‘Amy & I’ (Bastiaan Rook) is een artistieke en kille nederhorror short

Een tijd geleden schreef ik al over de crowdfund die was gestart voor de korte nederhorror film Amy & I van regisseur Bastiaan Rook. Die film is inmiddels ingeblikt en op een heel aantal filmfestivals binnen en buiten Nederland getoond. Ook is de film goed ontvangen. Hoofdactrice Eline Havenaar won op het One Shot Terassa City of Film festival in Barcelona zelfs een award binnen voor haar performance. Een puike prestatie!

Zelfs hebben we bij De Nachtvlinders de film ook al mogen bekijken. Zonder teveel in detail te treden kan ik er absoluut wat (spoilervrije) uitspattingen over kwijt. Amy & I is namelijk ontzettend artistiek op film technisch (cinematografisch en productiedesign vooral) gebied en ook nog eens hartstikke kil en ontzettend duister qua inhoud.

De korte film volgt Amy die met haar vriend John in een restaurant van een fijn etentje geniet. Langzaam maar zeker leidt een verhitte discussie echter tot grote geheimen. Hoe langer dit steeds ongemakkelijkere gesprek voortzet hoe meer de spanning stijgt. langzaam krijgt de kijker dat gevoel krijgt alsof er écht iets niet klopt. Zowel Eline Havenaar en Sytse Faber, die respectievelijk Amy en John spelen, gaan er helemaal in op. Ze leveren beide zeer goede performances op. Dit alles leidt naar een climax die je echt een slag in de maag geeft. Heel heftig, heel disturbing. En nee, meer dan dat kan ik niet zeggen.

Zoals ik ook al aangaf is de short ook een topprestatie op gebied van de kunst van het film maken zelf. De short is namelijk een zogenaamde ‘one shot’. Dat betekent dat er geen enkele keer in geknipt is. Met andere woorden: de gehele film in één take gefilmd is van begin tot het einde. Een extreem moeilijke klus dus die heel veel vereist van iedereen die eraan meewerkt. Een heel groot compliment daarvoor aan de hele crew van Amy & I. Buiten dat ziet de film er gewoon super mooi uit. Het licht is puik en de begeleidende pianomuziek is mooi. De wat meer wijdere shots zijn ook fantastisch. Een klein puntje kritiek voor de muziekkeuze op het einde. Ik zou het krachtiger hebben gevonden als hier totale stilte was. Waarom kan ik helaas niet vertellen.

Sterren: 4.5 / 5

Amy & I is heel goed en het is daarom ook goed nieuws dat de film nog op meerdere plekken in Nederland vertoont gaat worden. Je kan de short onder andere zien bij het Open Doek festival in Rotterdam op 13 december en vanaf 7 maart bij Shortcutz in Amsterdam. Indien er nog meerdere data komen zal dit ook zeker nog vermeld worden op de pagina van B.Rogue Productions op Facebook. Gaat dat zien, gaat dat zien.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie