Norman Reedus (Daryl Dixon) over The Walking Dead seizoen 2

Van 21 tot en met 23 oktober vond voor de derde keer in Seattle de ZomBcon plaats, ’s werelds eerste cultuurconferentie over zombies. En als je het over zombies hebt, kan The Walking Dead dus niet ontbreken. De Nachtvlinders reisden negen tijdzondes naar het westen om onder andere Norman Reedus over The Walking Dead seizoen 2 en zijn rol als Daryl Nixon te horen. norman reedus zombcon

Hoe ben je in The Walking Dead terecht gekomen?
Ik ging naar Los Angeles voor ‘pilot-season’ waar productiehuizen acteurs zoeken voor nieuwe series. Het schijnt hel op aarde te zijn voor de meeste acteurs, maar voor mij was het de eerste keer, tot nu toe speelde ik alleen in films. Zoals we vroeger tegen een andere acteur zeiden als hij een rol in een tv-serie had gekregen, “blijf proberen, je komt er wel”, tegenwoordig is het bijna andersom, tv is enorm gegroeid.

Ik kreeg daar een script in mijn handen van The Walking Dead en was meteen enthousiast. Ik kon auditie doen voor de rol van Merle, deze was echter al vergeven. De volgende dag belde Frank Darabont mij om te vertellen dat hij een karakter voor mij had geschreven.

Frank Darabont, die halverwege seizoen 2 stopte als showrunner…
Weet je, we houden allemaal van Frank, we zijn door hem gecast en kwamen naar Georgia om voor Frank te werken. Wat, wie, waarom de beslissing was bij het vertrek van Frank en of dit in overeenstemming was met beide partijen zullen we nooit weten. Maar zijn opvolger Glen Mazzara is door Darabont zelf aangewezen, hij was voor dit seizoen al de tweede man en we werkten dus al veel met hem samen. Toen de beslissing viel werd Frank Darabont dus niet vervangen door een vreemde, Glen toonde veel respect voor ons. Ik denk dat het zelfs de cast sterker en dichter bij elkaar heeft gebracht, we zaten even in een dipje en dachten toen opeens, “You know we ARE the Walking Dead”.

Waar we Glen ook om prijzen is zijn opendeurbeleid, als acteurs konden we gewoon bij de scriptschrijvers langslopen om mee te denken. Het schijnt nogal uniek te zijn in de tv-wereld, maar het toont wel respect. Volgens Glen kennen wij als acteurs de karakters beter dan wie dan ook.

Norman Reedus is Daryl Dixon in The Walking Dead

Hoe heb jij gebruik gemaakt van deze inspraakmogelijkheid?
Voor mijn karakter Daryl Dixon probeerde ik zo voorzichtig zaadjes te zaaien, in de hoop dat de schrijvers het oppikten. De toekomst, maar ook het verleden van Daryl is door zijn afwezigheid in de comics helemaal blanco. Ik probeer hem neer te zetten als een Al Non-lid [vereniging voor familieleden van Anonieme Alcoholisten, red.], hij is opgegroeid bij zijn broer Merle, een stevige drinker en drugsgebruiker en waarvan hij eigenlijk alleen leert om een klootzak te zijn. Als Daryl van zijn broer gescheiden wordt en bij de groep overlevenden komt, leert hij eigenlijk voor het eerst om sociale contacten op te doen. Hij maakt vrienden in een wereld waar hij alleen maar vijanden verwachtte. In seizoen 1 speel ik Daryl als iemand die eekhoorns in stukjes snijdt en schreeuw tegen iedereen. In seizoen 2 zal Daryl, net als vele andere karakters, zich meer ontwikkelen.

daryl dixon - The Walking DeadSeizoen 1 draaide natuurlijk om de introductie van de wereld die Robert Kirkman heeft gecreëerd en over Rick Grimes. Langzaam gaat Daryl de meerwaarde van die sociale contacten inzien en daar krijgt hij ook de horen dat mensen hem waarderen, iets dat hij nog nooit eerder had te horen gekegen. Ergens in de komende drie afleveringen zal er een belangrijke gebeurtenis plaatsvinden waardoor echt iedereen van hem gaat houden. Liefde waar hij eigenlijk niks van wil hebben, maar hij groeit als een persoon. Eigenlijk is hij een klein kind dat probeert op te groeien in de grote wereld.

En ja, Daryl is gewoon badass, hij kan overleven in de bossen, jagen en zichzelf beschermen. De grootste moeite heeft Daryl eigenlijk met het zijn in zo’n sociale omgeving, daarmee is hij eigenlijk het tegenovergestelde van alle andere karakters die elkaar juist zo hard nodig hebben. The Walking Dead gaat eigenlijk niet eens zozeer over zombies, het gaat over mensen. Wie doet het met wie, wie naait wie en als je naar de zombies kijkt, dan zie je geen monsters, maar een lege huls van wat ooit een mens was. “It’s sad, it’s heartbreaking”

Of er een deel van mij in het karakter zit? Natuurlijk, ik eet eekhoorns. En ja, in elke film die ik gespeeld heb schiet ik mensen dood. Mijn moeder ziet me natuurlijk liever in romcoms spelen, maarja daarin schieten ze niet…

Heb je een liefde voor horrorfilms?
Een van de eerste films waar ik met mijn moeder heen ging was The Cars That Ate Paris, waarin een gast in een VW Kever met spikes aan alle kanten ongelukken veroorzaakt om de wrakken vervolgens weer te verkopen, “it’s weird”. Misschien is het daar begonnen.

Er gaan geruchten dat Charly Sheen en Justin Bieber een gastrol hebben, klopt dat?
Nee, maar ik zou graag Bieber is zijn voorhoofd schieten. Ik schonk laatst nog bier op Lady Gaga’s kont, waarom zou ik Bieber niet neer kunnen schieten?

Waarom worden de zombies in het eerste seizoen ‘geeks’ genoemd?
In The Walking Dead heeft nog nooit iemand van zombies gehoord, we geven deze monsters dus namen zoals ‘walkers’ en ‘geeks’.

The Walking Dead seizoen 2 start vanavond, dinsdag 1 november om 21.15u op FOXlife. Een derde seizoen is al door AMC en FOX bevestigd.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Norman Reedus (Daryl Dixon) over The Walking Dead seizoen 2”

Plaats een reactie