Vampieren slachten in de stralende zon. Recensie: Day Shift

Day Shift opent lekker als Bud Jablonski – what’s in a name – (Jamie Fox) een pand binnendringt en een ‘oud kreng’ van een vampier om zeep probeert te helpen. Gewapend met alles wat een moderne vampierenjager nodig heeft om een opvallend sterke en uiterst flexibele vampier om te leggen, gaat hij haar te lijf. Nadat Bud en het kreng eerst door alle vertrekken van de woning heen zijn gesmeten en gevlogen, is het de beurt aan Bud om de hoektanden van de oude vampier te trekken want die leveren geld op en geld is wat Bud nodig heeft.

De Vakbond

Dat geld heeft hij nodig voor zijn dochtertje Paige (Zion Broadnax) waar schoolgeld en een beugel voor aangeschaft moeten worden. Zijn vrouw Jocelyn (Meagan Good) wil van hem scheiden en dreigt nu zijn dochter mee te nemen naar Florida. Omdat te voorkomen krijgt hij een nog een week de tijd om het benodigde geld bij elkaar te krijgen, en dus is hij gedwongen om weer voor de vakbond te gaan werken. Iedereen mag dan denken dat Bud zwembaden onderhoudt en schoonmaakt maar hij klust vooral bij als vampierenjager.

De vakbond is een soort van overkoepelend orgaan van vampierenjagers, die doorgaans beter betaald worden dan zelfstandigen. Alleen bij de vakbond wemelt het van de regeltjes en die heeft hij in het verleden stelselmatig overtreden. Je zou kunnen zeggen dat Bud en regeltjes niet zo samen gaan. Daarom krijgt hij de sullige begeleider Seth (Dave Franco) mee die hem moet betrappen op het overtreden van de regels.

Vette gevechten, originele kills en coole stunts

Toch krijgt Bud een laatste kans en wel in de Dayshift. Vampiers houden niet van daglicht, dus het liefst werkt iedereen in de Nightshift. Hiermee krijgt de film meteen een andere toon en sfeer. In plaats van een donkere en duistere film speelt deze zich af in de felle zon van San Fernando Valley, Californië. Netflix prijst de film aan met ‘John Wick meets Army of the Dead‘ en dat is niet voor niets. J.J. Perry, stuntman en goede vriend van Chad Stahelski, de regisseur van de John Wick films, mag dit keer zelf op de regiestoel plaats nemen. Perry is naast stuntman ook stunt coördinator en dus kun je er vergif op in nemen dat het in deze film wel goed zit met de gevechten en de stunts.

Die mogen er zeker zijn. Het ziet er allemaal gelikt uit. Het tempo is hoog, de choreografie van de gevechten zijn uitmuntend en de kills zijn origineel. En een dikke pluim voor de special make-up artist. Een van de betere gevechten en scène is die waarin de broers Nazarian – zogenaamde hifi-installateurs – samen met Bud en Seth een huis vol vampiers afslachten. Deze broers worden gespeeld door Steve Howey en Scott Adkins. Rapper Snoop Dogg heeft ook nog een leuke maar kleine rol.

Clichés

Maar hoe grappig, enerverend en vermakelijk de film ook is, ook hier zit het magere verhaaltje en de vele clichés in de weg. En maak zo’n film nu eens gewoon binnen de 90 minuten. Na verloop van tijd worden het toch inwisselbare actie- en horrorscènes die gaan vervelen. De film neemt zichzelf gelukkig niet te serieus en de film vraagt ook niet om een karakterstudie maar maak de film dan gewoon niet te lang. Maar je kunt gerust het bier koud zetten en de popcorn verhitten want het is wel een lekker filmpje.

Day Shift | Jamie Foxx, Dave Franco, and Snoop Dogg | Official Trailer | Netflix
Sterren: 3 / 5

Dayshift is sinds 12 augustus te zien op Netflix

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie