Interview: Marcel Willemsen van het Nederlands Paranormaal Research Team

Geloof jij in spoken? Horror is voor velen alleen fictie. Maar is dit ook echt zo? Heksen, ghosthunters, vampiers of body modification zijn bijvoorbeeld niet allemaal fantasy. Er zijn mensen die dit als manier van leven hebben. Horrify brengt binnenkort de documentaire Zwarte Schapen uit over mensen met zo’n bijzonder lifestyle. De eerste aflevering gaat over ghosthunters. Programmamaker Niels Veenendaal gaat op pad met Nederlands Paranormaal Research Team (NPRT) om op geesten te gaan jagen.

De Nachtvlinders werd nieuwsgierig en zocht contact met het Marcel Willemsen, teamleider van NPRT.

Wat is NPRT en wie werken er bij NPRT ?

Marcel Willemsen: NPRT staat voor “Nederlands Paranormaal Research Team” en bestaat uit dit moment uit 9 leden. Het team is als een grote familie waarin we samen onze passie voor ghosthunting delen. Het is dan ook geen werk, maar onze hobby/passie.

Het team bestaat uit :
Marcel Willemsen – Lead investigator & Casemanager
Daan Huijgens – Investigator & reiniging specialist
Ronny Ploeger – Investigator & Techmanager
Kim Bodemeijer – Investigator & Historicus
Sander Hoekstra – Investigator
Tom Vierhout – Investigator & 2e casemanager
Ron van Boxtel – Investigator
Chantal Huibers – Investigator & Paragnost
Hans van Kranenburg – Investigator

Team NPRT

Hoelang bestaat NPRT al en wat is de reden dat NPRT is ontstaan?

Gerwin (†)

Marcel Willemsen:  NPRT bestaat sinds 2010 en is opgericht door Ronny Ploeger, Sander Hoekstra en een aantal andere mensen. Het team is erg close en voor ons allemaal ook als een familie. Helaas hebben we vanwege een ziekte recent afscheid moeten nemen van Gerwin, onze paragnost, onze beste onderzoeker, onze vriend, mijn beste vriend.

De reden dat NPRT bestaat, is als eerste om mensen te helpen die in huis dingen ervaren waar zij geen verklaring voor hebben. Door op een zo sceptisch mogelijke manier onderzoek te doen proberen we de mensen te helpen, hun vragen te beantwoorden en rust te geven.

Hoe werken jullie als jullie een paranormaal onderzoek starten?

Marcel Willemsen: Mensen kunnen ons benaderen via onze social media kanalen, of ze kunnen een onderzoek aanvragen via onze website, nprt.nl.
Daarna neemt een van de twee casemanagers contact op en bespreekt wat de mensen ervaren in hun woning en leggen erna uit wat NPRT voor hun kan betekenen.
Vervolgens wordt er een datum afgesproken waarna een aantal leden van het team kosteloos een onderzoek doen.

Hier proberen ze in eerste instantie een verklaring te vinden voor de dingen die er gebeuren, maar als er geen verklaring te vinden is dan proberen te het paranormale vast te leggen op audio en/of video.

Welke apparatuur gebruiken jullie om te ghosthunten?

Marcel Willemsen: Wij hebben erg veel apparatuur.
Wij hebben de meters die de meeste mensen kennen van de ghosthunt programma’s op TV, zoals de K2-meter, de MEL-meter, REM-pod, SLS camera, ghostbox, voicerecorder en infraroodcamera.
Daarnaast ontwikkelt onze techmanager Ronny met regelmaat nieuwe apparatuur om te testen in het veld.
Maar naast alle moderne apparatuur werken we ook met old school ghosthunting materialen, van simpele speelgoed tot draden met belletjes.

Welke ervaring met een geest of verschijning zullen jullie niet meer vergeten?

Marcel Willemsen: Door de vele jaren hebben we al vele ervaringen gehad waar we nog vaak aan terugdenken. Zo hebben we op een kasteel ook erg mooie ervaringen gehad.
We hebben in het kasteel een volledige verschijning gezien van een entiteit.
We hebben meerdere hele duidelijke stemmen gehoord en ook kunnen opnemen.
Een knuffelbeestje die in een trappengat in een nis gelegd was, is daar verdwenen en kwam in een andere ruimte waar teamgenoten met een onderzoek bezig waren opeens tevoorschijn.
Maar hetgeen wat het meeste indruk maakte is dat er met steentjes naar ons gegooid is, waar we geen verklaring voor hebben kunnen vinden.

