Memory: The Origins of Alien (Alexandre O. Philippe, 2019)

Imagine Film Festival
Het Imagine Film Festival 2019 loopt tegen zijn eind in het Eye Amsterdam. Michel Bonset van De Nachtvlinders is erbij en dook in de ontstaansgeschiedenis van Alien met de documentaire van Alexandre O. Philippe.


In deze documentaire over de ontstaansgeschiedenis van de sciencefiction/horrorfilm ‘Alien’ wordt gekeken naar de perfecte symbiose van het gedachtengoed van de drie mannen die samen een klassieker zouden creëren: scenarist Dan O’Bannon, vormgever en kunstenaar H.R. Giger en regisseur Ridley Scott.

 Documentairemaker Aleandre O. Philippe heeft zijn nerdhart op de goede plek zitten. Hij was al eerder verantwoordelijk voor de docu’s over Star Wars (The People vs. George Lucas), Zombies (Doc of the Dead) en Pyscho (78/52). Nu pikt hij Alien uit elkaar en krijgt daarbij veel visuele cadeautjes uit het archief van de in 2009 overleden scenarist Dan O’Bannon.

Met behulp van diens weduwe wordt uitgeplozen waar het originele idee voor Alien ontstond, maar ook welke andere films, comics en kunstwerken inspiratie gaven voor het relaas over het ruimteschip de Nostromo en zijn verdoemde crew. Die visuele stimuli zijn wel nodig, want net als Philippe’s andere documentaires komt het filmisch gezien niet echt van de grond.

Archiefmateriaal en vers gevonden O’Bannon schatten worden afgewisseld met ‘talking heads’ tegen een zwarte achtergrond en dat maakt het geheel zeer interessant voor de fan, maar waarschijnlijk iets te saai voor iemand die Alien niet op een voetstuk heeft staan.

MEMORY: The Origins of Alien is nog te zien op het Imagine Festival op 20 april om 12.00 in Eye te Amsterdam. 

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie