Interview met scare actor Shelby Keizer

Het is weer oktober en de spookhuizen schieten als paddestoelen uit de grond. De één nog enger dan de ander. Denk aan donkere kamers gevuld met spinnenwebben, enge poppen en andere griezelige attributen. Maar wat zo’n spookhuis écht eng maakt zijn de griezels die er rondlopen, de scare actors. Overdag normale mensen, ’s avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.

Hi Shelby, jij bent scare actor bij Haunted Hall in Beverwijk. Wat houdt dat precies in?
Klopt, ik doe sinds vorig jaar mee bij Haunted hall als scare actor en het is echt heel leuk om te doen. Scare acting is eigenlijk mensen bang maken in de rol die je krijgt. Als je een karakter helemaal eigen maakt dan vindt je altijd een manier om iemand te laten schrikken. Bijvoorbeeld door bepaalde geluiden te gebruiken of op een bepaalde manier te bewegen of door samenspel met andere scare actors.

Haunted Hall Exorcist
Shelby als haar favoriete karakter: Regan uit The Exorcist

Hoe kom je erop om scare actor te worden?
Ik ben altijd groot fan geweest van The Halloween Fright Nights in Walibi en ik ging er elk jaar heen als bezoeker. Tot ik hoorde dat je ook kon mee doen als acteur. Zo ben ik erachter gekomen wat een scare actor eigenlijk is. Vanaf dat moment is het balletje gaan rollen.

Hoe ben je bij Haunted Hall terecht gekomen?
Ik ben bij Haunted Hall terrecht gekomen via een goede kennis van mij. Deze vertelde mij erover en dat ze nog acteurs zochten. Ik was gelijk enthousiast en heb mij toen aangemeld bij Susi (oprichter van Haunted Hall).

Heb je een speciale opleiding gedaan of heb je een opleiding nodig om dit te doen?
Ik doe als sinds ik klein ben aan theater en dans maar om scare acting te doen heb je eigenlijk geen opleiding nodig. De meeste scare events geven een scare training waar je heel veel van kan leren.

Hoe lang doe je dit al?
Ik doe al 6 jaar aan scare acting.

Speel je alleen voor Haunted Hall of ook nog bij andere evenementen?

Ik speel dit jaar alleen bij Haunted Hall maar normaal doe ik meerdere evenementen.

Wat vind je het leukste aan je job als scare actor?

het leukste is om de reactie van mensen te zien wanneer ze schrikken. En het samenwerken met mijn collega’s. Wij zijn echt één grote familie.

Haunted Hall Beverwijk scare actors
De Scare actors & crew van Haunted Hall in Beverwijk

Als scare actor zie je er natuurlijk ook eng uit. Doe je ook zelf de make-up of is daar een speciaal iemand voor?
De make -up ofwel grime wordt eigenlijk altijd gedaan door grimeurs. Het is een enkele keer voorgekomen dat ik de grime zelf moest doen.

Hoe lang duurt het om jezelf klaar te maken voor Haunted Hall? En zijn er ook repetities?
Bij Haunted Hall wordt er zeker gerepeteerd voordat het spookhuis opent. Ik zit meestal wel ongeveer een uur in de grime. Ik bereid mijn karakter al ver van te voren voor.

Waar haal je inspiratie vandaan voor je job als scare actor?
Door eigenlijk heel veel horror films te kijken .

Op de site van Haunted Hall staat dat zwangere vrouwen en hartpatiënten niet naar binnen mogen. Wel kinderen vanaf 12 jaar onder begeleiding. Hoe reageren de meeste mensen op Haunted Hall? Is het iemand wel eens teveel geworden?
klopt hartpatiënten en zwangere vrouwen mogen niet naar binnen. Het is wel mogelijk om het spookhuis stil te leggen zodat deze mensen alsnog een kijkje kunnen nemen. Kinderen vanaf 12 jaar mogen onder begeleiding naar binnen maar wel echt op eigen risico. Het is inderdaad wel eens voorgekomen dat mensen zijn flauwgevallen maar ook broekplassen en huilen.

Wat zou je nog heel graag willen doen/ wat is je doel voor de toekomst?
Ik zou graag zien dat Haunted Hall heel groot wordt en dat ik nog meer mijn steentje bij kan bijdragen.

Wat is het engste wat je zelf ooit hebt meegemaakt?
Het engste wat ik zelf ooit heb mee gemaakt was een kamer met allemaal slangen waar ik doorheen moest kruipen. Dat was echt vreselijk.

Heb je een favoriet horrorpersonage uit bijvoorbeeld een film of boek?
Ik heb meerdere personages die ik echt super vet vind zoals Freddy Krueger en Annabelle. Maar mijn favoriet blijft Regan uit The Excorcist.

Heb je nog plannen voor Halloween (afgezien spelen bij Haunted Hall)?
Ik zal nog wel wat evenementen bezoeken samen met wat mensen van Haunted hall.

Haunted Hall vind je in Hal 1 van de Beverwijkse Bazaar. Vanaf 7 oktober t/m 29 oktober kun je er elk weekend griezelen. En natuurlijk zijn wij er ook geweest. Wat we ervan vonden? Je leest het in onze Haunted Hall review.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie