Imagine ’19 – Await Further Instructions (Johnny Kevorkian, 2018)

Imagine Film Festival
Van 10 tot 20 april 2019 vindt het Imagine Film Festival plaats in het Eye Amsterdam. Michel Bonset van De Nachtvlinders blikt vooruit, zodat jij je optimale Imagine-horrorplanning kunt maken. Nu: Await Further Instructions van Johnny Kevorkian.


Het traditionele kerstdiner met zijn familie is ieder jaar weer een bron van opgekropte frustraties en onverwerkte jeugdtrauma’s, toch neemt Nick (Sam Gittins) zijn Indiase vriendin Annji (Neerja Naik) mee om voor te stellen aan zijn, laten we het netjes zeggen, wat behouden en conservatieve ouders. De onderlinge spanningen lopen hoog op, iets wat niet verbeterd wordt doordat het huis ineens hermetisch lijkt afgesloten van de buitenwereld. Speculaties alom: is het een terroristische aanslag, een virus of hebben aliens de macht overgenomen? Alleen de tekstberichten op televisie geven nog enige structuur in de snel oplopende chaos rondom de Kerstboom.

 

Paranoia rondom de Kerstboom. De engeltjes lagen bij nachten. Maar waarom lagen ze daar eigenlijk? De mooiste tijd van het jaar haalt soms het slechtste in de mens naar boven. Elk van de gezinsleden in Await Further Instructions lijdt onder onverwerkt trauma’s: de vader is geleerd om zijn mond te houden en te doen wat er gezegd wordt, terwijl moeder er alles aan doet om ieder conflict uit de weg te gaan. Dat maakt zoonlief enorm dwars en koppig. Door alle opgekropte woede, angst en verdriet slaan de feestelijkheden binnen no-time om in gevechten op leven en dood.

Await Further Instructions is een bescheiden sciencefictionfilm, gemaakt met een klein budget en een klein groepje acteurs opgesloten in één locatie die steeds meer onder druk komen te staan. Heel lang heeft de film iets weg van een aflevering The Twilight Zone of Black Mirror en blijft zelfs een beetje plat. Het budget wordt volop ingezet in de finale die een aantal groteske, fantasierijke beelden bevat en waarmee de film naar het einde toe toch nog wat verrassingen heeft.

De film is nergens opzienbarend of vernieuwend, maar vertelt wel een klein lekker lopend, spannend verhaal. David Bradley (bekend als Argus Filch uit de Harry Potter films) als enorme foute, manipulatieve sadistische grootvader maakt de Kerstsfeer helemaal compleet.

Await Further Instructions is te zien tijdens Imagine ’19 op 15 april om 15.40 en 18 april 13.30 in EYE te Amsterdam. Tickets zijn verkrijgbaar via www.imaginefilmfestival.nl 

Await Further Instructions Trailer #1 (2018) | Movieclips Indie
Sterren: 3 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie