Imagine’19 – One Cut of the Dead [Kamera o tomeru na!] (Shin’ichirô Ueda, 2017)

Imagine Film Festival
Van 10 tot 20 april 2019 vindt het Imagine Film Festival plaats in het Eye Amsterdam. Michel Bonset van De Nachtvlinders blikt de komende twee weken vooruit, zodat jij je optimale Imagine-horrorplanning kunt maken. Vandaag: One Cut of the Dead (Kamera o tomeru na!) van de Japanse regisseur Shin’ichirô Ueda.


Een jonge Japanse dame probeert haar, overduidelijke zombie vriendje tot rede te manen, maar hij bijt haar ondanks haar smeekbeden toch. Reutelend zakt zij ineen. En…Cut! Een bevlogen, bijna manische regisseur komt in beeld en geeft de, wat nu blijkt, actrice er flink van langs. Hij gelooft haar doodsangsten niet en als hij het niet gelooft, gelooft de kijker het ook niet.

De man staat onder grote druk, want het draaien van zijn lowbudget-zombiefilm gaat nou niet bepaald soepel en het is knetterhard werken, zeker wanneer je cast en crew bestaat uit welwillende amateurs. En wie was er verantwoordelijk voor de keuze van de locatie, want waarom zou je een zombiefilm willen draaien op een plek waar tijdens de Tweede Wereldoorlog onbeschrijfelijk gruwelijke experimenten hebben plaatsgevonden. Dat is vragen om moeilijkheden, toch?

Het antwoord op die laatste vraag is ‘ja’, want het schimmige verleden van de locatie is nog niet genoemd of ‘echte’ zombies verschijnen op het strijdtoneel en zetten de achtervolging in om de filmfanaten een lesje te leren over de prijs die je betaalt als je de doden doet ontwaken.

Als dit klinkt als je reguliere budgetbak, SYFY geproduceerde tijdverspiller dan is dat begrijpelijk. Maar One Cut of the Dead is verre van een doe-het-zelf horrorhobbyisten straight-to-dvd productie, zoals boven is beschreven en heeft een aantal hele leuke verrassingen in petto, die de filmkijker op het verkeerde gebeten been zetten en waarvan het jammer is als ze hier gespoild zouden worden.

One Cut of the Dead is een festivalfilm bij uitstek en op festivals kreeg de film dan ook lovende recensies. In een volle zaal vol gelijkgestemden kun je gezamenlijk smullen van de horror, de humor en de onverwachte emotionele thema’s die de film aansnijdt. One Cut of the Dead is de frisse wind die het zombiegenre nodig had.

One Cut of the Dead draait tijdens Imagine ’19 op 11 april om 13.40 en 14 april om 10.20 te EYE in Amsterdam.

"One Cut of the Dead" English subtitled Trailer

Camera loopt, geluid loopt, zombies rennen!

Sterren: 5 / 5

Interessant artikel?

Plaats een reactie