Er zijn veel mensen die naar Ghost Adventures kijken, zijn jullie de Nederlandse Ghost Adventures?

Marcel Willemsen: Ghost Adventures is een team dat naar veel speciale locaties gaat over de wereld om daar onderzoek te doen naar de legendes die daar zijn.
Daarbij worden al hun ervaringen opgenomen voor de televisie, waardoor bepaalde zaken misschien wel enigszins versterkt worden om het entertainment gehalte hoog te houden.

Wij doen onderzoek bij mensen thuis, waar wij proberen met onze kennis en ervaring de mensen te helpen met hun paranormale ervaringen.
Natuurlijk als wij de kans krijgen om een mooie historische locatie te onderzoeken, zoals kasteel Doornenburg zullen wij dat ook zeker doen, want dat is voor elke ghosthunter toch wel een droom.

Nee, wij zijn niet de Nederlandse Ghost Adventures, wij zijn NPRT die op een sceptische manier proberen een goed onderzoek te doen, om mensen te helpen en om bewijsmateriaal te vinden van het bestaan van het paranormale.

Kan iedereen zomaar ghosthunter worden?

Marcel Willemsen: Iedereen kan ghosthunter worden, als je bereid bent de tijd en energie erin te steken die ervoor nodig is. Om een ghosthunter te worden moet je een team zoeken met ervaren mensen die jou kunnen leren wat ervoor nodig is.

Een ghosthunter is niet alleen die ene avond en nacht in het donker op zoek naar het paranormale, maar het begint enkele weken ervoor met een intakegesprek en alles wat er geregeld moet worden. Na het onderzoek ben je nog enkele weken druk met de analyse van alle materialen om te zien of je onverklaarbare zaken heb opgenomen.
ghosthunting is een dagelijks onderdeel en niet een avond plezier in het donker.

 

Tegen welke vooroordelen lopen veel aan?

Marcel Willemsen: Er zijn vele vooroordelen die mensen hebben op ghosthunters.
Zo zijn er mensen die niet geloven in het bestaan van entiteiten en denken dat wij alles wat wij doen verzinnen, of in scene zetten om leuk beeldmateriaal te maken.
Zo zijn er mensen die vanwege hun geloof denken dat wij met duivelse praktijken bezig zijn.
Maar dat geeft niet.. Iedereen heeft recht op zijn of haar mening.

Wij kunnen deze mensen alleen maar een uitnodigen om eens mee op pad te gaan om ook te ervaren wat wij sommige nachten ervaren.
En als wij de mensen waar wij onderzoek doen kunnen helpen en rust terugkeert in hun huis, dan is het voor ons goed.

Wat vonden jullie van de samenwerking met Horrify?

Marcel Willemsen: Wij hebben een hele leuke ervaring gehad in de samenwerking met Horrify en met name met Niels Veenendaal en met cameraman Melvin Erné. Zij waren oprecht geïnteresseerd in onze passie en stelden heel veel vragen, waar wij graag antwoord op gaven.

Niels was enigszins angstig voor het donker, wat voor ons als team natuurlijk erg grappig was. [lees hier over de ervaringen van Niels, red] Als Horrify ons nog eens zou vragen, dan zouden we zeker er nog eens voor open staan.

Wie graag wil en durf te kijken, hoe een ghosthunt team te werk gaat en welke paranormale verschijnselen tevoorschijn komen, kan nu kijken (met het licht maar aan) naar de eerste aflevering van Zwarte Schapen op Horrify! We zijn niet aansprakelijk voor nachtmerries en slapeloze nachten. Meer over het NPTR vind je op de website.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Interview: Marcel Willemsen van het Nederlands Paranormaal Research Team”

  1. geachte ,

    ik ben eddy uit belgie . is nu al een week of 2 a 3 dat ik in mijn kamer af en toe een koude windvlaag voelt . ik geloof in leven na de dood en dat er geesten blijven rond dwalen op aarde .
    Maar ik denk dat in mijn kamer mijn engelbeschermer is , namelijk mijn moeder of en mijn vader . Is namelijk dat ik er rustig van word dat ik het voelt . vroeger kon ik meer dan alleen voelen , toen kon ik ook dingen horen zoals voetstappen en deuren die dicht vielen enz. maar dat kan ik niet meer zou het kunnen dat iemand mij heeft afgesloten voor dat soort dingen ? zo ja hoe kan ik dat weer open zetten zodat ik daar weer gebruik van kunnen maken aub ?

    Beantwoorden

Plaats een reactie