Recensie: De Openbaring – Nederhorror over corona

De Openbaring (2022)

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€14,99)

De overbezorgde Jacob raakt zijn baan kwijt en trekt aan het begin van de eerste coronalockdown in bij zijn alleenstaande moeder. Hij wil haar koste wat kost beschermen tegen het virus. Beiden zijn nog in rouw na het recente overlijden van Jacobs vader. Al  snel blijkt echter dat de geobsedeerde zoon waarschijnlijk een groter gevaar voor zijn moeder is dan het virus. Terwijl zijn zus Magda met lede ogen toekijkt, raakt Jacob onder invloed van een online complottheoreticus en draait langzaam maar zeker volledig door.

De Openbaring is geregisseerd door Chris W. Mitchell (De Poel) en de hoofdrollen zijn voor Victor Löw, Leny Breederveld en Monic Hendrickx. De film is op het Amsterdamned filmfestival op 21 april feestelijk in première gegaan en wat ben ik ontzettend verrast door deze film.

Hysterie

De Openbaring geeft een ontzettend mooi en bij vlagen eng maar realistisch beeld over de bizarre coronasituatie waar de hele wereld mee te maken kreeg twee jaar geleden. De wereld heeft zoveel verschillende verhalen gehoord van overheden, instanties, organisaties en de medemens. Deze film vertelt het verhaal van één man die zich laat meeslepen in de hysterie.
Het verhaal voelt uiterst realistisch en je wordt als kijker werkelijk meegetrokken in de waanzin van Jacob (Victor Löw). Jacob raakt geleidelijk van het padje af en dit is door Victor Löw zó angstaanjagend goed geacteerd. Hoewel Victor Löw er met kop en schouders bovenuit steekt is het acteerwerk van iedereen in de film uitstekend.

Ik denk dat de film op een uitermate goed tijdstip is uitgekomen. Iedereen heeft met de coronasituatie te doen en iedere kijker van de film kan zich herkennen in de vreselijke situatie die zich ontpopt op het scherm. Ik ben van mening dat dit de film zeer geschikt maakt voor ieder volwassen publiek.
De film speelt zich voornamelijk af in een kleine woning. De regisseur weet de benauwdheid van de lockdown zoals iederen die kent ijzersterk neer te zetten. De film werkt naar een climax toe die de kijker nog lang zal bijblijven en vormt het perfecte einde van deze beklemmende thriller.

Victor Löw draait door

Ik durf met recht te zeggen dat dit een van de beste films is die ik dit jaar heb gezien. Een Nederlandse productie die zó sterk is heb ik niet vaak gezien en we mogen hier als Nederlanders trots op zijn. Hulde aan de makers en ga deze film zeker kijken.

De Openbaring is in mei te zien in diverse filmhuizen en bioscopen, zie de agenda hier, en vanaf eind mei via video ondemand. Hebben jullie de film gezien? Wat vonden jullie ervan?

Sterren: 5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Recensie: De Openbaring – Nederhorror over corona”

Plaats een reactie