Lockwood & Co 1: De Schreeuwende Wenteltrap (Jonathan Stroud)

Ben je een groot liefhebber van Ghostbusters en de televisieserie Ghost Hunters? Dan kun je je hart ophalen met de nieuwe boekenreeks ‘Lockwood & Co’ van auteur Jonathan Stroud, die eveneens bekend is van de Bartemaeus trilogie. Ook hier zet Stroud een alternatief modern Engeland neer, waar een groep jagers het moet opnemen tegen een duistere geesten.

schreeuwende wenteltrap - jonathan stroudOverdag is er niets aan de hand. ’s Nachts komen kwade geesten tevoorschijn…

Het kleinste, meest ongeorganiseerde, maar zonder twijfel allerbeste bureau dat op geesten jaagt is Lockwood & Co. Medewerkers: de charismatische eigenaar Anthony Lockwood, boekenwurm George Cubbins en nieuwkomer Lucy Carlyle.

De drie staan voor hun moeilijkste klus tot nu toe. Het beruchte landgoed Combe Carey Hall moet geestvrij worden gemaakt. Geen van de vorige geestenjagers is ooit teruggekeerd. Anthony, Lucy en George moeten al hun talenten inzetten om te strijden tegen de geest van de Schreeuwende Wenteltrap en… om in leven te blijven. 

Het verhaal draait om de jonge Lucy, die een talent bezit om geesten en hun verleden op een bijzondere manier waar te nemen. In haar zoektocht naar werk komt ze terecht bij het kleine bureau Lockwood & Co met de afstandelijke George en de excentrieke Anthony. Doordat het bureau in geldnood verkeerd, zijn ze gedwongen om de meest gevaarlijke zaken aan te nemen. En juist die situaties zorgen er voor dat de meest originele en onverwachte dingen gebeuren.

Het boek heeft een gemakkelijke schrijfstijl met korte hoofdstukken. Het verhaal bevat daarbij diverse spannende en enge scènes, waarbij het jonge team in aanraking komt met de meest duistere geesten. Juist het feit dat bureau Lockwood & co onder vuur ligt in vergelijking met andere grote bovennatuurlijke bureaus, maakt het verhaal toegankelijk. Je leeft als lezer gemakkelijk mee met dit bijzondere team.

De schrijver heeft in het verhaal ook aandacht voor details, wat de setting van het verhaal meer driedimensionaal maakt. Denk hier bijvoorbeeld aan de geest in de stolp die onder een oude lap in de kast staat. Of de testen die Lucy van Anthony en George moet afronden voordat ze als ‘geschikt’ wordt bestempeld. (‘Haar voorgangers renden bij deze testen gillend weg’). Ook de verschillende spookachtige settings, zoals een verlaten landhuis en een donker en kil appartement, dragen hieraan bij.

De personages zijn origineel en bezitten ieder een flinke dosis eigenheid. Wel blijven ze in het eerste deel wat vlak, waardoor je als lezer nog maar weinig weet over hun achtergrond. Dit boek is onderdeel van een serie. In het Engels zijn inmiddels drie delen verschenen. Hopelijk komen we in de vervolgdelen meer over de achtergrond van de personages te weten.

Lockwood and coOpvallend is het verschil in type omslag, wanneer je de Nederlandse en de buitenlandse editie van ‘De Schreeuwende Wenteltrap’ met elkaar vergelijkt. De buitenlandse variant heeft namelijk een meer duistere cover, waardoor het boek veel ‘volwassener’ oogt. Daardoor kan er verwarring ontstaan over het publiek waar het boek geschikt voor is. Het boek kan onterecht gezien worden als een jeugdboek, terwijl het qua verhaallijn en horrorelementen meer geschikt is voor een ouder publiek.

‘De schreeuwende wenteltrap’ is het eerste deel uit de Lockwood & Co-serie en kan als een geslaagd begin worden gezien. Het verhaal combineert historie, horror, spanning en humor alternatief, moderne Engelse setting. De serie is vooral bedoeld voor liefhebbers van toegankelijke spookverhalen met een vleugje humor.

‘De schreeuwende wenteltrap’ is geschreven door Jonathan Stroud en verscheen in het Nederlands bij uitgeverij Luitingh Sijthoff. Het boek is evenals zijn vervolg verkrijgbaar bij de betere Nederlandstalige boekhandel en webshop.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie