Recensie: Amphibious 3D (Brian Yuzna)

In 2008 werd aangekondigd dat Brian Yuzna (Re-Animator, The Dentist) de 3D-film Amphibious 3D ging regisseren, een productie van het Nederlandse Fu Works in samenwerking met het Belgische Mollywood en de Indonesische producent Komodo Films. De productie ging begin 2009 van start in Indonesië met hoofdrolspelers uit Amerika (Michael Paré), Indonesië (Monica Sayangbati), Singapore (Francis Bosco) en Nederland (Janna Fassaert). De film ging in oktober 2010 in première op het Sitges filmfestival in Spanje en was daarmee eigenlijk Nederlands eerste 3D-film, hoewel het natuurlijk geen 100% Nederlandse productie is. December dat jaar won Amphibious zelfs een prijs voor ‘Best Stereoscopic Feature Film’ op het ‘International Festival 3D Stereo Media’ in het Belgische Luik.

Maar de film haalde in maart 2011 niet zoals gepland de Nederlandse bioscopen en Reinout Oerlemans kaapte de titel voor de eerste Nederlandse 3D-bioscoopfilm in oktober dat jaar weg met een schommelende rondborstige Doutzen Kroes in Nova Zembla. In Nederland bleef het stil rond Brian Yuzna’s Amphibious 3D, tot deze plotseling in december 2012 een blu-ray release bij Dutch FilmWorks kreeg. Tijd voor de recensie:

Tijdens een research expeditie op zee, stuit biologe Skylar Shane op een groep smokkelaars. Met de hulp van kapitein Jack Bowman probeert ze een jongen uit handen van de smokkelaars te redden. Wanneer Skylar en Bowman de jongen hebben gered, begint de nachtmerrie. Er blijkt iets te schuilen in de duistere zee… iets dat veel gevaarlijker is dan de bende smokkelaars. Een reusachtig prehistorisch zeemonster komt naar de oppervlakte gezwommen. En het heeft honger!

Wie houdt van de heerlijke foute, met over de top CGI-effects, monsterfilms (Sharktopus, Komodo vs. Cobra, enz.) met een laag budget van Syfy Channel, zal ook kunnen genieten van Amphibious 3D. Het verschil is alleen dat bij die films je ook niet beter verwacht, Amphibious is geen Syfy Film en dus ga je uit van andere verwachtingen. Al geeft het uitstel en het missen van de bioscooprelease ook wel iets aan over de kwaliteit.

Het concept is nog niet eens zo slecht, een niet al te ingewikkeld verhaal, een jongetje dat verkocht is aan een stel smokkelaars op een vissersplateau in de oceaan en daar net als de andere kinderen, lomp wordt behandeld. Een eeuwenoude vloek blijkt het kind bij te staan en er worden op monsterlijke wijze mensen in stukken gescheurd. Het lijkt er helaas op of de vier schrijvers San Fu Maltha, John Penney, Somtow Sucharitkul, Brian Yuzna) niet samen aan het verhaal hebben geschreven, maar bij toerbeurt een scène.

De acteerprestaties lijden onder het slechte plot, de geforceerde dialogen geven de volwassen hoofdrolspelers weinig kans om te schitteren. De film is daarbij Engelstalig, hetgeen voor de meeste acteurs niet hun moedertaal is. De kindacteurs komen hierdoor wel als de beste spelers naar voren.

Wat eigenlijk altijd goed gaat in de films van Brian Yuzna zijn de special effects, ook in Amphibious zijn de effects rond de in stukken gescheurde mensen goed gelukt. Het monster ziet er voor het grootste deel goed uit, al komt hij in zijn geheel op het droge niet tot zijn recht. Amphibious is grotendeels naar 3D geconverteerd, het eind is in 3D geschoten. Voor wie de film in 2D gaat kijken zal ook merken dat dit eindgevecht er iets minder goed uitziet.

In zijn geheel is Amphibious 3D geen goede film geworden. Liefhebbers van pretentieloze monsterfilms kunnen hier waarschijnlijk nog aardig van genieten, fans van Brian Yuzna zullen gore en humor missen.

Sterren: 2 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Recensie: Amphibious 3D (Brian Yuzna)”

Plaats een reactie