Recensie: Priest (Scott Stewart, 2010)

Een verbannen krijger moet tijdens een gevecht tegen bloeddorstige vampieren de mensheid redden in deze sciencefiction-thriller Priest. De bioscoop in Nederland haalde hij niet, nu is Priest wel uitgekomen op DVD en Blu-ray.

Priest - Scott StewartIn een door oorlog verwoeste wereld maken we kennis met een legendarische priester annex krijger uit de laatste vampierenoorlog. Wanneer zijn nicht ontvoerd wordt door een nieuwe stam genadeloze vampieren, breekt de priester zijn heilige gelofte voor een obsessieve queeste om haar te redden, voor ze onherroepelijk één van hen wordt. Hij krijgt op deze tocht het gezelschap van een vriend van zijn nicht, een vingervlugge jonge sheriff en een voormalige krijgspriesteres die over bovennatuurlijke krachten beschikt.

Deze omschrijving is een grootse belofte en kan wellicht een goede film opleveren, maar met acteurs Paul Bettanny, Cam Gigandet en Maggie Q is dit regisseur Scott Stewart niet gelukt. Hoewel, Priest is wel groots en op punten ook zeker goede entertainment, maar de film mist iets: Emotie.

Emotie waar de film wel erg sterk mee begint, de ontvoering wordt sterk in beeld gebracht. Het gezin probeert een bestaan op de bouwen, er is hoop dat de straling op de akkers flink afneemt en er binnenkort gezaaid en geoogst kan worden, na al die jaren angst voor de vampieren. Gelukkig zijn die er niet meer. Er blijkt te vroeg gejuigd…

De film vervolgt in Cathedral-city waar door de jarenlange heerschappij van de kerk emoties als blijdschap en vreugde niet bestaan. Ook hier wordt geloofd dat de vampieren zijn uitgeroeid, de vroegere krijgers, priesters, zijn werkloos en er is niets meer over van hun vroegere heldenstatus. Maar als priester Paul Bettanny krijgt te horen dat zijn nichtje is ontvoerd, stapt hij tegen de wil van de kerk in terug in zijn oude beroep en gaat op jacht. Vanaf daar is de film emotieloos, er komt een hoop visueel spektakel voor in de plaats, maar daarvoor missen we de 3D-versie in Nederland moet je wel de 3D-versie kijken. Ik schrijf het gemis van emotie vooral af op Paul Bettanny, want ondanks wat er in een script staat, met zijn gezichtsuitdrukkingen had hij hier veel in kunnen betekenen.

Ik vraag me ook af wat Scott Stewart toch met het geloof heeft, gebruikt hij zijn films als propaganda? In zijn vorige film Legion was het geloof de grote oplossing, in Priest is deze boodschap misschien iets minder, maar opvallend is het wel. Priest ziet er goed uit, het neigt af en toe naar steampunk, en de basis van het verhaal (gelijknamige comics) is sterk. Maar het acteerwerk en het ontbreken van diepgang maken Priest een erg matige film.

Toch wordt dit nog wel iets goedgemaakt door de extra’s op de DVD en Blu-ray. Want behalve verwijderde scènes, audiocommentaar van de makers en de cast staan er twee interessante making-of’s op die het sterke punt van Priest nog meer ondersteunen: The Bloody Frontier: Creating the World of Priest en Tools of the Trade: The Weapons and Vehicles of Priest.

Priest is deze maand uitgekomen op Blu-ray en DVD, net voldoende door de extra’s.

Sterren: 3 / 5

Interessant artikel?

4 gedachten over “Recensie: Priest (Scott Stewart, 2010)”

  1. Ik vond hem leuk beginnen, beetje Judge Dredd achtige sfeer, maar dan met vampieren. Maar naarmate de film vorderde vond ik het steeds minder leuk worden. Volgens mij hebben we hem nog wel uitgekeken, maar dat scheelde niet veel (en dat heb ik niet vaak bij films…)

    Beantwoorden
  2. Volgens mij heeft Bettany maar één mogelijke gezichtsuitdrukking.
    Ik heb hier wel van genoten. Geinige, onmogelijke actie, mooi kleurgebruik (of juist het gebrek eraan), de animatie in het begin…

    Beantwoorden

Plaats een reactie