet nodig iemand mee te nemen hoor 🙂
  nou ja ik wil niet te veel verklappen, maar ik als horrorfreak vond em niet bijster goed.

  Beantwoorden
 2. Ik ga vanavond dus ik ben benieuwd… Ik zit bij de trailer al met mijn handen voor mijn ogen dus het kan niet anders dan een hele enge film zijn!
  Al is hij maar half zo eng als Paranormal Activity, dan is het nog een wakkerhouder 😉

  Beantwoorden
 3. Hahaha nee bedankt, ik ga het zelf wel ontdekken vanavond wat er gaat gebeuren 😀

  @Jacoba: Haha daar zit geen buitelands woord bij, haha!

  Beantwoorden
 4. Hm… Ik moet hier een nachtje over slapen voor ik weet wat ik van de film vind…
  Weet het niet hoor! Ik weet wel iig dat ik de helft heb gemist omdat ik niet heb durven kijken.
  Chapeau voor de muziek, die is briljant!

  Beantwoorden
 5. Deze film mag je zeker niet vergelijken met SAW, want deze film kan niet in de schaduw van SAW staan!

  Er komt een deel 2, gezien het einde, maar die ga ik zeker niet kijken.

  Beantwoorden
 6. nee, vind dat het niks te maken heeft met de pracht van saw.
  ik wil deel twee zien, omdat ik 1 gezien heb, hopend dat dat misschien dan een keer het omgekeerde is van het normale verhaal: deel twee was slechter dan 1,

  Beantwoorden
 7. Net gezien en enorm kunnen vermaken. Mooie ode aan oldschool griezelfilms als Poltergeist. Her en der wat irritante “DUUUURT LAAAAANG”-stukjes, En zag ik dat nou goed? Een SAW easteregg??? 😀 Erg grappig.

  Beantwoorden
 8. Ik ga maandag! vond aan paranormal activity niet veel aan.
  dus hoop dat deze film beter is.
  ik hou heel erg van horrorfilms dus ben eens benieuwd!

  Beantwoorden
 9. Die film was zo NEP!!!
  was meer een comedy dan een horror!
  heb in de deuk gelegen zo lachwekkend was het!…
  snap niet dat ze deze film een horror-film kunnen noemen!!

  Beantwoorden
 10. Ook eindelijk gezien. Paar keer flink de ballen uit mijn broek geschrokken! De eerste helft is enger dan de tweede helft, maar het einde is weer prachtig. Topfilm.

  Beantwoorden
 11. ik heb hem al zeker 6 a 7 keer gezien hij is echt heel erg goed een vriendin van mij heeft me heel de nacht wakker gemaakt omdat ze niet kon slapen van de film.Als ik Insidous heb gekeken slaap ik als een roosje leterlijk

  Beantwoorden

Plaats een reactie