Imagine ’19 – Prospect (Christopher Caldwell & Zeek Earl, 2018)


Van 10 tot 20 april 2019 vindt het Imagine Film Festival plaats in het Eye Amsterdam. Michel Bonset van De Nachtvlinders blikt vooruit, zodat jij je optimale Imagine-horrorplanning kunt maken. Nu: Prospect van Christopher Caldwell & Zeek Earl.


Tienermeisje Cee reist met haar vader in hun aftandse ruimteschip door het universum op zoek naar planeten waar kostbare edelstenen worden gedolven uit levende wezens. Als Cee alleen op een planeet terecht komt, moet ze daar de strijd aangaan met de andere gelukszoekers en een manier zien te vinden om terug te keren naar huis.

Prospect is een ruimtewestern, een variatie op de Gold Rush rond 1850 waarbij iedereen erop uit trok met een ezel en een pikhouweel om goud te gaan zoeken in het zuidwesten van Amerika. De zoektocht in ‘Prospect’ is interplanetair en Cee en haar vader reizen van planeet naar planeet zonder nog een echt ‘thuis’ te hebben. Het onttrekken van de edelstenen aan de buitenaardse leefvormen, een soort smerige versie van een parel uit een oester snijden, is een secuur werkje dat, wanneer niet goed uitgevoerd, de buit waardeloos maakt. Cee, niet in staat een raket te vliegen en geen officiële ‘prospecter’ lijkt geen schijn van kans te hebben op de vijandige planeet.

Ze ontmoet Ezra, met verve gespeeld door badass Pedro Pascal en er ontstaat een broze vriendschap en die is hard nodig, want in hun eentje gaan ze het niet redden tegen de andere bezoekers op de planeet.

Prospect is wat je noemt een ‘calling card’ film: een goedkoop gemaakte, maar spectaculair uitziende film die laat wat je kunt en die uitnodigt tot meer. Wat dat betreft zijn regisseurs Caldwell en Earl geslaagd in hun doel, want de twee gaan binnenkort een scifi-serie maken voor Amazon. Visueel is het inderdaad een wondertje. De wereld ziet er doorleeft uit en is net zo stoffig en vies als dat je het Wilde Westen je voorstelt. Overal zitten scheurtjes, vingerafdrukken en vlekken. Het contrasteert mooi met het kleurgebruik van de flora en fauna op de planeet.

Omdat je ‘calling card’ vooral visueel een indruk moet achterlaten, heeft het verhaal  om die reden misschien iets minder aandacht gehad. Het is allemaal niet slecht, maar voor een film die een deel zo goed is, is het jammer dat het plot daar niet in mee kan komen. Maar nogmaals, het is bijzonder te zien hoe de regisseurs (en schrijvers en cameraman!) met een budget van minder dan een miljoen een film hebben afgeleverd die er zo doordacht uitziet. Het smaakt naar meer en dat is precies het doel geweest van de makers.

Sterren: 3 / 5

Prospect is te zien tijden Imagine ’19 op 12 april om 21.50 en 16 april om 13.25 in EYE te Amsterdam. Tickets zijn verkrijgbaar via www.imaginefilmfestival.nl

PROSPECT Official Trailer (2018) Sci Fi Movie HD

Interessant artikel?

Plaats een reactie