Kunstenaar maakt zelfportret van zijn eigen bevroren bloed

In 1991 begon kunstenaar Marc Quinn met één van de meest vreemde kunstprojecten ooit. Elke vijf jaar maakt Quinn een zelfportret van zijn eigen bevroren bloed. Het duurt 5 maanden totdat er genoeg bloed (4,5 liter!) is afgetapt, bij Quinn zelf, om het portret te maken. Elke vijf jaar breidt Quinn het project uit met een vernieuwd portret.


Self (1991) © Marc Quinn

Net als Damien Hirst maakt Marc Quinn onderdeel uit van de groep van Young British Artists. In 2005 is één van de portretten verkocht aan een verzamelaar uit Verenigde Staten voor maar liefst £1.5 miljoen. Er is ook een portret gekocht door het National Portrait Gallery in Londen.

Aan de ene kant zien de portretten er erg creepy uit, maar aan de andere kant is het een ultieme manier om een zelfportret te maken van je eigen vlees en bloed. Wat denk jij, is dit het ultieme zelfportret?


Self (2006) © Marc Quinn

Hoge resolutie foto’s kun je vinden op Marc Quinn’s website.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

8 gedachten over “Kunstenaar maakt zelfportret van zijn eigen bevroren bloed”

 1. Misschien moet je het voor het ultieme zelfportret ook nog beplakken met je bovenste huidlaag (die teruggroeit) en je eigen haar of zo? 😛 Maar ik vind dit wel gaaf bedacht. En creepy.

  Beantwoorden
 2. Doet me denken aan een stripverhaal uit het Amerikaanse tijdschrift Heavy Metal. Over een geesteszieke vrouw die een beeltenis van zichzelf maakt van haar eigen haar, nagels, bloed en uitwerpselen. Een ‘putrid golem’ zogezegd. Dat verhaal heeft zowel meer met kunst als met horror te maken, meer dan deze pretentieuze nonsens in ieder geval..

  Beantwoorden
 3. Van zijn bevroren bloed? Dus al die koppen staan dan bij hem in de koelkast? Jammer dat er niet bij staat hoe hij die beelden maakt.

  Beantwoorden
  • Dan is dat toch het antwoord? Hij maakt een mal van zijn hoofd, giet er bloed in en laat dat bevriezen. Het proces heeft natuurlijk nog wel wat details, maar dit zal het grofweg zijn.

   En het lijkt me dat hij vriezers gebruikt ipv koelkasten 😛

   Beantwoorden
   • haha oops! Ja dat moet inderdaad vriezer zijn..

    Tja geen idee verder, meer was er niet over te vinden. Ik denk dat een kunstenaar ook liever niet zijn ’truukje’ verteld 😉

    Hoezo? Zin om het na te maken?

    Beantwoorden
 4. Met zijn eerste “Self” uit ’91 zette hij een controversieel kunstwerk neer wat voor de nodige opschudding zorgde. Naast het ‘creepy’ gegeven dat hij letterlijk een zelfportret maaktte van zijn eigen bloed, ging het ook over sterfelijkheid en vergankelijkheid. Het portret bestond alleen bij de gratie van de koeling: Trek de stekker er uit en er blijft niets over.

  Het is jammer dat Mark Quinn in de valkuil trapt: het is een herhaling van zetten. Ik heb de overzichtstentoonstelling in het Groninger museum gezien ( ik dacht in 2000) en hij heeft echt meer in zijn mars.

  Vergelijk het met een kunstenaar als Damien Hirst, die gaat toch ook niet alleen maar doorgezaagde schapen en koeien tentoonstellen omdat dat 20 jaar geleden ‘scoorde?’ Artistieke luiheid, beetje jammer.

  Beantwoorden

Plaats een reactie