Megalodon (2018, James Thomas) – DVD Recensie

Aaah ja, de films van productiemaatschappij The Asylum… Wie kent ze niet? Zodra Hollywood een grote blockbuster aankondigt, gaan de stagiaires bij The Asylum hard aan de slag om een gelijkend product te maken inclusief titel, voor een honderdste van het budget van de kaskraker. Dit allemaal om ongeïnformeerde DVD en VOD kijkers het geld uit de zak te kloppen. Hey, ‘Tomb Invader’, dat is toch die film met dat meisje die avonturen beleefd? Nope, dat is ‘Tomb Raider’.  Hey, ‘Atlantic Rim: Resurrection’ is die wrede film met die vechtende robots! Ja, maar nee, je denkt aan ‘Pacific Rim: Uprising’. Hey ‘Megalodon’ is die vette actiefilm met die stoere gast! Nee, dit is niet ‘The Meg’ en Michael Madsen is zeker geen Jason Statham.Het Megalodon-verhaal

Een Russische duikboot, bezig met het proberen af te tappen van een Amerikaanse communicatielijn op de bodem van de zee wekt om onduidelijke redenen een reuzenhaai die de boot te grazen neemt. Drie overlevenden worden opgepikt door een Amerikaans marineschip. De Russen worden verdacht van spionage, maar dat is niet het grootste probleem van de mariniers. Het grootste probleem zwemt rondjes om de boot…

Iedereen die al eerder een SYFY/The Asylum haaienfilm zag (en dat zijn er nogal wat: Mega Shark versus Giant Octopus, Mega Shark versus Crocosaurus of één van de vele delen uit de Sharknado reeks) weet wat hij ongeveer kan verwachten. Veel binnen locaties, veel matig acterende acteurs, een flinterdun verhaaltje en verdomd weinig haaienactie. Voor haaienactie moet namelijk een CGI budget komen en aangezien de films voor een appel en een ei gemaakt moeten worden, zijn dure effecten het eerste wat geschrapt wordt.

Te weinig haai

De CGI effecten die de film wel hebben gehaald zijn niet om heel warm van te worden. De Megalodon oogt nog best imposant, maar we zien gewoon te weinig van de haai om echt onder de indruk te zijn. De beelden van de rondzwemmende haai en van de haai die het marineschip ramt worden bovendien meerdere malen hergebruikt, dus daar is de verrassing ook snel af.

En dan Michael Madsen. Ver verwijderd zijn wij van zijn sadistische danspasjes in ‘Reservoir Dogs’. De scheve blik met de twinkeloogjes, het cynische lachje, alles wat de man uitstraling gaf is verdwenen. Madsen, met zijn top billing en naam prominent op de hoes, speelt Admiral King, de hoogste officier aan boord van het marineschip. Madsen vertikte het om zijn haar behoorlijk te laten knippen en heeft nu een soort hipster kapsel waar de echte marine zeker geen genoegen mee zou nemen. Bovendien zoekt hij iedere keer dat hij in beeld is direct steun van een deurpost of een hekje alsof hij te moe om ook maar iets creatiefs te doen met zijn rol.

Halverwege de film komt er ineens vanuit het niets een ‘Crimson Tide’ achtig lijntje bovendrijven, wat op een lachwekkende manier in dezelfde scene wordt teniet gedaan:

Madsen: ‘Ik neem het bevel over, sluit de kapitein op in zijn hut.’

Bemanning: ‘We staan achter onze kapitein.’

Madsen: ‘Nou, laat dan ook maar’. Of iets van die strekking.

Als Madsen ineens in de finale een actiescene krijgt toegeworpen komt dit volledig uit de lucht vallen en rijmt totaal niet met Madsen’s eerdere geleun en gestommel.

De DVD biedt geen enkele extra, maar interessant is het wel dat het startscherm de titel ‘The Mega’ heeft, waarmee het vermoeden rijst dat de film in Scandinavië (gezien de overige ondertitels) nog een (haaien)tandje extra wordt geëxploiteerd.  Kijk ‘Megalodon’ alleen als je alle haaienfilms die er zijn moet aftikken of omdat je Michael Madsen wil zien leunen, anders laat je deze film beter varen.

Nu beschikbaar op DVD

https://www.youtube.com/watch?v=YhrZvDDMzxE

Sterren: 2 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie