Interview: Niels Veenendaal over Horrify-documentaire ‘Zwarte Schapen’

Horror is gemaakt door mensen met een geniale brein die enge, griezelige en fantasierijke verhalen kunnen schrijven. En vervolgens heb je goede regisseurs die de verhalen weer tot mooie horrorfilms creëren. Echter, sommige horror is niet helemaal gebaseerd op fictie en blijkt er een kern van waarheid in te zitten.

Heksen, ghosthunters, vampiers of body modification, het is niet allemaal fantasy. Er zijn mensen die dit als een manier van leven hebben. Programmamaker/regisseur Niels Veenendaal gaat in de Horrify-documentaire Zwarte Schapen opzoek naar mensen met een bijzonder lifestyle. De Nachtvlinders kon het niet laten om er dieper op in te gaan en sprak met Niels Veenendaal.

Wat is de reden dat je de documentaire Zwarte Schapen bent gaan maken?

Niels Veenendaal:  Ik vind het leuk om achter de beweegredenen te komen van mensen die dingen doen die ik zelf niet doe. Ik hou ervan nieuwe dingen te zien en om te lachen met mensen die anders zijn dan ik. Met Zwarte Schapen hoop ik te laten zien dat veel vooroordelen niet kloppen, maar andere misschien juist wel. Het is aan de kijker om te beslissen wat ze vinden van wat ze zien. Ik laat het zoveel mogelijk zien zoals het is.

Marcel van NPRT (L) met Niels (R)

De eerste aflevering heeft te maken met ghosthunten, waar vind je ‘spokenjagers’ in Nederland?

Niels Veenendaal:  Het Nederlands Paranormaal Research Team (NPRT) had een representatieve site die er uitzag alsof ze het ghosthunten serieus namen. Het was voor mij belangrijk een groep mensen te vinden die hun professie goed konden uitleggen, open durven zijn en die onderling leuk met elkaar overweg kunnen. Naar mijn idee heb ik die gevonden in het Nederlands Paranormaal Research Team. [lees hier ons interview met NPRT, red]

 

Hoe stond je voor deze aflevering tegenover ghosthunten? En is je standpunt veranderd door de ervaring?

Niels Veenendaal: Ik ging er, zoals ik met elk onderwerp in Zwarte Schapen doe, open in. Of we die nacht iets hebben gevonden, moet je maar checken in de aflevering…

Er komen nog andere afleveringen van Zwarte Schapen, naar welke onderwerpen kijkt u het meeste uit?

Niels Veenendaal: De aflevering of tongsplitsingen en extreme body modification. Er zijn veel dingen waarvan ik begrijp waarom mensen het zouden doen. Zo is ghosthunten niet bepaald mijn cup of tea maar zie ik wel de charme er van in. Waarom iemand een slangentong wilt hebben een stuk minder. Dat probeer ik niet te verbergen, sterker nog: ik denk dat dat de aflevering sterker maakt omdat ik wil dat iemand me in laat zien waarom hij/zij dit doet.

Chantal (paragnost NPRT)

Kunnen we nog andere programma’s van jouw verwachten op Horrify?

Niels Veenendaal:  Groene Vingers, een korte film over een vrouw met een  geheim, komt binnenkort ook op Horrify. Dit zou eigenlijk al eerder gebeuren maar dankzij ziekte in de postproductie duurde dit iets langer dan verwacht. Jammer, want ik had hem graag rond Halloween uitgebracht. Daarnaast weet ik niet wat er nog in het vat zit. Ik heb nog 1001 ideeën maar of ik die mag uitvoeren zal afhangen van hoe goed deze serie bekeken wordt. Mocht je dus meer Nederlandse content willen zien: Ga Zwarte Schapen kijken en laat weten hoe leuk het is!

De eerste aflevering van Zwarte Schapen over Nederlandse ghosthunters verschijnt vanaf vandaag  op Horrify!

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie