Imagine ’19 – Lords of Chaos (Jonas Åkerlund, 2018)

Imagine Film FestivalVan 10 tot 20 april 2019 vindt het Imagine Film Festival plaats in het Eye Amsterdam. Michel Bonset van De Nachtvlinders blikt de komende twee weken vooruit, zodat jij je optimale Imagine-horrorplanning kunt maken. Nu: Lords of Chaos van regisseur Jonas Åkerlund.


Ergens begin jaren tachtig schroefde Oystein Aarseth (beter bekend als ‘Euronymous) met zijn hardrock band Mayhem het tempo op, schreeuwde hun Satanische sympathieën in de microfoon en ‘true Norwegian black metal’ was geboren.  Als aanhangers van de Duivel zopen en neukten ze alles wat los en vast zat en schopten ze tegen alles wat heilig was.

De band breekt pas echt door wanneer ze de zanger ‘Dead’ aantrekken, een jongeman die oprecht geobsedeerd lijkt met de dood met bijpassende funeste gevolgen. In een subcultuur die bolstaat van poseurs, mensen die interessant willen lijken maar dit niet zijn, is ‘Dead’ degene die werkelijk zich er toe zet te onderzoeken of er niets is na de dood.

Euronymous ziet na het wegvallen van ‘Dead’ dat hij nooit dat niveau van ‘echte slechtheid en duisternis’ kan bereiken en is dan ook voorzichtig wanneer hij de voormalig Christen Varg aantrekt voor zijn net begonnen platenlabel. Varg voelt dat hij zich moet bewijzen tegenover de mannen van Mayhem en ontwikkelt steeds verdergaande acties om zijn donkerte te aan te tonen.

Dit is het begin van een grote reeks kerkverbrandingen die Noorwegen zou teisteren en die de bevolking in angst zou laten beven. De Satanisten waren onder hen en besmette hun kinderen door harde muziek met onheilige teksten! Euronymous en Varg gaan een onderlinge strijd aan om te bewijzen wie de twee de meest duistere ziel heeft. Een wedstrijd met verregaande gevolgen.

Lords of Chaos is gebaseerd op het gelijknamige boek over de opkomst en ondergang van de Noorse Black Metal band Mayhem. Regisseur Åkerlund, zelf ooit hardrock drummer bij de Zweedse band Bathory en regisseur van talloze videoclips, laat in deze film zien dat het allemaal wel meeviel met hoe Satanistisch de meeste luisteraars en beoefenaars waren. Op een aantal psychische gestoorde individuen na, waren het vooral boze, postpubers die een afleiding zagen in het gezamenlijk opzoeken van de duisternis. Dat de beweging veel van doen had en nog steeds heeft (Varg wordt nog regelmatig verdacht  van het plegen van racistische hate-crimes) met rechtste radicalisering laat de film voor het gemak buiten beschouwing.

Het lijkt sowieso Åkerlund’s bedoeling om deze kortdurende, maar invloedrijke beweging in de hardrock muziek te bagatelliseren. De meeste jongens worden weggezet als onnozele aanstellers, vaak uit gegoede burgergezinnen, die maar wat roepen om op te vallen. Ik heb het steeds vooral over de jongens omdat meisjes in deze film alleen maar dienen als seksobjecten, iets wat ook niet heel fris aanvoelt.

Door de oppervlakkigheid van de karakters zo te benadrukken en aan te zetten, blijft de film zelf ook oppervlakkig. De soms zeer bloederige acties van de Black Metal fanaten vallen daarmee ook een beetje in het niets, aangezien je als kijker met een soort ‘eigen schuld, dikke bult’ gedachte blijft zitten.

Lords of Chaos is vooral interessant voor hen die niets weten van de treurige geschiedenis van Mayhem. Het acteren is allround goed, maar lezers van het boek en fans van Mayhem of van Metal in zijn geheel, zullen de film te onoprecht vinden. Dat maakt, ironisch genoeg, van de film helaas een poseur.

Lords of Chaos draait tijdens Imagine ’19 op 12 april om 22.00 en 17 april om 19.35 in EYE te Amsterdam.

Lords of Chaos - Official Film Trailer (HD)
Sterren: 3 / 5

Interessant artikel?

Plaats een reactie