Interview Hugh Dancy – Will Graham in tv-serie Hannibal

hannibalVandaag komt de tv-serie Hannibal op blu-ray en dvd uit, gebaseerd op de beroemde boeken van Thomas Harris rondom seriemoordenaar Hannibal Lecter. Acteur Hugh Dancy is hierin de hoofdrol van Will Graham, een profiler voor de FBI: hij heeft een bijzondere gave om in het hoofd van seriemoordenaars te kruipen. Hij voelt aan hoe ze denken, wat hen motiveert tot hun gruwelijke daden en hoe ze te werk gaan. Maar de seriemoordenaar waar hij nu jacht op maakt, stelt hem voor een raadsel. Daarom roept hij de hulp in van Dr. Hannibal Lecter (Mads Mikkelsen), een briljante psychiater. Will en Hannibal vormen een uniek en briljant team dat grote successen boekt. Maar Will heeft niet in de gaten dat Hannibal een duister geheim met zich meedraag… Hij is zelf een seriemoordenaar! Het begin van een superspannend kat-en-muisspel.

Interview

De Nachtvlinders sprak met Hugh Dancy tijdens de San Diego Comic-Con International. Zijn karakter Will Graham heeft een psychische aandoening die doet denken aan het syndroom van Asperger, of iets het wat anders?
Hugh Dancy licht toe: “In de eerste aflevering vraagt Jack Crawford (Laurence Fishburne) aan Will ‘Where are you on the spectrum?’, een verwijzing naar het autisme spectrum. Maar dat vind ik misleidend, ik weet haast zeker dat Will geen Asperger heeft. Sterker nog, ik denk dat hij het tegenovergestelde heeft. Je moet het zo zien, aan de ene kant heb je autisme – deze ontvangen helemaal geen (sociale) prikkels van de mede mens – en daarna heb je ons allemaal [Hugh wijst met handgebaren een midden aan]. Beeld je dan in dat je dat spectrum doortrekt, daar vind je mensen die geen controle hebben over alle prikkels die ze ontvangen – daar vind je Will. En om zichzelf te beschermen, doet hij zich voor als iemand met Asperger, oogcontact en sociaal gedrag te mijden.
hugh dancy - hannibal
Om die rol te spelen, wat is de voorbereiden die je doet, heb je mensen met zo’n stoornis bestudeerd?
“Je bedoelt zo iemand als Will? Er is niemand zoals Will, net als dat er niemand is zoals Hannibal. Maar natuurlijk heb ik de boeken van Thomas Harris (Schrijver van Red Dragon, Silence of the Lambs, Hannibal en Hannibal Rising) gelezen en daarna ook het werk bestudeert van de mensen die Thomas Harris ook gebruikte als bron, deze mensen hebben het idee van ‘profiling’ voor seriemoordenaars bedacht. In die wetenschap waar intuïtie en recherchewerk samengaan vind je het karakter Will, maar dan in extreme mate.”

Hannibal is een gedurfde serie, was je verrast toen je het script kreeg of de scenes zag?
“Ik denk dat je doelt op op de hoeveelheid bloed en het aantal lijken, maar wat ik zo gedurfd en veel interessanter vond is het hele concept; afleveringen van één uur vol met psychologische, complexe en ingewikkelde volwassen content. Het bloed en de ingewanden behoren tot het genre, maar dienden ook een duidelijk doel, het is de basis van Wills gesteldheid en de band met Hannibal. Dit kan allemaal in een tv-serie omdat het esthetisch is, nergens werd het gebruikt om een gat in het plot te verhullen.”
hannibal-ep-2
Een contract tekenen voor een tv-serie voor meerdere seizoenen, hoe eng is dat? Wat nu als er een mooie filmrol voorbijkomt, ben je niet bang dat je dan spijt hebt?
“In de gesprekken met Bryan Fuller [showrunner, ook bekend van Pushing Daisies] hoorde ik hem over de serie en hij vertelde zijn visie over seizoen 1, 2, 3, 4 en zelfs 5, zo’n uitgebreid verhaal dat ik overtuigd het contract heb getekend. Ik denk dat ik over 5 jaar nog steeds enthousiast ben over deze series. En ook het publiek bleek enthousiast, dus ik ben erg blij dat ik het heb gedaan.”

In de andere boeken rondom Hannibal Lecter komt Will Graham niet voor, zou je het jammer vinden als jouw rol minder wordt?
“Nee, ik maak me daarover nog geen zorgen. De serie kan volledig rondom Hannibal draaien, maar dat is riskant… het heeft een omhulsel nodig. Maar ook als mijn rol inderdaad wat minder wordt, vind ik het niet heel erg. Ik ben heel erg benieuwd naar de ontwikkeling in het tweede seizoen van Hannibal.”

Het 13 afleveringen tellende eerste seizoen van Hannibal is nu te koop op blu-ray en dvd.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

6 gedachten over “Interview Hugh Dancy – Will Graham in tv-serie Hannibal”

Plaats een reactie