Boek: Lockwood & Co 2: De Fluisterende Schedel (Jonathan Stroud)

Wie heeft genoten van de nieuwe Ghostbusters-film kan ook zijn hart ophalen met het tweede deel van Lockwood & Co, getiteld ‘Het Fluisterende Schedel’. In het voorgaande deel maakte de lezer al kennis met de schedel in de glazen fles. In het nieuwe boek is voor dit object een grotere rol weggelegd.

A lockwood en co 2 - fluisterende schedel‘Na het donker de bel luiden en wachten achter de ijzeren lijn. Griezels en geesten pas op! Lockwood & Co is terug! Dankzij hun spectaculaire succes met de Schreeuwende Wenteltrap is Lockwood & Co nu een van de meest gevraagde bureaus voor paranormaal onderzoek in Londen. Hun nieuwe zaak begint op een geplaagd kerkhof, waar de ijzeren grafkist van een sinistere arts wordt opgegraven. Zoals gewoonlijk is Lockwood vol vertrouwen over de afloop. En zoals gewoonlijk gaat alles fout: er komt een huiveringwekkende geest vrij en er wordt een raadselachtig, magisch voorwerp uit de kist gestolen. Anthony, George en Lucy moeten het object terugvinden voor de verwoestende krachten ervan worden ontketend. Het is een race tegen de klok waarbij ze op de hielen worden gezeten door hun gehate rivalen van Bureau Fittes. Lukt het ze het complot te onthullen?’

‘De Fluisterende Schedel’ start vlot met een nieuwe zaak die Lockwood & Co op moet lossen. Een gebied wordt geplaagd door meerdere geesten. Aan Lockwood & Co is gevraagd om het voorwerp te vinden, waar deze geesten aan verbonden zijn. Helaas worden ze binnen deze klus dwars gezeten, door één van de meest gehate concurrenten… De moed zinkt het team al bijna in de schoenen totdat ze gevraagd worden voor een, op het eerste gezicht, simpele opdracht. Een graf lijkt te spoken en de taak is deze plek te bewaken. Hierbij lopen natuurlijk dingen mis en komt het team in aanraking met een wel heel gevaarlijk magisch voorwerp, dat vervolgens gestolen wordt. Hier zit nog een extra element aan, want de voorgaande personen, die het voorwerp in handen kregen, zijn op mysterieuze wijze overleden…

A whispering skullIn dit vervolgdeel leert de lezer iets meer over de afzonderlijke personages, zoals hun kwaliteiten en valkuilen. George heeft er bijvoorbeeld moeite mee als anderen beter zijn dan hij. In dit verhaal komt hij zichzelf daardoor flink tegen, waardoor hij de anderen in gevaar brengt. Ook Anthony met zijn geheime kamer houdt de gemoederen bezig. Wel leren we een bijzondere vriend van hem kennen, wat ons weer meer leert over zijn persoonlijkheid. Omdat het verhaal vanuit Lucy geschreven is, kom je in eerste instantie minder nieuws te weten over haar persoon. Hierbij beleef je als lezer de andere personages, zoals ze ervaren worden door Lucy. Dit kan een gekleurd beeld opleveren.

De spanning is goed opgebouwd, met de verschillende onverwachte gebeurtenissen, die het boek rijk is. Het boek bevat hierbij genoeg enge elementen zoals een fluisterende schedel, dodelijke relikwieën, loslopende geesten en spookhuizen. Dit staat in goed balans met de komische gedeeltes. Lockwood & Co zou namelijk Lockwood & Co niet zijn, wanneer er dingen niet gigantisch mis gaan. Daarbij gebeurt er veel in een korte tijd, waardoor de vaart in het verhaal blijft. Het verhaal roept hierbij verschillende vragen op, waardoor je eigenlijk door wilt lezen. Deze vragen worden aan het eind niet volledig beantwoord, maar dit doet je wel verlangen naar een volgend deel.

De schrijfstijl van Jonathan Stroud is vlot en toegankelijk met korte hoofdstukken, waarbij lange zinnen zo veel mogelijk vermeden worden. Het boek is hierbij verdeeld in verschillende (logische) delen, die weer uiteen vallen in hoofdstukken, wat zorgt voor een overzichtelijk geheel. Ook wordt er in het verhaal dikwijls gegrepen naar elementen en gebeurtenissen uit het eerste deel van de serie. De titel van het boek ‘De Fluisterende Schedel’ lijkt in eerste instantie vergezocht, maar de oplettende lezer kan de afkomst van deze titel wel raden. Door de terugblikken is het aan te raden om eerst deel één te lezen voordat je aan het vervolg begint.

‘De Fluisterende Schedel’ is evenals zijn voorganger een heerlijk spannend en komisch boek voor liefhebbers van paranormale elementen en angstaanjagende gebeurtenissen. Je leert als lezer meer over de diverse personages, maar je blijft nog wel met veel vragen zitten. Hopelijk worden deze beantwoord in één van de vervolgdelen.

‘De Fluisterende Schedel’ is het tweede deel van de Lockwood & Co serie, wat in het Nederlands gepubliceerd wordt door uitgever Luiting-Sijthoff. Het boek is verkrijgbaar bij de betere boekhandel en webshop.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie