Recensie: Chilling Adventures of Sabrina – part 1

Heb jij al van Chilling Adventures of Sabrina gehoord? Zegt de naam Sabrina Spellman jou iets? Of Salem, de pratende kat? Bij iedereen die opgroeide met de 90′s-hitserie ‘Sabrina The Teenage Witch’ gaat nu vast en zeker een belletje rinkelen. En grote kans dat Riverdale-fans deze serie wel zien zitten!

De nieuwe Netflix-serie genaamd Chilling Adventures of Sabrina is, net als Riverdale, gebaseerd op comic-boeken, maar het was lang onduidelijk wat de officiële titel zou worden. De werktitel was in het begin gewoon ‘Sabrina’, maar in mei werd duidelijk dat de serie officieel Chilling Adventures of Sabrina (ja, zonder ´the´ ervoor) als titel zou krijgen, al zullen velen ook Sabrina the Teenage Witch gebruiken. Het verhaal is geschreven door Roberto Aguirre-Sacasa. Hij is één van de redenen waarom we hoge verwachtingen hadden als het gaat om Chilling Adventures of Sabrina.

Chilling Adventures of Sabrina is een veel serieuzere adaptatie van de stripboeken. Een coming-of-age-verhaal, maar dan met een duistere kant. De serie is gevuld met hekserij, demonen, occulte praktijken, vloeken, praten over de ´Dark Lord´ en zelfs twee verschijningen van Satan zelf – duidelijk geïnspireerd door Baphomet, een afgod met een geitenkop, vrouwenlichaam en gespleten hoeven die door Tempeliers in het jaar 1300 werd aanbeden. Maar in de kern is dit een duister coming-of-age-verhaal over een meisje dat worstelt met haar dubbele persoonlijkheid.

We beginnen in het stadje Greendale, waar het altijd voelt als Halloween, horen we. Centraal staat het meisje Sabrina Spellman (Kiernan Shipka)- half-heks, half-mens – dat op haar zestiende verjaardag op een dwingende wijze moet kiezen tussen het Pad van de Nacht onder leiding van de duivel (The Dark Lord) of het Pad van het Licht. Wat dat allemaal verder betekent? Daarvoor moet je de reeks zelf bekijken. Maar die dualiteit van het goede en het slechte komt wel regelmatig in de serie terug. Dat gebeurt zowel in het verhaal als in de personages. De reeks volgt duidelijk de sfeer vanuit de gelijknamige comics. Een hommage aan de stipboeken-reeks is te zien in de intro, waar de acteurs worden aangekondigd als stripfiguren. Maar ook het verhaal zelf blijft zeer trouw aan zijn stripboek-verleden. Over welke verschillen ertussen zijn, ga ik spoilergewijs niet te veel uitweiden. Al wil ik wel nog melden dat het verhaal zich in onze tijd afspeelt in plaats van de jaren zestig.

Welke keuze Sabrina maakt moge wel duidelijk zijn: Sabrina kiest voor het duistere pad en wordt een heks. Daarbij krijgt ze te maken met onder meer racisme, want een halfbloedje zijn is blijkbaar maar niks. Dat en natuurlijk de duivel. Samen met haar tante Hilda (Lucy Davis), haar tante Zelda (Miranda Otto), Ambrose (Chance Perdomo), een tovenaarsneef van Sabrina, haar vriend Harvey (Ross Lynch) en haar zwarte kat Salem krijgt ze te maken met allerlei boze krachten die haar stad bedreigen.

In het kort is Chilling Adventures of Sabrina een entertainende reeks die vooral werd ontwikkeld voor Riverdale-fans. We krijgen interessante hoofdpersonages en zijverhalen, leuk uitziende sets en een toch wel vlot plot. Chilling Adventures of Sabrina mag dan wel een stuk enger zijn qua verhaal, de sets en personages springen in het oog door het gebruik van opvallende, opgewekte kleuren in plaats van je alledaagse heksen-/gothic modeshow. De makers zijn erin geslaagd alles zodanig vorm te geven dat de wereld zeker verwelkomend oogt. Je wil er zelf ook wel deel van uitmaken. En dat is iets wat ervoor zorgt dat je als kijker aan je scherm gekluisterd blijft. Dat en natuurlijk de horrorelementen. Verder heb ik weinig op- en aanmerkingen over de nieuwe serie. Het viel enkel op dat er vroeg in het seizoen een filler-aflevering (tussenaflevering) te zien was, waardoor het verhaallijn abrupt even stopte. De aflevering is uiteindelijk weer samengekomen met de rode-draad van het verhaal, maar de timing klopte op dat moment even niet.

Aangezien ik nog maar acht van de tien afleveringen heb kunnen kijken, weet ik nog niet hoe alles eventueel samenkomt in de laatste twee afleveringen. Al heb ik er wel vertrouwen in dat Chilling Adventures of Sabrina de losse plotpuntjes zal gaan samenbrengen in een goede finale met een cliffhanger.

Kortom, Chilling Adventures of Sabrina is een duistere upgrade van ´Sabrina The Teenage Witch´ en een geslaagde toevoeging aan de wereld van Archie Comics.

Goed nieuws voor iedereen die een Netflix-account heeft (don’t we all?). Het eerste seizoen (10 afleveringen) van de Chilling Adventures of Sabrina verschijnt vandaag, 26 oktober, op de streamingdienst. Yes, net op tijd voor Halloween dus! Wanneer Chilling adventures of Sabrina seizoen 2 op Netflix komt is nog niet bekend, maar wel is al duidelijk dat de serie in 2019 verdergaat. Voor nu: stream, stream, stream deze Halloween-binge-watch-serie!

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie