Recensie: De Uitverkorene (Cynthia Fridsma)

Vampieren en zombies zijn het monster bij uitstek voor een heerlijk horrorboek. In het buitenland zijn er al diverse boeken geschreven waarbij dit soort monsters moeiteloos met elkaar gecombineerd worden. Denk hierbij aan schrijvers als Charlaine Harris en Anne Bishop. De Nederlandse Cynthia Fridsma biedt ons met haar debuut De Uitverkorene  een kijkje in haar belevingswereld waar het gaat om vampiers en zombies. Weet zij met dit boek iets unieks bij te dragen aan het genre?

‘Na het succes van zijn eerste boek lukt het Richard McKenna maar niet aan zijn tweede toe te komen. Hij geniet liever van alle vrouwelijke aandacht en droomt ervan om met Glory, de vrouw van zijn uitgever, te trouwen. Die droom valt aan diggelen wanneer haar man daar achterkomt. Met de dood bedreigd, vlucht Richard naar Boston. Het hotel waar hij verblijft, is niet zo rustig als het lijkt en opnieuw staat zijn leven op het spel. Richard beseft dat hij een pion is op een dodelijk schaakspel. Opgejaagd door vampiers, geesten, terroristen en zombies, wil hij het liefst in een veilig hoekje wegkruipen tot het voorbij is. De enige die hem wil helpen, is de aantrekkelijke vampier Sybil Crewes, maar ook zij lijkt er een eigen, dodelijke agenda op na te houden. Maar sinds wanneer kun je een vampier vertrouwen? Wat belangrijker is: zal hij het overleven? Wat is al dat gepraat over een oude vloek en het boek van de doden, ”De Necronomicon”?’ 

Wanneer je begint te lezen, vallen er gelijk twee dingen op aan De Uitverkorene. Allereerst leest het boek erg gemakkelijk weg dankzij de prettige schrijfstijl en het aangename lettertype. De schrijfstijl maakt dat je als lezer gemakkelijk het verhaal ingetrokken wordt. Het verhaal is spannend, goed beschreven en wisselt regelmatig van personage, waarbij die van Sybil en Richard het belangrijkst zijn. Dit zijn gelijk ook heel verschillende personages; Richard, een schrijver met een writers Block, en Sybil als eeuwenoude vampier, die haar talenten inzet voor het goede. De personages lijken af en toe lijnrecht tegenover elkaar te staan en weten de lezer op geheel eigen wijze te intrigeren. Ook bevat het boek boeiende horrorelementen. Denk hierbij aan het boek van de doden en een eeuwenoude vloek.

Het tweede aspect wat opvalt, is de gedachten sprongen die auteur Cynthia Fridsma maakt. Dit levert enerzijds originele en onverwachte verhaallijnen op. Denk hierbij aan redacteuren, die wel een heel bijzondere situatie in scene zetten om hun auteur aan het schrijven te krijgen. Of de mogelijkheid om als geest te spoken bij iemand door middel van technologie. Het gevaar is alleen dat dit soort verhaallijnen ongeloofwaardig kunnen worden. Bijvoorbeeld wanneer Sybils aardvijand Frank zijn verleden als kwaadaardige vampier loslaat, krijgen hij en Sybil al vrij snel een relatie. De lezer vraagt zich dan toch af hoe Sybil het verleden zo gemakkelijk kan vergeten. En zo zijn er ook een aantal andere gebeurtenissen die niet altijd even logisch overkomen. Samen met de wisseling van personage kan dit voor verwarring zorgen bij de lezer.

De Uitverkorene bevat veel goede elementen. Het boek zit boordevol monsters en andere duistere zaken, weet gelijk vanaf het begin een goede spanningsboog te creëren en bevat intrigerende personages en elementen. Er moet alleen wel rekening gehouden worden dat lezers zich verhaallijnen wel voor moeten stellen, en niet door onlogische gebeurtenissen de aandacht verliezen. Een aanrader voor liefhebbers van Charlaine Harris, Laurell K. Hamilton en Anne Bishop, die behoefte hebben aan een Nederlandse stem in het genre.

De Uitverkorene is geschreven door Cynthia Fridsma en uitgegeven door Cynthia Fridsma. Het boek zal het eerste deel in een boekenreeks over de vampierdoder Sybil. Auteur Cynthia Fridsma geeft hierbij wel aan dat deze delen wel een op zichzelf staand verhaal zullen bevatten. Voor meer informatie over de schrijfster op haar website.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie