Trey Edward Shults’ It Comes At Night 15 juni in de bioscoop

Toen ik in mei 2015 namens De Nachtvlinders het filmfestival van Cannes bezocht, heb ik met name horrorfilms bekeken. Ik heb echter ook enkele films gezien die buiten dit genre vielen, zoals het familiedrama Krisha van Trey Edward Shults, dat geselecteerd was voor de Semaine de la Critique. Het was een opvallende film (over een familiereünie die vreselijk uit de hand loopt), niet alleen omdat het verhaal was gebaseerd op de eigen familie van Shults, maar ook omdat er tal van familieleden meespeelden in de film, waaronder hoofdrolspeelster Krisha Fairchilds en Trey Edward Shults zelf.

Tijdens de filmvertoning bleek ook de crew één grote familie te zijn, ze werden aan het eind van de film allemaal op het podium gehaald om de eer met Shults te delen. Tijdens de afterparty werd de hechte band nog eens benadrukt; de crewleden werkten graag met elkaar samen en hoopten dat in de toekomst te blijven doen. Cameraregisseur Drew Daniels vertelde me dat dat niet ongebruikelijk is in Texas “Everybody there works together, it’s a small world.”

Trey Edward Shults en de cast & crew van Krisha tijdens de Semaine de la Critique, Cannes 2015. Copyright Marjolein Keijser
Trey Edward Shults en de cast & crew van Krisha tijdens de Semaine de la Critique, Cannes 2015. Copyright Marjolein Keijser

Ik vond het dan ook leuk om te lezen dat Trey Edward Shults, Drew Daniels en de andere crewleden terug zijn met een nieuwe film, en deze keer wél een horrorfilm. Toch staat ook in deze horrorfilm de familieband centraal. In It Comes At Night probeert een man zijn gezin met strakke hand te behoeden voor het bovennatuurlijke kwaad dat hen belaagt. De orde wordt echter verstoord wanneer een wanhopig, jong gezin onderdak bij ze zoekt. Terwijl het kwaad buiten op de loer ligt, worden de twee families binnenshuis overmand door wantrouwen en paranoia.

Net zoals met Krisha heeft Shults ook voor deze film uit zijn eigen ervaringen geput. Hij schreef It Comes At Night vlak na het overlijden van zijn vader, zo is de tekst in de openingsscène letterlijk wat Shults tegen zijn vader zei op diens sterfbed.

Joel Edgerton in It Comes At Night
Joel Edgerton in It Comes At Night

Hoewel het grootste deel van de crew van Krisha van de partij is, was de casting deze keer geen familieaangelegenheid. Joel Edgerton (Exodus: Gods and Kings, The Gift) speelt de hoofdrol in It Comes at Night, andere castleden zijn Christopher Abbott (A Most Violent Year, James White), Riley Keough (The Discovery, Mad Max Fury Road), Carmen Ejogo (Alien Covenant, Selma) en Kelvin Harrison Jr. (Assassination Nation, StartUp). Krisha Fairchild is helaas niet van de partij, en dat is jammer, want ik kreeg echt kippenvel van die dame. Chase Joliet, een goede vriend van Shults die ook in Krisha speelde, heeft wel weer een rolletje.

It Comes at Night (HD trailer NL)

It Comes at Night is vanaf 15 juni te zien in Nederland

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Trey Edward Shults’ It Comes At Night 15 juni in de bioscoop”

  1. Gisteren gezien. 2 uit 5 sterren maximaal waard. Het is geen horrorfilm, maar een psychologisch drama. En geen enkele vraag wordt beantwoord. Wat komt er in de nacht? Wat is er gebeurd in de wereld? Hoe loopt de film eigenlijk af? Het zal best cinematografisch enorm goed in elkaar steken. Maar ik bleef met een zeer onvoldaan gevoel achter. Arty Farty horror noem ik dit. Niet leuk.

    Beantwoorden

Plaats een reactie