Imagine ’19 – Number 37 [Nommer 37] (Nosipho Dumisa, 2018)

Imagine Film Festival
Van 10 tot 20 april 2019 vindt het Imagine Film Festival plaats in het Eye Amsterdam. Michel Bonset van De Nachtvlinders blikt vooruit, zodat jij je optimale Imagine-horrorplanning kunt maken. Nu: Number 37 van Nosipho Dumisa, een thriller zonder enig fantastiek element.


De kleine crimineel Randal heeft een ‘snel-rijk’ plannetje, maar hij heeft het nog niet gezegd of we flitsen naar een paar maanden verder en vinden Randal vanaf zijn middel verlamd in een rolstoel, samen met zijn vriendin verhuisd naar een armoedige wijk in Cape Town, Zuid Afrika. Gekluisterd aan zijn stoel heeft hij de hele dag niets anders te doen dan zijn buren bespieden met zijn verrekijker. Als hij doorkrijgt dat hij in een soort epicentrum van criminaliteit terecht gekomen is, broedt Randal op een nieuw ‘snel-rijk’ plan. Maar of Randal geleerd heeft van zijn fouten?

Een aan een rolstoel gekluisterde man die zijn buren bespiedt; dit uitgangspunt is natuurlijk ook de basis voor één van Hitchcock’s bekendste films Rear Window en hoewel er de nodige aanknopingspunten zijn, probeert Nummer 37 genoeg nieuwe elementen om zijn eigen ding te zijn. Bovendien is de wereld hier groter dan alleen de overburen van James Stewart. Corrupte politieagenten, concurrerende criminelen en ballast uit het verleden van Randal passeren de revue en gooien regelmatig roet in Randal’s eten.

Het had de film geholpen als er iets meer nadruk had gelegen op wat verrassingen in het plot in plaats van de emotionele relatie tussen de verlamde Randel en zijn getergde vriendin Alicia. Het klopt allemaal en het verhaal is zeker niet slecht, maar een geoefende kijker kan het verloop van de film op de helft wel uitschetsen.

Ook voor deze film geldt dat er geen enkel fantastiek element inzit en het de zoveelste thriller is waarvan de programmeurs van Imagine zich af moeten vragen of dit festival de plek is om dit soort films te programmeren. Het verdient zeker de aandacht en het maakt het Festival zeker meer salonfähig, maar ik zie deze film ook een plek hebben op bijvoorbeeld het International Film Festival Rotterdam.

Number 37 is te zien tijden het Imagine Festival op 11 april om 11.30 en 13 april om 19.40 in EYE te Amsterdam.

Just Released Number 37 Official HD Trailer | Number 37 , 2018 New Movie Trailer
Sterren: 3 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Imagine ’19 – Number 37 [Nommer 37] (Nosipho Dumisa, 2018)”

  1. Je bent er maar druk mee, Michel. Dank voor al deze reviews.
    Er zitten er zeker een aantal bij die ik zou willen zien. Alleen gaat IFF het voor mij helaas niet worden. Maar wellicht verschijnen ze nog op DVD.

    Beantwoorden

Plaats een reactie